Sernik keto na migdałowym spodzie

68 Komentarzy
Sernik keto na migdałowym spodzie

Sernik ketogeniczny, czyli niskowęglowodanowy i do tego bezglutenowy i bez cukru. Zamiast cukru sernik zawiera erytrytol, a jako zagęszczacz masy zamiast skrobi, czy budyniu dodałam mąkę kokosową. Sernik jest smaczny, kremowy, z delikatnym posmakiem kokosu.

Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka ok. 118g): 372 kcal, B: 10,5g, T: 34,5g, W: 5,5g (węglowodany netto: 3,22g)

Składniki na tortownicę o śr. 26cm:

Spód:

  • 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów
  • 60 g masła, schłodzonego
  • 10 g kakao
  • 1 łyżka erytrytolu

Masa serowa:

  • 250 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
  • 500 g twarogu z wiaderka lub Quark 40% (u mnie twaróg sernikowy Piątnicy), temperatura pokojowa
  • 100 g masła, temperatura pokojowa
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 130 g erytrytolu
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 40 g mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód sernika: Zmielone migdały, kakao, zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść np. ręką na jednolitą masę. Masą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca).
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Formę wyciągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z serka mascarpone i twarogu. Miękkie masło i erytrytol przełożyć do misy miksera i miksować przez ok. 5 minut na jasną masę. Wyłączyć mikser. Dodać sery, jajka, skórkę z cytryny i mąkę kokosową. Zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Masę serową wylać do tortownicy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik keto na migdałowym spodzie Sernik keto na migdałowym spodzie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Mi popękał :( a wszystko było robione jak w przepisie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aleksandra · 4 lat temu
      Jak popękał to tylko polać sosem waniliowym i cieszyć się smakiem 🤤🤤
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 3 lat temu
      Ja zrobiłam według przepisu i nie wyszedł ....a spod mi się później rozlał strasznie przez formę:( produkty zmarnowane i okropnie tłusty piekarnik .a forma sernika ciapowata wyszła :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Przepyszny sernik. Trzymałam się ściśle przepisu i wyszedł delikatny, puszysty i wilgotny zarazem. Polecam!