
Brownies przygotowane na czekoladzie gorzkiej z powtykanymi w ciasto kawałkami czekolady mlecznej i białej. Ekstremalnie czekoladowe ciasto. Jest mocno wilgotne, soczyste, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Również w wersji bezglutenowej, na mące ryżowej wychodzi genialne.
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
 - 150 g masła
 - 150 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
 - 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
 - 50 g kakao
 - 150 g cukru brązowego
 - 2 jajka (rozmiar M)
 - 75 g mlecznej czekolady
 - 75 g białej czekolady
 
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową (u mnie o boku dna, mierzone wewnątrz ok. 21x 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
 - Czekoladę gorzką połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Mąkę wymieszać z kakao.
 - Mleczną i białą czekoladę pokroić w nie za drobne kawałki.
 - Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wlać stopniowo śmietanę i dodać mąkę z kakao.
 - Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką kawałki czekolady.
 - Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na blacie na 30 minut. Następnie wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Amerykańska  | 
|
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 
 