Czekoladowe ciasto ketogeniczne z nutą kokosową, z kremem z masła, masła orzechowego i serka kremowego. Całe ciasto pokryte jest polewą z ciemnej czekolady. Szybkie do przygotowania, kremowe i bardzo smaczne.
100 g mleka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa
20 g masła
50 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
30 g erytrytolu
100 g wiórków kokosowych
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Krem orzechowy:
130 g masła, temperatura pokojowa
60 g erytrytolu, zmielonego na puder
30 g masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
130 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
80 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
120 g słodkiej śmietany 30%
Dodatkowo:
5 g wiórków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto czekoladowo- kokosowe: Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i wymieszać zawartość łyżką. Do garnka wlać 100 g mleka kokosowego. Dodać masło, erytrytol i czekoladę posiekaną na kawałki. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści.
Garnek ściągnąć z pieca, dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Dodać jajka i wymieszać trzepaczką do połączenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Przygotować krem orzechowy: Najpierw odlać wodę z serka kremowego. Odstawić na bok. Miękkie masło i erytrytol w pudrze przełożyć do misy miksera i ucierać na wysokich obrotach ok. 10 minut, na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać masło orzechowe, miksując do połączenia. Następnie na niskich obrotach dodawać w 3 turach serek kremowy, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. (Nie miksować sera długo, bo może się zwarzyć).
Krem orzechowy wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
W tym czasie uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietaną przełożyć do rondelka. Podgrzewać, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Garnek ściągnąć z pieca.
Polewę wylać na ciasto, wylewając ją najpierw na środek ciasta, a następnie na boki.
Od razu posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwaga:
Używam mleka kokosowego Real Thai, ponieważ ma bardzo dobry skład.
Zrobiłam z potrójnej porcji, a krem z podwójnej, i zdecydowanie mało kremu zrobiłam , krem pyszny, ciasto samo bardzo kokosowe, smakuje jak kokosanka , ogólnie bardzo dobre , następnym razem dodam jakieś owoce , fajne by było połączenie, ciacho polecam, ;)
Nie brakuje przypadkiem proszku do pieczenia żeby wyrosło? Albo jajka ubić osobno na pianę i wymieszać z tą masą czekoladowo wiórkową. Właśnie robię wg przepisu i coś nie rośnie
Ciasto jest na prawdę pyszne ale spód nigdy nie wyrasta mi jak na zdjęciu. Czy coś robię nie tak? Na tą wielkość blaszki kremu też muszę zrobić więcej- z 1,5 porcji bo jest go dosyć mało. Mimo wszystko przepis bardzo fajny :)
Ciasto naprawdę meeega :) Js virgo zmieniłam formę podania i zrobilam z niego torcik :) mase z masła orzechowego (dałam więcej masła, Ok 4 łyżek) podzielilam na dwie porcje i do jednej dodałam kakao. Ten a la biszkopt przełożyłam dwoma warstwami kremów, otynkowalam resztką masy orzechowej, polałam czekoladą z mlekiem kokosowym i udekorowałam bitą śmietana z erytrotylem. Nawet nieketo ludzie zjedli że smakiem. :D Polecam.
przepis świetny, zrobiłam już drugi raz, ciasto wychodzi przepyszne, co do polewy ze śmietanką - najpierw rozpuszczam czekoladę w kapieli wodnel a potem, juz po zdjęciu z pieca dodaję smietankę - wychodzi aksamitna i błyszcząca
Wyszło pyszne. Najlepsze keto ciasto jakie dotychczas jadłam. Na wierzch dałam liofilozowane maliny. Dziękuję za ten przepis. Trafia na stałe do naszego domu.
Ciasto zrobiłam trochę zmodyfikowane, w wersji niezgodnej z keto - cały erytrytol zastąpiłam trzema bananami i małą łyżeczką miodu do kremu. Spód przez to wydaje się cięższy i bardziej wilgotny niż w oryginale. Ale ciasto wyszło przepyszne i odpowiednio słodkie, z chęcią powtórzę :)
Wszystko super ,całe polewa porażka .Jakiej formy śmietanka i czekoladą ? Ja użyłam łaciata 30 i Wedel gorzka 80 i się zważylo . Następnym razem bez śmietany polewa będzie.
Jest pyszne aczkolwiek lekko torcikowate w smaku 🍰. Dałam więcej masła orzechowego (3x tyle co w przepisie) dzięki temu krem nie był aż tak maślany i zamiast serka kremowego - mascarpone. Posypałam nie wiórkami tylko krojonymi orzeszkami pistacjowymi, włoskimi i migdałami. Jak ktoś jest na keto - to można się okocić 🤣. Aczkolwiek moim dzieciakom też bardzo smakowało. Serdecznie polecam ❤️.
Ciasto wyszło bardzo dobre, chociaż kolejnym razem spróbuję dodać trochę więcej masła orzechowego, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Dziękuję za przepis! :)