Kremowy sernik na kruchym cieście (które może być również bezglutenowe) wzbogacony o dodatek zmielonego maku do połowy masy serowej oraz o orzeźwiającą polewę malinową na wierzchu. Nieskomplikowany w przygotowaniu, lekki i nie za słodki. Nie przerażajcie się, że przez mak sernik jest pracochłonny. Nic bardziej mylnego. Zmielony, suchy mak dosypuje się bezpośrednio do masy makowej, łączy i gotowe. Można go również pominąć, jeśli wolicie czysty sernik. Ja chciałam, aby był bardziej bogaty smakowo i wyglądowo ;)
Składniki na tortownicę o śr. 26cm:
Ciasto kruche:
125 g masła (lub margaryny), schłodzonego i pokrojonego na kawałki
60 g cukru
200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
250 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
140 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
60 g zmielonego, suchego maku
Kisiel malinowy:
250 g malin, mrożonych
2 łyżki cukru
20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
150 ml wody + 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z mascarpone i twarogu. Mascarpone, twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać zmielony mak i wymieszać delikatnie.
Masę serową z makiem wylać do tortownicy i wyrównać. Następnie wyłożyć delikatnie samą masę serową i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Przygotować kisiel malinowy: Maliny przełożyć do rondelka. Zasypać cukrem i zalać 150 ml wody. Podgrzewać mieszając, aż maliny się rozmrożą. Garnek ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przetarty mus malinowy doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie wymieszać w kubku skrobię z 2 łyżkami wody. Gdy maliny się zagotują, dodać skrobię z wodą i gotować 1 minutę mieszając trzepaczką, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia.
Chłodny kisiel wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby kisiel bardziej zgęstniał.