Masa makowa

9 Komentarzy
Masa makowa

Domowa masa makowa z bakaliami. Jest pyszna, wilgotna, nieprzesłodzona i z dodatkiem naszych ulubionych bakalii. Do tego jest łatwa do przygotowania.

Możecie użyć suchego maku zarówno zmielonego lub też nie. Osobiście polecam kupić mak już zmielony. Zaoszczędzi nam to sporo pracy. Chyba, że posiadacie robot kuchenny typu Thermomix to nie ma różnicy jaki mak wybierzecie. Możecie go bowiem łatwo zmielić przy użyciu tego urządzenia. Można zmielić zarówno suchy mak, jak i już napęczniały.

Składniki na ok. 660 g masy makowej:

  • 200 g suchego maku (może być zmielony)
  • 120 g płynnego miodu
  • 40 g masła
  • 60 g dowolnych orzechów (np. włoskich, nerkowca, migdały bez skórki)
  • 120 g suszonych owoców (np. morele, daktyle, rodzynki, śliwki i figi)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ewentualnie: aromat migdałowy, ekstrakt migdałowy, rum, amaretto lub likier pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Orzechy posiekać. Owoce suszone pokroić w drobną kostkę. (Rodzynki pozostawiam w całości). Skórkę pomarańczową posiekać.
  3. Masło roztopić.
  4. Do maku dodać miód, roztopione masło, posiekane orzechy, suszone owoce i skórkę kandyzowaną. Wymieszać. Można dodać trochę aromatu, ekstraktu lub alkoholu według uznania. Masę makową schłodzić w lodówce.
  5. Masę makową można przechowywać do 5 dni w lodówce. Można ją również zamrozić. Przed użyciem do wypieku należy ocieplić ją do temperatury pokojowej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 660g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Masa makowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Czy tej masy można użyć do mazurka bez pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 4 lat temu
    Super dziekuje.z tego przepisu strucla makowa zawijana tez wyjdzie?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 4 lat temu
    Na jaka ilosc ciasta do strucli starczy tej masy?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Z jaką ilościa jajek połączyć te masę do Makowca? 4 czy 5?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      2 - 3 jajka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Tadel · 6 lat temu
    Mam pytanie odnośnie bakalii. Czy mogę do takiej masy użyć bakalii z nalewki bożonarodzeniowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, tylko odsączone, żeby nie rozrzedzić masy i proszę już nie dodawać aromatów, ani alkoholu dodatkowo ;)