Chatka puchatka z mascarpone i krówką

34 Komentarzy
Chatka puchatka z mascarpone i krówką

Chatka puchatka (lub baby jagi) w nowoczesnej odsłonie. Herbatniki przełożone są masą krówkową i kremem na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietany. W środku chatki znajduje się banan. Chatka oblana jest polewą czekoladową i obsypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest pyszne, w stylu ciasta 3- Bit, balowego, czy krówki bez pieczenia.

Składniki:

  • 36 sztuk herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
  • ok. 300 g masy krówkowej
  • 2 banany
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Ganache:

  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Deskę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć na niej pierwszą warstwę herbatników 3x 6.

1

  1. Na herbatnikach rozsmarować 200 g masy krówkowej, przytrzymując je drugą ręką, aby się nie rozsuwały.

2

  1. Przykryć drugą warstwą herbatników.

3

  1. 100 g zimnej śmietany i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać 3 łyżeczki cukru pudru. Krem rozsmarować na herbatnikach.

4

  1. Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i ułożyć wzdłuż na środku. (Banany należy pokroić na kawałki, aby leżały one w miarę w linii prostej i bez wypukleń).

5

  1. Banany i przerwy między nimi polać resztą masy krówkowej.

6

  1. Przy użyciu folii podnieść herbatniki z obu stron i je docisnąć.

7

8

  1. Ubić 100 g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć na masę krówkową, wypełniając lukę. Wyrównać.

9

  1. Chatkę przykryć folią, nie przykrywając z góry śmietany, aby nie przykleiła się do folii. Wstawić na noc do lodówki.
  2. Przygotować ganache: Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania. Garnek ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiego kremu. Polewę zostawić, aby lekko zgęstniała.
  3. Chatkę wyciągnąć z lodówki i polać polewą. Obsypać wiórkami kokosowymi.
  4. Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwagi:

  • Herbatniki nie miękką całkowicie. Pozostają lekko chrupiące.
  • Gotowa chatka od dołu będzie przyklejona do folii aluminiowej masą krówkową. Moja rada jest taka, aby pokrojone na kawałki ciasto przewrócić razem z folią na jeden bok i odciągnąć folię ze spodu chatku. Nie będzie wówczas problemu ze ściągnięciem kawałków z folii.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chatka puchatka z mascarpone i krówką Chatka puchatka z mascarpone i krówką Chatka puchatka z mascarpone i krówką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Reni · 2 lat temu
    Czy można zrobić dwie porcje śmietany i kremówki tylko do jednej dodać kakao 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Oooooo mamunciu po co ja to czytałam 🥴🥴🥴no jak nic muszę na weekend zrobić 🥴🥺😁😁😁 (rofl)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Zrobiłam na urodziny, bardzo smaczne. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MagdaŻ · 3 lat temu
    Cudowny przepis. Przepyszna odsłona chatki już wiem że zostanie ze mną na dłużej :) bardzo dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Pyszny i łatwy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Co można użyć zamiast banana???Np. truskawki będą ok???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 4 lat temu
    Zrobiłam i jest przepyszne :) drugi kawałek bez czekolady, bo mąż nie lubi:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      choco · 3 lat temu
      Serio?? Nie znam NIKOGO kto nie lubiłby czekolady...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Zrobilam, banan pasuje idealnie, smakowo i wizualnie choc przyznam ze sie obawialam tego połączenia. No i rzy razy ubijalam.kremowke, az wreszcie sie udalo, uff sukces 😀 wszystkim smakowalo, dzieciaki zajadaly z apetytem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Pyszna i łatwa w zrobieniu:) genialna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Robilam wg przepisu polewe ale po schodzeniu mi popekala.Ma pani jakas rade?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ile procent kakao miała czekolada?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Asia · 4 lat temu
        85% kakao
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          A to teraz wszystko jasne ;) Ganache 100g na 100g czekolady do śmietany jest idealny dla czekolady zwykłej (50%) według mojego doświadczania. Przy tak dużej ilości kakao, trzeba by było użyć więcej śmietanki. Dlatego po zastygnięciu pęka, bo polewa jest za sucha. W takim razie muszę dopisać procenty czekolady w przepisie. Ja zawsze używam zwykłej czekolady 50% we wszystkich przepisach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Czy śmietanę można zamienić tylko na serek mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KASIA · 4 lat temu
    Czy serek mascarpone można zastąpić wyłącznie śmietanką 30% ze smietan-fix em? Czy sprawdzi się tutaj domowa masa kajmakowa (dulce le leche), czy będzie zbyt rzadka? Czy można ją jakoś zagęścić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Może być sama śmietanka ze śmietan-fixem lub zamiast mascarpone można użyć serka kremowego typu Philadelphia.
      Domowa masa kajmakowa może być. Powinna być tak samo gęsta jak kupna. Jak będzie trochę rzadsza to też nic nie szkodzi ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ślinotok · 5 lat temu
    Kupuje to w cukierni, a nie wiedziałam że to takie łatwe ciacho. Dzięki za przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 5 lat temu
    Witam czy śmietanę ubić razem z mascarpone czy najpierw śmietanę i dodawać maskarpone
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Razem, zaczynając na wolniejszych obrotach, bo na początku będzie chlapać ;) a potem zwiększyć obroty, żeby ubiło się jak śmietana na sztywno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Witam ;) czym mogę zastąpić banana? Jednak czymś co nie jest owocem. Czy mielone orzechy się nadadzą? Pozdrawiam ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ania mania · 3 lat temu
      Jest to "stare ciasto ", kiedyś pamiętam , było to ciasto ze "światełkiem :) " , tj. w środek wkładało się wąski pasek galaretki :) (clap)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 1 lat temu
      Moja mama robiła bez banana i galaretki. Wtedy nie było mascarpone i robiła to ze zwykłego twarogu. Cześć twarogu była z kakao i łąkowy twaróg był właśnie po środku. Pyszne ciasto wychodziło 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta Przybyłek · 6 lat temu
    Pycha,robilam wczoraj :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Ciasto fantastyczne! Tylko trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Bardzo dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 6 lat temu
    Ja kupuje herbatniki maślane w biedronce ,są najlepsze szybko robią się miękkie:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra Osial · 6 lat temu
    Pychotka. Polecam! :) dodałam trochę więcej mascarpone. Po całej nocy w lodówce herbatniki odpowiednio miękkie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Wygląda smakowicie. :) Czy musi ona być w lodówce te 12h?czy wcześniej też mogłaby być do zjedzenia? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Możesz ją tylko schłodzić i kroić, ale herbatniki będą twarde. Jak dłużej poleży to częściowo zmięknie, ale nie całkowicie.