Sernik ketogeniczny, czyli niskowęglowodanowy i do tego bezglutenowy i bez cukru. Zamiast cukru sernik zawiera erytrytol, a jako zagęszczacz masy zamiast skrobi, czy budyniu dodałam mąkę kokosową. Sernik jest smaczny, kremowy, z delikatnym posmakiem kokosu.
500 g twarogu z wiaderka lub Quark 40% (u mnie twaróg sernikowy Piątnicy), temperatura pokojowa
100 g masła, temperatura pokojowa
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
130 g erytrytolu
skórka starta z jednej cytryny
40 g mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód sernika: Zmielone migdały, kakao, zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść np. ręką na jednolitą masę. Masą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca).
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Formę wyciągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z serka mascarpone i twarogu. Miękkie masło i erytrytol przełożyć do misy miksera i miksować przez ok. 5 minut na jasną masę. Wyłączyć mikser. Dodać sery, jajka, skórkę z cytryny i mąkę kokosową. Zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Zdecydowanie za suchy, zbity, zbyt wyczuwalna mąka kokosowa- przez nią też jest mało puszysty. Moim zdaniem dwie lyzki mąki zdecydowanie by wystarczyły, a ubite wcześniej bialka dodałyby lekkości. Piekę wiele serników i tego osobiście nie polecam w takiej wersji składników.
Dzis wlasnie zrobilam. Mialam co prawda Jogurt grecki i 250g twarpg tlusty,woec zblendowalam to na jedna mase. Reszta wg przepisu. Pierwszy sernik,ktory mi sie udal. Dziekuje bardzo za przepis 🤗
Zrobiłam Wersje z mąką migdałową, ubiłam pianę z białek a żółtka utarlam z ksylitolem, PYSZNY puszysty, że spodu zrezygnowałam całkowicie. Dodałam aromat migdałowy. A w drugiej wersji dodałam sok z cytryny i starałam skórkę Z cytryny -PYCHA 😋😋😋 🍋
Były wątpliwości czy nie za dużo jajek [robiłem podwójną porcję]. Ale powiedziałem tak ktoś już to robił więc nie podał by złego przepisu. Powiem krótko. Serniczek PETARDA.
Ja zrobiłam według przepisu i nie wyszedł ....a spod mi się później rozlał strasznie przez formę:( produkty zmarnowane i okropnie tłusty piekarnik .a forma sernika ciapowata wyszła :(