10 sztuk malin (świeżych lub mrożonych. Mrożone należy wcześniej rozmrozić)
Polewa:
200g creme fraiche lub gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Margarynę, cukier, jajko, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i wykleić spód i bok formy.
Maliny rozdrobnić blenderem, albo rozgnieść widelcem na papkę.
Przygotować masę serową. 4 jajka, 200g cukru i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając na małych obrotach, dodać stopniowo twaróg, słodką śmietanę, skórkę z pomarańczy i na końcu mąkę ziemniaczaną.
Pół masy serowej wyłożyć na ciasto kruche. Do drugiej części dodać maliny, delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
Creme fraiche wymieszać z jedną łyżką cukru pudru.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować creme fraiche i wstawić do piekarnika na kolejne 10 min. W formie pozostawić do ostygnięcia.
Ostatnio go robiłam, pięknie wyrósł i był pyszny :). Dziękuję za przepis.
Super strona, testowałam już kilka przepisów i zawsze wszystko super się udaje :).
Mojej żonie wyszedł super, a mi smakował wyśmienicie, lekki i świeży, nie wiedziałem że można tak sprytnie przemycić smak owoców do sernika. Nawet nasza 12 miesięczna córeczka zajadała aż się jej uszy trzęsły :lol: