Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek.
Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.
Idealnie wilgotny, takiego przepisu szukałam. Zamiast maku mielonego dałam ugotowany w wodzie (bo nie mogę mleka) i przekręcony dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Wyszedł przepyszny, wszyscy się zajadali.
Potwierdzam, makowiec pyszny- dodatkowo daję tartą renetę, która nadaje wilgotności i tonuje smak słodkich bakalii( dajè ich dużo i ciasto byłoby zbyt słodkie bez kwaśnych jabłek)
Makowiec rewelacyjny, przepyszny. Robiłam z podwójnej porcji, ale jajek dałam 6 tak jak w przepisie. Zamiast posiekanych orzechów dorzuciłam skórkę pomarańczową - wg domowników było to najlepsze ciasto na święta :D
Ciasto przepyszne,idealne dla smakoszy maku .Wilgotne ,pełne w smaku,przepis godny polecenia.piekłam jednak prawie 1,5 godz. sprawdzając patyczkiem, ale wiem że to kwestia piekarników.bez polewy smakuje również wybornie.Przepis zostaje na stałe.
Moim zdaniem masa makowa nie umywa sie do normalnego maku! Przeslodzona, z dziwnym posmakiem, autentyczny smak maku gdzies znika. Optuje za makiem! :-)
Ciasto wyrosło pięknie 5/5 ale odnośnie smaku 1/5 totalnie nie pasują orzechy do maku. Mam podobny przepis tylko że bułką tartą i zapachem migdałowym..
Pozdrawiam i jeszcze będę próbował innych przepisów