Ciasto makowe róże


Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe z masą makową. To drożdżowe ślimaki z makiem, posklejane ze sobą. Ciasto ciekawie się prezentuje, a można je zarówno kroić na kawałki jak tradycyjne ciasto, jak i odrywać pojedyncze ślimaki. Całość udekorowana jest lukrem – przygotowałam go w niewielkiej ilości, aby nie zasłonić wzoru róż/ ślimaków, ale według uznania można zrobić go więcej i pokryć całe ciasto.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 4 żółtka, temperatura pokojowa
- 60 g masła, roztopionego
- szczypta soli
Nadzienie makowe:
- 250 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
- 100 g drobno posiekanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich po 50g)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 100 g cukru
- 4 białka
Lukier:
- 60 g cukru pudru
- ok. 1 łyżki wrzątku
Sposób przygotowania:
- Przygotować masę makową: Mak zalać wrzącą wodą (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Do maku dodać drobno posiekane bakalie, miód i cukier. Wymieszać. Masę makową odstawić na bok.
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać żółtka i wyrośnięty zaczyn. Zagniatając ciasto (najlepiej robotem kuchennym lub mikserem, używając haka do zagniatania ciasta), wlewać stopniowo roztopione, lekko ciepłe lub chłodne masło.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
- Na ciasto wyłożyć masę makową, zostawiając trochę odstępu od brzegów. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Roladę pokroić na 8 równych części, każda po ok. 5 cm. (Najlepiej przekroić roladę najpierw na pół, każdą część ponownie na pół i jeszcze raz na pół. Nie naciskać zbyt mocno nożem, aby nadzienie nie wypłynęło. Należy raczej delikatnie nacinać i płynnym ruchem przesuwać nóż).
- Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku ułożyć jednego ślimaka, a wkoło pozostałe.
- Formę z ciastem przykryć ściereczką, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Lukier rozprowadzić na cieście łyżeczką lub pędzelkiem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Odsłon: 4
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!