
Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.
Składniki:
- 200g zmielonego, suchego maku
 - 250ml mleka
 - 200g masła
 - 150g cukru pudru
 - 6 jajek
 - 150g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 50g posiekanych orzechów (opcjonalnie, użyłam włoskich)
 
Polewa:
- 100g czekolady
 - 1 łyżeczka oleju
 
Dekoracja (opcjonalnie):
- krokant (posypka orzechowa lub migdałowa)
 
Sposób przygotowania:
- Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Oddzielić żółtka od białek.
 - Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
 - Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.
 - Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
 - Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
 - Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.
 
Uwaga:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 
| 
				 Czas:  | 
			
				 Czas przygotowania:
					
				 
				Czas pieczenia:
					
				 
				Czas oczekiwania:
					
				 
				Całkowity czas przygotowania:
					
				 
			 | 
		|
| 
				 Ilość porcji:  | 
			
				 ok. 12  | 
		|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 
 