Chatka puchatka (lub baby jagi) w nowoczesnej odsłonie. Herbatniki przełożone są masą krówkową i kremem na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietany. W środku chatki znajduje się banan. Chatka oblana jest polewą czekoladową i obsypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest pyszne, w stylu ciasta 3- Bit, balowego, czy krówki bez pieczenia.
Składniki:
36 sztuk herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
ok. 300 g masy krówkowej
2 banany
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
125 g serka mascarpone
4 łyżeczki cukru pudru
Ganache:
100 g słodkiej śmietany 30- 36%
100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Deskę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć na niej pierwszą warstwę herbatników 3x 6.
Na herbatnikach rozsmarować 200 g masy krówkowej, przytrzymując je drugą ręką, aby się nie rozsuwały.
Przykryć drugą warstwą herbatników.
100 g zimnej śmietany i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać 3 łyżeczki cukru pudru. Krem rozsmarować na herbatnikach.
Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i ułożyć wzdłuż na środku. (Banany należy pokroić na kawałki, aby leżały one w miarę w linii prostej i bez wypukleń).
Banany i przerwy między nimi polać resztą masy krówkowej.
Przy użyciu folii podnieść herbatniki z obu stron i je docisnąć.
Ubić 100 g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć na masę krówkową, wypełniając lukę. Wyrównać.
Chatkę przykryć folią, nie przykrywając z góry śmietany, aby nie przykleiła się do folii. Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować ganache: Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania. Garnek ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiego kremu. Polewę zostawić, aby lekko zgęstniała.
Chatkę wyciągnąć z lodówki i polać polewą. Obsypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwagi:
Herbatniki nie miękką całkowicie. Pozostają lekko chrupiące.
Gotowa chatka od dołu będzie przyklejona do folii aluminiowej masą krówkową. Moja rada jest taka, aby pokrojone na kawałki ciasto przewrócić razem z folią na jeden bok i odciągnąć folię ze spodu chatku. Nie będzie wówczas problemu ze ściągnięciem kawałków z folii.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Luiza·
2 miesięcy temu
Zrobiłam więcej masy z mascarpone i nie musiałam już wypełniać chatki od góry. Bardzo smaczna. Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 miesięcy temu
Jaką polewę można zastosować dla alergika na kakao i orzechy? Czy rozpuszczony kajmak będzie ok? A może poleci Pani coś jeszcze, coś mniej "lepiącego" :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Reni·
3 lat temu
Czy można zrobić dwie porcje śmietany i kremówki tylko do jednej dodać kakao 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Oooooo mamunciu po co ja to czytałam 🥴🥴🥴no jak nic muszę na weekend zrobić 🥴🥺😁😁😁 (rofl)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
Zrobiłam na urodziny, bardzo smaczne. Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MagdaŻ·
4 lat temu
Cudowny przepis. Przepyszna odsłona chatki już wiem że zostanie ze mną na dłużej :) bardzo dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Pyszny i łatwy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Co można użyć zamiast banana???Np. truskawki będą ok???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Świeże tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Diana·
5 lat temu
Zrobiłam i jest przepyszne :) drugi kawałek bez czekolady, bo mąż nie lubi:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
choco·
4 lat temu
Serio?? Nie znam NIKOGO kto nie lubiłby czekolady...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
5 lat temu
Zrobilam, banan pasuje idealnie, smakowo i wizualnie choc przyznam ze sie obawialam tego połączenia. No i rzy razy ubijalam.kremowke, az wreszcie sie udalo, uff sukces 😀 wszystkim smakowalo, dzieciaki zajadaly z apetytem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
5 lat temu
Pyszna i łatwa w zrobieniu:) genialna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
grona·
4 lat temu
Ale pieknie wyszło :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
Robilam wg przepisu polewe ale po schodzeniu mi popekala.Ma pani jakas rade?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Ile procent kakao miała czekolada?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
85% kakao
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
A to teraz wszystko jasne ;) Ganache 100g na 100g czekolady do śmietany jest idealny dla czekolady zwykłej (50%) według mojego doświadczania. Przy tak dużej ilości kakao, trzeba by było użyć więcej śmietanki. Dlatego po zastygnięciu pęka, bo polewa jest za sucha. W takim razie muszę dopisać procenty czekolady w przepisie. Ja zawsze używam zwykłej czekolady 50% we wszystkich przepisach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
Dziekuje za porade :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta ·
5 lat temu
Czy śmietanę można zamienić tylko na serek mascarpone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Można, ale ze śmietaną jest lżejsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KASIA·
6 lat temu
Czy serek mascarpone można zastąpić wyłącznie śmietanką 30% ze smietan-fix em? Czy sprawdzi się tutaj domowa masa kajmakowa (dulce le leche), czy będzie zbyt rzadka? Czy można ją jakoś zagęścić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Może być sama śmietanka ze śmietan-fixem lub zamiast mascarpone można użyć serka kremowego typu Philadelphia.
Domowa masa kajmakowa może być. Powinna być tak samo gęsta jak kupna. Jak będzie trochę rzadsza to też nic nie szkodzi ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ślinotok·
6 lat temu
Kupuje to w cukierni, a nie wiedziałam że to takie łatwe ciacho. Dzięki za przepis!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
7 lat temu
Witam czy śmietanę ubić razem z mascarpone czy najpierw śmietanę i dodawać maskarpone
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Razem, zaczynając na wolniejszych obrotach, bo na początku będzie chlapać ;) a potem zwiększyć obroty, żeby ubiło się jak śmietana na sztywno.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
7 lat temu
Witam ;) czym mogę zastąpić banana? Jednak czymś co nie jest owocem. Czy mielone orzechy się nadadzą? Pozdrawiam ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania mania·
5 lat temu
Jest to "stare ciasto ", kiedyś pamiętam , było to ciasto ze "światełkiem :) " , tj. w środek wkładało się wąski pasek galaretki :) (clap)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
2 lat temu
Moja mama robiła bez banana i galaretki. Wtedy nie było mascarpone i robiła to ze zwykłego twarogu. Cześć twarogu była z kakao i łąkowy twaróg był właśnie po środku. Pyszne ciasto wychodziło
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wioletta Przybyłek·
7 lat temu
Pycha,robilam wczoraj :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
6 lat temu
Ile orzechów Pani użyła?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
7 lat temu
Ciasto fantastyczne! Tylko trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Bardzo dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta·
7 lat temu
Ja kupuje herbatniki maślane w biedronce ,są najlepsze szybko robią się miękkie:-)