Makowce - tradycyjne przepisy

Sprawdzone przepisy na makowce

i inne ciasta z makiem. Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne, pieczone szczególnie na Boże Narodzenie.

Czytaj więcej

Sprawdzone przepisy na makowce

Najlepsze przepisy na makowce i inne ciasta z makiem. Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne, pieczone szczególnie na Boże Narodzenie, ale w wielu domach nie brakuje go również na Wielkanoc oraz podczas różnego rodzaju uroczystości. To ciasto z masą makową, przygotowaną ze zmielonego maku, bakalii i cukru. Makowiec może być pieczony na różnego rodzaju cieście. Najczęściej masy makowej jest zdecydowanie więcej niż samego ciasta.

Tradycyjne rodzaje makowca:

  • Makowiec zawijany (strucla z makiem) – zawijane ciasto drożdżowe z masą makową, połączoną z bakaliami, miodem i białkami.
  • Makowiec japoński (makowiec z jabłkami) – wilgotne ciasto składające się wyłącznie z masy makowej, która jest soczysta dzięki dodatkowi startych jabłek.
  • Makowiec na kruchym cieście z kruszonką – kruche ciasto z grubą warstwą domowej masy makowej, obficie posypanej kruszonką z ciasta kruchego.
  • Makowiec sułtański – domowa masa makowa z bakaliami, otulona z góry i z dołu kruchym ciastem.
  • Seromakowiec – tradycyjne, wilgotne, ciężkie ciasto, najczęściej na kruchym cieście (choć może być i bez spodu), składające się z masy serowej i masy makowej w podobnych proporcjach. To połączenie sernika i makowca w jednym wypieku. Można powiedzieć, że jest to sernik z makiem lub makowiec z serem.

Klasyczne rodzaje makowców można wzbogacić o dodatkowe składniki. Do seromakowca można dodać warstwę orzechową: "Seromak z orzechową nutą" lub warstwę jabłkową: "Seromak z masą jabłkową". Można także wzbogacić masę makową owocami, np. przygotowując "Makowiec z wiśniami na kruchym cieście".

Nowoczesne wersje makowca to warianty bez cukru, glutenu i laktozy. Przykłady takich makowców to: "Makowiec bez cukru, glutenu i laktozy", "Makowiec bez mąki" oraz "Makowiec według diety rozdzielnej".

Bardzo popularnymi wypiekami z makiem są także torty makowe, takie jak: "Tort makowy z masą kawową" – klasyk ze starego przepisu, który piekła jeszcze moja mama, z nowoczesną dekoracją w postaci bezowych choinek. Bardziej nowoczesnym tortem jest "Tort makowo-chałwowy". Wśród tradycyjnych wypieków z makiem znajdziemy również "Drożdżówki z makiem", "Rogaliki z makiem", "Bitki z makiem" oraz pięknie prezentującą się "Drożdżową gwiazdę z makiem".