Lekkie ciasto biszkoptowe z bitą śmietanę i karmelem, a pośrodku wilgotne biszkopty nasączone kawą. Ciasto jest puszyste, delikatne, stabilne i nie przesłodzone, pomimo dwóch warstw karmelowych. Polecam szczególnie na uroczystości rodzinne.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
100 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa migdałowa:
150 g cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki płynnego miodu
150 g masła
300 g migdałów w płatkach
Bita śmietana:
350 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
Kakaowa bita śmietana:
500 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
1,5 łyżki kakao
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (400 g)
ok. 250 ml zaparzonej i ostudzonej kawy*
biszkopty podłużne (ok. 200 g)
trochę czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą (lub dno wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować masę migdałową. Cukier, mleko, miód i masło przełożyć na garnka. Podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać migdały, wymieszać i podsmażyć, aż masa trochę zgęstnieje.
Biszkopt włożyć do formy. Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową, na nią wyłożyć ciepłą masę migdałową. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w 40 ml zimnej wodzie i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na warstwę migdałową.
Zimną kawę wlać do głębokiego talerza. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego na bitej śmietanie.
Przygotować kakaową bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w 60 ml zimnej wodzie i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, kakao i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopty.
Z wierzchu posypać startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Uwaga:
* Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
Czy biszkopty muszą być maczane w kawie? Mogę je w czymś innym namoczyć albo po prostu położyć biszkopty bez namaczania? Chciałam zrobić to ciasto na urodziny córki a ona nie lubi kawy. Dziękuję bardzo za odpowiedź😊
Dzień dobry,
czy to ciasto można zrobić w tortownicy? Bardzo pasuje mi zrobić go w formie tortu. Jeżeli tak, to te składniki na jaką tortownice będą dobre?
Pozdrawiam (heart)
Ciasto bardzo dobre tylko niestety miałam problem z masa migdałową niestety po ostudzeniu była tak twarda,ze ledwo co dało się ją kroić.Czy ta masa migdałowa jest twarda czy ja po prostu przedobrzyłam z podsmażaniem tych migdałów?
Ciasto wyszło pyszne :) wbrew pozorom jest łatwe do wykonania, nie pochłania dużo czasu, a wszyscy chwalą sobie ten wypiek. Ciasto jest słodkie, ale co ważne nie zamulające. Nazwa adekwatna do smaku. Pozdrawiam!
Paniu Asiu jestem pełna zachwytu dla Pani wypieków;) mam pytanie, czy robiła Pani to ciasto w formie, zeby bita smietana nie powyplywała, czy mozna bez problemu zrobic ja na jakiejś deseczce, zeby łatwiej było poźniej ciasto kroic?
Dziękuję :). Tak, robiłam w formie. Nic nie wypływa. Co najwyżej troszkę masy krówkowej. Poza tym to masa karmelowa z migdałami jest bardzo stabilna, tak samo jak bite śmietany. Radzę robić w formie. Gdy poszczególne warstwy zgęstnieją po schłodzeniu w lodówce, wystarczy objechać nożem dookoła formy i kroić.