Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek.
Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Viola·
3 lat temu
A kiedy jabłka bo nie ma w kolejności robienia ciasta!!!!!!!!!Kiedy jabłka?!?!?;
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie ma w tym przepisie w ogóle jabłek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
Idealnie wilgotny, takiego przepisu szukałam. Zamiast maku mielonego dałam ugotowany w wodzie (bo nie mogę mleka) i przekręcony dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Wyszedł przepyszny, wszyscy się zajadali.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Potwierdzam, makowiec pyszny- dodatkowo daję tartą renetę, która nadaje wilgotności i tonuje smak słodkich bakalii( dajè ich dużo i ciasto byłoby zbyt słodkie bez kwaśnych jabłek)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Przepyszny makowiec piekę go od 2 lat.Jedynie wzbogaciłam go o ilość bakalii (orzechy laskowe, wloskie,żurawiną, skórka pomarańczowa )
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Meg·
6 lat temu
Makowiec rewelacyjny, przepyszny. Robiłam z podwójnej porcji, ale jajek dałam 6 tak jak w przepisie. Zamiast posiekanych orzechów dorzuciłam skórkę pomarańczową - wg domowników było to najlepsze ciasto na święta :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Ciasto przepyszne,idealne dla smakoszy maku .Wilgotne ,pełne w smaku,przepis godny polecenia.piekłam jednak prawie 1,5 godz. sprawdzając patyczkiem, ale wiem że to kwestia piekarników.bez polewy smakuje również wybornie.Przepis zostaje na stałe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
czarna·
7 lat temu
To ciasto nie potrzebuje proszku do pieczenia, udaje się również bez :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
To super. Dziękuję za cenną wskazówkę (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
7 lat temu
Czy można dodać masę makową??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beti·
5 lat temu
Można ja zrobiłam z masy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Moim zdaniem masa makowa nie umywa sie do normalnego maku! Przeslodzona, z dziwnym posmakiem, autentyczny smak maku gdzies znika. Optuje za makiem! :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jarek·
8 lat temu
Ciasto wyrosło pięknie 5/5 ale odnośnie smaku 1/5 totalnie nie pasują orzechy do maku. Mam podobny przepis tylko że bułką tartą i zapachem migdałowym..
Pozdrawiam i jeszcze będę próbował innych przepisów
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
3 lat temu
Właśnie, że pasują
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
9 lat temu
Witam, czy mak po sparzeniu należy odsączyć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Proporcje mleka do maku są tak dobrane, że mleko powinno całe wsiąknąć ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
9 lat temu
Witam, ciasto wyszlo pysne, niestety podczas pieczenia strasznie wyroslo a potem srodek opadl a boki zostaly wyrosniete. Jakis pomysl co moglabym zrobic zeby makowiec wyrosl rowno? Bede wdzieczna za odp :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
9 lat temu
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
9 lat temu
Czy można zastąpić mielone orzechy np. kaszka manną, bułką tartą lub mąką? (wersja bezglutenowa nie jest mi potrzebna)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
9 lat temu
Czy mak można zalać mlekiem kokosowym? Jak wpłynie to na ostateczny smak ciacha??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, można. Nie wiem czy posmak kokosowy będzie w ogóle wyczuwalny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mila·
9 lat temu
Jak wpłynie to na ciasto jeśli mak nie będzie zmielony...?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz użyć niemielonego maku, ale po jego sparzeniu i ostygnięciu muisz go osączyć i dwukrotnie zmielić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mila·
9 lat temu
No właśnie problem w tym że nie mam czym go zmielić :( Nie wiem czy blender coś pomoże i myślałam żeby użyć do ciasta niezmielonego. Można tak zrobić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nie będzie smaczne i ciasto może nie wyjść, bo będzie inna konsystencja. Proponuję poszukać gotowego, mielonego maku.