250 g masy makowej z przepisu: "Masa makowa" lub kupna masa makowa (bez glutenu)
Sposób przygotowania:
Masę makową wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby ociepliła się do temperatury pokojowej.
Przygotować ciasto drożdżowe. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, jaglaną i skrobię ziemniaczaną. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mieszanki mącznej. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę mieszanki mącznej wsypać do miski. Dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, twaróg, startą skórkę z cytryny, zmielone łuski nasion babki i wyrośnięty zaczyn.
Zmiksować mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkować lub rozłożyć ręką na prostokąt o wymiarach ok. 30x 26 cm.
Na cieście rozsmarować masę makową, zostawiając mały brzeg.
Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie papierem do pieczenia, zawijając ciasto z papierem i odciągając go do tyłu).
Makowiec przesunąć delikatnie na środek blachy. Końce skleić. Ciasto można naciąć z góry (inaczej samo pęknie podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłe ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 2- 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka Straczek·
3 lat temu
Czy mogę użyć zamiast mąki jaglanej mąkę ryżową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie wiem, nie testowałam, ale wydaje mi się możliwe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
GABRIELLA·
3 lat temu
Ciasto wygląda wyśmienicie! :) będę próbować! Jedno pytanko tylko - czy używamy w tym przepisie mąki kukurydzianej czy skrobi kukurydzianej? Bo mąka kukurydziana jest żółta. Dziękuje z góry!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Używamy i mąki i skrobi, tak jak jest podane w przepisie. Skrobia może być kukurydziana lub ziemniaczana, do tego mąka kukurydziana i jaglana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
Swietny przepis:) Dobry pomysl z twarogiem. Musialam dodac troche maki na koncu, zeby wylozyc na blaszce. Wesołych Świąt
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
7 lat temu
Czy twaróg jest niezbędny w cieście? Dla konsystencji czy dla smaku? Można go zastąpić np tofu lub pominąć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Dla konsystencji. Może dodaj gęstego jogurtu greckiego, albo duże jajko.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
7 lat temu
Nie mogę dostać nasion babki,czy jest coś,czym mogę to zastąpić? Od niedawna jestem z konieczności,na diecie bezglutenowej. A ze zaraz święta,może udałoby mi się zrobić taką roladę :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Myślę, że w ostateczności możesz pominąć. Łuski nasion zatrzymują wilgoć w cieście, dzięki którym ciasta są wilotniejsze i mniej się kruszą.