Makowiec bez mąki

26 Komentarzy
Makowiec bez mąki

Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.

Składniki:

  • 200g zmielonego, suchego maku
  • 250ml mleka
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 150g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów (opcjonalnie, użyłam włoskich)

Polewa:

  • 100g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Dekoracja (opcjonalnie):

  • krokant (posypka orzechowa lub migdałowa)

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec bez mąki Makowiec bez mąki Makowiec bez mąki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viola · 1 lat temu
    A kiedy jabłka bo nie ma w kolejności robienia ciasta!!!!!!!!!Kiedy jabłka?!?!?;
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 2 lat temu
    Idealnie wilgotny, takiego przepisu szukałam. Zamiast maku mielonego dałam ugotowany w wodzie (bo nie mogę mleka) i przekręcony dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Wyszedł przepyszny, wszyscy się zajadali.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Potwierdzam, makowiec pyszny- dodatkowo daję tartą renetę, która nadaje wilgotności i tonuje smak słodkich bakalii( dajè ich dużo i ciasto byłoby zbyt słodkie bez kwaśnych jabłek)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Przepyszny makowiec piekę go od 2 lat.Jedynie wzbogaciłam go o ilość bakalii (orzechy laskowe, wloskie,żurawiną, skórka pomarańczowa )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Meg · 4 lat temu
    Makowiec rewelacyjny, przepyszny. Robiłam z podwójnej porcji, ale jajek dałam 6 tak jak w przepisie. Zamiast posiekanych orzechów dorzuciłam skórkę pomarańczową - wg domowników było to najlepsze ciasto na święta :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne,idealne dla smakoszy maku .Wilgotne ,pełne w smaku,przepis godny polecenia.piekłam jednak prawie 1,5 godz. sprawdzając patyczkiem, ale wiem że to kwestia piekarników.bez polewy smakuje również wybornie.Przepis zostaje na stałe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    czarna · 5 lat temu
    To ciasto nie potrzebuje proszku do pieczenia, udaje się również bez :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 6 lat temu
    Czy można dodać masę makową??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beti · 4 lat temu
      Można ja zrobiłam z masy
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 3 lat temu
        Moim zdaniem masa makowa nie umywa sie do normalnego maku! Przeslodzona, z dziwnym posmakiem, autentyczny smak maku gdzies znika. Optuje za makiem! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 7 lat temu
    Ciasto wyrosło pięknie 5/5 ale odnośnie smaku 1/5 totalnie nie pasują orzechy do maku. Mam podobny przepis tylko że bułką tartą i zapachem migdałowym..
    Pozdrawiam i jeszcze będę próbował innych przepisów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 7 lat temu
    Witam, czy mak po sparzeniu należy odsączyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 lat temu
    Witam, ciasto wyszlo pysne, niestety podczas pieczenia strasznie wyroslo a potem srodek opadl a boki zostaly wyrosniete. Jakis pomysl co moglabym zrobic zeby makowiec wyrosl rowno? Bede wdzieczna za odp :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 lat temu
    Dzień dobry,
    Czy to ciasto można mrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 7 lat temu
    Czy można zastąpić mielone orzechy np. kaszka manną, bułką tartą lub mąką? (wersja bezglutenowa nie jest mi potrzebna)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 7 lat temu
    Czy mak można zalać mlekiem kokosowym? Jak wpłynie to na ostateczny smak ciacha??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mila · 7 lat temu
    Jak wpłynie to na ciasto jeśli mak nie będzie zmielony...?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz użyć niemielonego maku, ale po jego sparzeniu i ostygnięciu muisz go osączyć i dwukrotnie zmielić.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mila · 7 lat temu
        No właśnie problem w tym że nie mam czym go zmielić :( Nie wiem czy blender coś pomoże i myślałam żeby użyć do ciasta niezmielonego. Można tak zrobić?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 7 lat temu
          Nie będzie smaczne i ciasto może nie wyjść, bo będzie inna konsystencja. Proponuję poszukać gotowego, mielonego maku.