Sernik keto na migdałowym spodzie

66 Komentarzy
Sernik keto na migdałowym spodzie

Sernik ketogeniczny, czyli niskowęglowodanowy i do tego bezglutenowy i bez cukru. Zamiast cukru sernik zawiera erytrytol, a jako zagęszczacz masy zamiast skrobi, czy budyniu dodałam mąkę kokosową. Sernik jest smaczny, kremowy, z delikatnym posmakiem kokosu.

Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka ok. 118g): 372 kcal, B: 10,5g, T: 34,5g, W: 5,5g (węglowodany netto: 3,22g)

Składniki na tortownicę o śr. 26cm:

Spód:

  • 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów
  • 60 g masła, schłodzonego
  • 10 g kakao
  • 1 łyżka erytrytolu

Masa serowa:

  • 250 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
  • 500 g twarogu z wiaderka lub Quark 40% (u mnie twaróg sernikowy Piątnicy), temperatura pokojowa
  • 100 g masła, temperatura pokojowa
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 130 g erytrytolu
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 40 g mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód sernika: Zmielone migdały, kakao, zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść np. ręką na jednolitą masę. Masą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca).
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Formę wyciągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z serka mascarpone i twarogu. Miękkie masło i erytrytol przełożyć do misy miksera i miksować przez ok. 5 minut na jasną masę. Wyłączyć mikser. Dodać sery, jajka, skórkę z cytryny i mąkę kokosową. Zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Masę serową wylać do tortownicy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik keto na migdałowym spodzie Sernik keto na migdałowym spodzie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artur · 7 miesięcy temu
    Do bani ten przepis, lepiej wychodzi bez mąki kokosowej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 miesięcy temu
    Przepyszny ❤️ można zamrozić? ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi · 8 miesięcy temu
    Polecam, bardzo fajny. Pierwszy mój sernik w życiu. Od razu robiłam z dwóch porcji na dwie blachy więc piekłam trochę dłużej ok. 1godz 20 min żeby napewno się upiekły oba. A spód zrobiłam z 1.5 porcji na jedną blachę. Chociaż według mnie dodałabym troszkę więcej erytrytolu do masy sernikowej, może dlatego że lubię słodkie smaki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    megi · 9 miesięcy temu
    Już drugi raz piekę. Super wychodzi, fajne połączenie smaków - nuta kokosu, trochę cytryny i ten spód z migdałów. Również zdecydowałam się ubić pianę z białek, więc warstwa serowa jest bardzo puszysta, natomiast za pierwszym razem migdały na mąkę zmielilam trochę bardziej grubo, więc spod na surowo miał sypką konsystencję - smakowo ekstra, bo były wyczuwalne te migdały. Teraz zmieniłam na typową mąkę - pył i faktycznie się to kleiło przy nakładaniu do blaszki, ale wystarczy zwilżyć wodą wierzch łyżki i rozprowadzać wilgotna łyżka masę. Pod koniec pieczenia, jak nie byłam dokładnie pewna czy już zastygł w środku, podałam jeszcze termoobieg na 4 minuty, ładnie się też zarumienił na żółto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 10 miesięcy temu
    Świetny przepis, od niedawna próbuje sama robić zdrowsze słodycze. Skorzystałam z porady w komentarzach, czyli podwoiłam składniki na spód, przy masie osobno unilam białka przez co masa wyszła mega puszysta. Polewa to gorzka czekolada ze śmietanka 30%. Ciasto w piekarniku 😁 trzymajcie kciuki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 miesięcy temu
    Pyszny 😋 u mnie z polewa czekoladowa 70% . 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 miesięcy temu
    Czy nie potrzeba proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Sernik jest przepyszny, może nie wyglada tak jak na pani zdjęciu ale smak pycha. Sugerując się komentarzami ubiłam białka jaj, piekłam według przepisu i na cała noc zostawiłam w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, następnie wstawiłam do lodówki, po 3 h była degustacja 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Czy można użyć tortownicy 24 cm dla tej samej proporcji składników? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Sernik godny polecenia, zrobiłam dla teścia cukrzyka, zachwyceni wszyscy goście. Mini serniczki też się udały. Lepszy po schłodzeniu (mój nie dostał aż tyle czasu) i - jako że nie chodziło o keto - do spodu poszły dodatkowo pokruszone ciasteczka bezglutenowo-bezcukrowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Czy można zrobić bez spodu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 1 lat temu
    Sernik przepyszny wyszedł 😊 polecam świetny i szybki przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Ja zamiast mąki kokosowej dałam budyń śmietankowy i wyszedł bardzo kremowy :) może za mało erytrolu dałam, bo wszystko robię na oko, ale nie lubię tego sztucznego posmaku. Przepis rewelacja! PS. piekł się godzinę i wyrósł tak że aż popękał i mocno się spiekł, następnym razem skrócę czas albo obniżę kratkę do pieczenia. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mapek · 1 lat temu
      Przecież budyń zawiera skrobię. To już nie będzie ciasto keto!
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monia · 8 miesięcy temu
        Jeśli zje się cały sernik na raz to pewnie straci keto, ale myślę że ten budyń nie miał aż tyle węglowodanów żeby w jednym kawałku było ich dużo. W niektórych przepisach na ciasta keto jest podawany budyń bez cukru. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Qba · 1 lat temu
    A ja zrobiłem inaczej. Spód zrobiłem z mąki sezamowej (tańsza a też mało węgli ma) i gorzkiej czekolady 90%.  Może nieco więcej węgli ma, ale co czekolada, to czekolada, lepsza od kakao:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Brygida · 1 lat temu
      Witam Jak zrobiłeś ten spód? Jeśli można. Bo są to składniki których chyba nawet nie trzeba piec - może nie w tym przypadku ale byłaby to jakaś inspiracją. Pozdr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy mogę pominąć mąka kokosowa lub dodać inną ( nawet pszenna- nie jestem na keto).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tarcza · 1 lat temu
    Od kiedy jestem na keto jest to mój sztandarowy deser :) robiłam chyba już z 20 razy ciągle ulepszając nieco. Po pierwsze spod robię z podwójnej porcji i piekę 20 minut, do masy serowej dodaje połowę mniej erytrytolu, dodatkowo ubijam białka, które delikatnie dodaje na koniec. Sam sernik piekę około 1 h 20 min. Po całkowitym ostygnięciu wjeżdża polewa czekiladowa- tabliczka gorzkiej czekolady plus śmietanka 12%
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 1 lat temu
      robiłam pierwszy raz i też muszę zmniejszyć ilość słodyczy. A tak ogólnie jest super pachnie w całym dom, zamiast cytryy dodałam skórke z pomarańczy i 5 jajek a nie 6
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grzeeesiek · 11 miesięcy temu
      Super pomysł z polewą! Ale polecam śmietankę 30% + czekolada 90% Polewa jest dużo smaczniejsza, bardziej aksamitna… mmm pycha! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 2 lat temu
    Dziekuję za przepis.Ciasto mi wyszło :)W moim przypadku (może komuś się przydadzą wskazówki):
    Muszę dodać trochę więcej masy na spod. Faktycznie masa się mocno lepi, trudno ją równomiernie rozsmarować, polecam rękawiczki do ugniatania :) 
    W moim przypadku ciasto było bardzo płynne (zapewne zależy od sera sernikowego) wiec musiałam piec dłużej (jakieś 30minit dłużej). Na koniec zdecydowałam się włączyć termoobieg. 
    Mój sernik troszke  się rozpada, co wpływa na estetyczne walory… ale do kawki super :)
    Jestem zadowolona!Polecam przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 2 lat temu
    Kurcze, a u mnie padł i w środku był surowy 😐
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 1 lat temu
      A czy składniki były w temperaturze pokojowej? to bardzo ważne..nie zrażaj się i powodzenia w dalszych wypiekach!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zaneta · 2 lat temu
    Bardzo pyszny sernik ja białka ubiłam przed dodaniem do masy i twaróg kupiłam w kostkach i go zbledowalam. uważam że ten twaróg w wiaderkach jest bardzo płynny 😀
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Renata · 1 lat temu
      Jeżeli w wiaderku to tylko Wieluń Mój Ulubiony. Reszta rzeczywiście jest bardzo płynna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Maria · 2 lat temu
    Witam. Przepis super. Robiłam wszystko według przepisu i cierpliwie. Mały problem sprawił mi piekarnik przez co sernik nie chciał się dopiec, może nawet upiec. Zmieniłam typ grzania na termoobieg w temp. 190* na 30 min. Zostawiłam do ostygnięcia. Zmodyfikowałam jeszcze garścią borówek i polewą czekoladową. Nie wiem czy mogę tu napisać z przepisu z termomomixa z zawartością czekolady 90%. Wyszedł obłędny. Zjadacze węglowodanów i cukru nie poznają się. Mała uwaga dla piekących. Sernik puszcza "soki"warto zabezpieczyć się i piec na dodatkowej blaszce nie na kratce.