Łatwy makowiec na kruchym cieście. Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką. Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.
Makowiec można przygotować również na mące bezglutenowej.
Składniki:
Ciasto kruche:
400 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200 g mąki kukurydzianej i 200 g skrobi ziemniaczanej)
240 g masła
150 g cukru
Masa makowa:
200 g suchego, zmielonego maku
180 ml wody
180 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
3 łyżki miodu
120 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka)
3 jajka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka. (Można też ciasto zagnieść ręcznie).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować masę makową. Zmielony mak, śmietanę i wodę wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej mocy palnika tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, a mak napęcznieje). Ściągnąć z pieca. Wmieszać miód i pozostawić do ostygnięcia.
Bakalie posiekać.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i bakalie dodać do chłodnej masy makowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać szpatułką do masy makowej.
Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.