Potrójnie czekoladowe brownies
Brownies przygotowane na czekoladzie gorzkiej z powtykanymi w ciasto kawałkami czekolady mlecznej i białej. Ekstremalnie czekoladowe ciasto. Jest mocno wilgotne, soczyste, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Również w wersji bezglutenowej, na mące ryżowej wychodzi genialne.
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
- 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 50 g kakao
- 150 g cukru brązowego
- 2 jajka (rozmiar M)
- 75 g mlecznej czekolady
- 75 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową (u mnie o boku dna, mierzone wewnątrz ok. 21x 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
- Czekoladę gorzką połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z kakao.
- Mleczną i białą czekoladę pokroić w nie za drobne kawałki.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wlać stopniowo śmietanę i dodać mąkę z kakao.
- Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką kawałki czekolady.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na blacie na 30 minut. Następnie wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Kuchnia: |
Amerykańska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 36741
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!