Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym

27 Komentarzy
Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym

Czekoladowe ciasto ketogeniczne z nutą kokosową, z kremem z masła, masła orzechowego i serka kremowego. Całe ciasto pokryte jest polewą z ciemnej czekolady. Szybkie do przygotowania, kremowe i bardzo smaczne.

Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka 80g): 314 kcal, B: 5g, T: 30g, W: 6g (węglowodany netto: 5,65g)

Składniki na 12 kawałków:

Ciasto czekoladowo- kokosowe:

  • 100 g mleka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa
  • 20 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
  • 30 g erytrytolu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Krem orzechowy:

  • 130 g masła, temperatura pokojowa
  • 60 g erytrytolu, zmielonego na puder
  • 30 g masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
  • 130 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 80 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
  • 120 g słodkiej śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 5 g wiórków kokosowych do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto czekoladowo- kokosowe: Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i wymieszać zawartość łyżką. Do garnka wlać 100 g mleka kokosowego. Dodać masło, erytrytol i czekoladę posiekaną na kawałki. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści.
  3. Garnek ściągnąć z pieca, dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Dodać jajka i wymieszać trzepaczką do połączenia.

2

3

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
  3. Przygotować krem orzechowy: Najpierw odlać wodę z serka kremowego. Odstawić na bok. Miękkie masło i erytrytol w pudrze przełożyć do misy miksera i ucierać na wysokich obrotach ok. 10 minut, na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać masło orzechowe, miksując do połączenia. Następnie na niskich obrotach dodawać w 3 turach serek kremowy, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. (Nie miksować sera długo, bo może się zwarzyć).
  4. Krem orzechowy wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
  5. W tym czasie uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietaną przełożyć do rondelka. Podgrzewać, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Garnek ściągnąć z pieca.
  7. Polewę wylać na ciasto, wylewając ją najpierw na środek ciasta, a następnie na boki.
  8. Od razu posypać wiórkami kokosowymi.
  9. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwaga:

  • Używam mleka kokosowego Real Thai, ponieważ ma bardzo dobry skład.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 miesięcy temu
    Ulubione ciasto mojego ketomęża😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 6 miesięcy temu
    Zrobiłam z potrójnej porcji,  a krem z podwójnej,  i zdecydowanie mało kremu zrobiłam , krem pyszny, ciasto samo bardzo kokosowe,  smakuje jak kokosanka , ogólnie bardzo dobre , następnym razem dodam jakieś owoce , fajne by było połączenie,  ciacho  polecam, ;) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 8 miesięcy temu
    Nie brakuje przypadkiem proszku do pieczenia żeby wyrosło? Albo jajka ubić osobno na pianę i wymieszać z tą masą czekoladowo wiórkową. Właśnie robię wg przepisu i coś nie rośnie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Rewelacyjny jest ten przepis! Dodałam owoce na górę i troszkę więcej masła orzechowego! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Ciasto jest na prawdę pyszne ale spód nigdy nie wyrasta mi jak na zdjęciu. Czy coś robię nie tak? Na tą wielkość blaszki kremu też muszę zrobić więcej- z 1,5 porcji bo jest go dosyć mało. Mimo wszystko przepis bardzo fajny :) 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 1 lat temu
      Mi bardzo ładnie wyroslo. Zrobiłam tylko samo ciasto bez kremu, bo chciałam coś na szybko do kawy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Róża · 1 lat temu
      Mnie też wyrosło slabo .  Może trzeba dodać p.d.p? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Seladonia · 2 lat temu
    Przepyszne! Póki co, chyba najlepszy przepis na słodkości jaki znalazłam będąc na KETO. POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 2 lat temu
    Pyszne 😁 polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mira · 2 lat temu
    Ciasto naprawdę meeega :) Js virgo zmieniłam formę podania i zrobilam z niego torcik :) mase z masła orzechowego (dałam więcej masła, Ok 4 łyżek) podzielilam na dwie porcje i do jednej dodałam kakao. Ten a la biszkopt przełożyłam dwoma warstwami kremów, otynkowalam resztką masy orzechowej, polałam czekoladą z mlekiem kokosowym i udekorowałam bitą śmietana z erytrotylem. Nawet nieketo ludzie zjedli że smakiem. :D Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    U mnie przepis sprawdził się jako tort. Keto-jubilat bardzo usatysfakcjonowany. 😁🎂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Mogą być mielone migdały zamiast wiórków kokosowych do ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izq · 2 lat temu
    Polecam każdemu. Przepyszne u mnie z truskawkami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 2 lat temu
    przepis świetny, zrobiłam już drugi raz, ciasto wychodzi przepyszne, co do polewy ze śmietanką - najpierw rozpuszczam czekoladę w kapieli wodnel a potem, juz po zdjęciu z pieca dodaję smietankę - wychodzi aksamitna i błyszcząca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Wyszło pyszne. Najlepsze keto ciasto jakie dotychczas jadłam. Na wierzch dałam liofilozowane maliny. Dziękuję za ten przepis. Trafia na stałe do naszego domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Berenika · 2 lat temu
    Ciasto zrobiłam trochę zmodyfikowane, w wersji niezgodnej z keto - cały erytrytol zastąpiłam trzema bananami i małą łyżeczką miodu do kremu. Spód przez to wydaje się cięższy i bardziej wilgotny niż w oryginale. Ale ciasto wyszło przepyszne i odpowiednio słodkie, z chęcią powtórzę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Wszystko wyszło super!Polewa z czekolady i śmietanki również 😉Teraz czas na degustację 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judo · 2 lat temu
    Wszystko super ,całe polewa porażka .Jakiej formy śmietanka i czekoladą ? Ja użyłam łaciata 30 i Wedel gorzka 80 i się zważylo . Następnym razem bez śmietany polewa będzie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 2 lat temu
      Ja rozpuszczam masło z czekoladą w mikrofali bez śmietanki. Wyjmuję i mieszam dokładnie. Jest super 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 2 lat temu
    Jest pyszne aczkolwiek lekko torcikowate w smaku 🍰. Dałam więcej masła orzechowego (3x tyle co w przepisie) dzięki temu krem nie był aż tak maślany i zamiast serka kremowego - mascarpone. Posypałam nie wiórkami tylko krojonymi orzeszkami pistacjowymi, włoskimi i migdałami. Jak ktoś jest na keto - to można się okocić 🤣. Aczkolwiek moim dzieciakom też bardzo smakowało. Serdecznie polecam ❤️.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    to byl moj pierwszy keto deser, robilam wczoraj i ciesze sie ze trafilam akuraat na taki prepis, wyszlo pysznie (jak na keto ) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Bardzo smaczne, na pewno zrobię kolejne. Mój nie-keto mąż też zadowolony (happy) Polecam i dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Ciasto wyszło bardzo dobre, chociaż kolejnym razem spróbuję dodać trochę więcej masła orzechowego, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Dziękuję za przepis! :)