Chatka puchatka (lub baby jagi) w nowoczesnej odsłonie. Herbatniki przełożone są masą krówkową i kremem na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietany. W środku chatki znajduje się banan. Chatka oblana jest polewą czekoladową i obsypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest pyszne, w stylu ciasta 3- Bit, balowego, czy krówki bez pieczenia.
Składniki:
36 sztuk herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
ok. 300 g masy krówkowej
2 banany
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
125 g serka mascarpone
4 łyżeczki cukru pudru
Ganache:
100 g słodkiej śmietany 30- 36%
100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Deskę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć na niej pierwszą warstwę herbatników 3x 6.
Na herbatnikach rozsmarować 200 g masy krówkowej, przytrzymując je drugą ręką, aby się nie rozsuwały.
Przykryć drugą warstwą herbatników.
100 g zimnej śmietany i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać 3 łyżeczki cukru pudru. Krem rozsmarować na herbatnikach.
Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i ułożyć wzdłuż na środku. (Banany należy pokroić na kawałki, aby leżały one w miarę w linii prostej i bez wypukleń).
Banany i przerwy między nimi polać resztą masy krówkowej.
Przy użyciu folii podnieść herbatniki z obu stron i je docisnąć.
Ubić 100 g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć na masę krówkową, wypełniając lukę. Wyrównać.
Chatkę przykryć folią, nie przykrywając z góry śmietany, aby nie przykleiła się do folii. Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować ganache: Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania. Garnek ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiego kremu. Polewę zostawić, aby lekko zgęstniała.
Chatkę wyciągnąć z lodówki i polać polewą. Obsypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwagi:
Herbatniki nie miękką całkowicie. Pozostają lekko chrupiące.
Gotowa chatka od dołu będzie przyklejona do folii aluminiowej masą krówkową. Moja rada jest taka, aby pokrojone na kawałki ciasto przewrócić razem z folią na jeden bok i odciągnąć folię ze spodu chatku. Nie będzie wówczas problemu ze ściągnięciem kawałków z folii.
Zrobilam, banan pasuje idealnie, smakowo i wizualnie choc przyznam ze sie obawialam tego połączenia. No i rzy razy ubijalam.kremowke, az wreszcie sie udalo, uff sukces 😀 wszystkim smakowalo, dzieciaki zajadaly z apetytem.
A to teraz wszystko jasne ;) Ganache 100g na 100g czekolady do śmietany jest idealny dla czekolady zwykłej (50%) według mojego doświadczania. Przy tak dużej ilości kakao, trzeba by było użyć więcej śmietanki. Dlatego po zastygnięciu pęka, bo polewa jest za sucha. W takim razie muszę dopisać procenty czekolady w przepisie. Ja zawsze używam zwykłej czekolady 50% we wszystkich przepisach.
Czy serek mascarpone można zastąpić wyłącznie śmietanką 30% ze smietan-fix em? Czy sprawdzi się tutaj domowa masa kajmakowa (dulce le leche), czy będzie zbyt rzadka? Czy można ją jakoś zagęścić?
Może być sama śmietanka ze śmietan-fixem lub zamiast mascarpone można użyć serka kremowego typu Philadelphia.
Domowa masa kajmakowa może być. Powinna być tak samo gęsta jak kupna. Jak będzie trochę rzadsza to też nic nie szkodzi ;)
Moja mama robiła bez banana i galaretki. Wtedy nie było mascarpone i robiła to ze zwykłego twarogu. Cześć twarogu była z kakao i łąkowy twaróg był właśnie po środku. Pyszne ciasto wychodziło