Czekoladowe ciasto ketogeniczne z nutą kokosową, z kremem z masła, masła orzechowego i serka kremowego. Całe ciasto pokryte jest polewą z ciemnej czekolady. Szybkie do przygotowania, kremowe i bardzo smaczne.
100 g mleka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa
20 g masła
50 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
30 g erytrytolu
100 g wiórków kokosowych
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Krem orzechowy:
130 g masła, temperatura pokojowa
60 g erytrytolu, zmielonego na puder
30 g masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
130 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
80 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
120 g słodkiej śmietany 30%
Dodatkowo:
5 g wiórków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto czekoladowo- kokosowe: Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i wymieszać zawartość łyżką. Do garnka wlać 100 g mleka kokosowego. Dodać masło, erytrytol i czekoladę posiekaną na kawałki. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści.
Garnek ściągnąć z pieca, dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Dodać jajka i wymieszać trzepaczką do połączenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Przygotować krem orzechowy: Najpierw odlać wodę z serka kremowego. Odstawić na bok. Miękkie masło i erytrytol w pudrze przełożyć do misy miksera i ucierać na wysokich obrotach ok. 10 minut, na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać masło orzechowe, miksując do połączenia. Następnie na niskich obrotach dodawać w 3 turach serek kremowy, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. (Nie miksować sera długo, bo może się zwarzyć).
Krem orzechowy wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
W tym czasie uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietaną przełożyć do rondelka. Podgrzewać, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Garnek ściągnąć z pieca.
Polewę wylać na ciasto, wylewając ją najpierw na środek ciasta, a następnie na boki.
Od razu posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwaga:
Używam mleka kokosowego Real Thai, ponieważ ma bardzo dobry skład.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
1 miesięcy temu
U mnie erytrol się nie rozpuścił pomimo 15min. miksowania :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 miesięcy temu
Do kremu najlepiej użyć erytrytolu zmielonego wcześniej na puder.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
1 lat temu
Ulubione ciasto mojego ketomęża😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila ·
1 lat temu
Zrobiłam z potrójnej porcji, a krem z podwójnej, i zdecydowanie mało kremu zrobiłam , krem pyszny, ciasto samo bardzo kokosowe, smakuje jak kokosanka , ogólnie bardzo dobre , następnym razem dodam jakieś owoce , fajne by było połączenie, ciacho polecam, ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jan·
1 lat temu
Nie brakuje przypadkiem proszku do pieczenia żeby wyrosło? Albo jajka ubić osobno na pianę i wymieszać z tą masą czekoladowo wiórkową. Właśnie robię wg przepisu i coś nie rośnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
2 miesięcy temu
Ja właśnie zrobiłam. Dodałam proszku do pieczenia. Również mnie zdziwił jego brak :) Trochę wyrosło, jest bardzo fajne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
Rewelacyjny jest ten przepis! Dodałam owoce na górę i troszkę więcej masła orzechowego!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Ciasto jest na prawdę pyszne ale spód nigdy nie wyrasta mi jak na zdjęciu. Czy coś robię nie tak? Na tą wielkość blaszki kremu też muszę zrobić więcej- z 1,5 porcji bo jest go dosyć mało. Mimo wszystko przepis bardzo fajny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Mi bardzo ładnie wyroslo. Zrobiłam tylko samo ciasto bez kremu, bo chciałam coś na szybko do kawy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Róża·
2 lat temu
Mnie też wyrosło slabo . Może trzeba dodać p.d.p?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Seladonia·
3 lat temu
Przepyszne! Póki co, chyba najlepszy przepis na słodkości jaki znalazłam będąc na KETO. POLECAM!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
3 lat temu
Pyszne 😁 polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mira·
3 lat temu
Ciasto naprawdę meeega :) Js virgo zmieniłam formę podania i zrobilam z niego torcik :) mase z masła orzechowego (dałam więcej masła, Ok 4 łyżek) podzielilam na dwie porcje i do jednej dodałam kakao. Ten a la biszkopt przełożyłam dwoma warstwami kremów, otynkowalam resztką masy orzechowej, polałam czekoladą z mlekiem kokosowym i udekorowałam bitą śmietana z erytrotylem. Nawet nieketo ludzie zjedli że smakiem. :D Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
3 lat temu
U mnie przepis sprawdził się jako tort. Keto-jubilat bardzo usatysfakcjonowany. 😁🎂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
3 lat temu
Mogą być mielone migdały zamiast wiórków kokosowych do ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izq·
3 lat temu
Polecam każdemu. Przepyszne u mnie z truskawkami
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
3 lat temu
przepis świetny, zrobiłam już drugi raz, ciasto wychodzi przepyszne, co do polewy ze śmietanką - najpierw rozpuszczam czekoladę w kapieli wodnel a potem, juz po zdjęciu z pieca dodaję smietankę - wychodzi aksamitna i błyszcząca
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Wyszło pyszne. Najlepsze keto ciasto jakie dotychczas jadłam. Na wierzch dałam liofilozowane maliny. Dziękuję za ten przepis. Trafia na stałe do naszego domu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
3 lat temu
Piękne wyszło,!foremka 20 cm?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Berenika·
3 lat temu
Ciasto zrobiłam trochę zmodyfikowane, w wersji niezgodnej z keto - cały erytrytol zastąpiłam trzema bananami i małą łyżeczką miodu do kremu. Spód przez to wydaje się cięższy i bardziej wilgotny niż w oryginale. Ale ciasto wyszło przepyszne i odpowiednio słodkie, z chęcią powtórzę :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Wszystko wyszło super!Polewa z czekolady i śmietanki również 😉Teraz czas na degustację 😃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Judo·
4 lat temu
Wszystko super ,całe polewa porażka .Jakiej formy śmietanka i czekoladą ? Ja użyłam łaciata 30 i Wedel gorzka 80 i się zważylo . Następnym razem bez śmietany polewa będzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
3 lat temu
Ja rozpuszczam masło z czekoladą w mikrofali bez śmietanki. Wyjmuję i mieszam dokładnie. Jest super 😄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
4 lat temu
Jest pyszne aczkolwiek lekko torcikowate w smaku 🍰. Dałam więcej masła orzechowego (3x tyle co w przepisie) dzięki temu krem nie był aż tak maślany i zamiast serka kremowego - mascarpone. Posypałam nie wiórkami tylko krojonymi orzeszkami pistacjowymi, włoskimi i migdałami. Jak ktoś jest na keto - to można się okocić 🤣. Aczkolwiek moim dzieciakom też bardzo smakowało. Serdecznie polecam ❤️.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
4 lat temu
to byl moj pierwszy keto deser, robilam wczoraj i ciesze sie ze trafilam akuraat na taki prepis, wyszlo pysznie (jak na keto ) (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Bardzo smaczne, na pewno zrobię kolejne. Mój nie-keto mąż też zadowolony (happy) Polecam i dziękuję za przepis!