Aromatyczny i kremowy sernik malinowo-pomarańczowy z zapiekaną polewą śmietanową na wierzchu. Pieczony na kruchym spodzie, dwukolorowy, pachnący pomarańczą i o delikatnym malinowym akcencie. Wyjątkowy deser, który z pewnością warto wypróbować.
Gdyby zdarzyło Wam się, że sernik pęknie, to polecam przygotować jogurt z malinami, który przykryje to nieładne miejsce, a będzie pasował smakowo do sernika. Mój sernik pękł na środku, podczas studzenia w piekarniku. Wzięłam garść malin (miałam mrożone, ale mogą być świeże), włożyłam do głębokiego talerza, dodałam trochę jogurtu greckiego (może być też kwaśna śmietana) i rozgniotłam maliny widelcem. Jogurt posłodziłam cukrem pudrem.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
260 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g masła, schłodzonego
1 duże jajko (rozmiar L), schłodzone
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
4 jajka (najlepiej rozmiar M), temperatura pokojowa
750 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
125 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
starta skórka z jednej z pomarańczy ekologicznej
10 sztuk malin (świeżych lub mrożonych)
Polewa śmietanowa:
200 g gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18% lub jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu, temperatura pokojowa
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Maliny, jeśli są mrożone, przełożyć wcześniej do miseczki i pozostawić do rozmrożenia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto wykleić na dnie tortownicy i bok formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.
Przygotować masę serową: Maliny do masy serowej rozgnieść widelcem na papkę. W osobnej miseczce wymieszać skrobię ze śmietanką, mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym przełożyć do misy miksera i ubijać na najwyższych obrotach przez 5 minut na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty na niskie i dodać startą skórkę z pomarańczy, stopniowo twaróg i śmietankę ze skrobią.
Połowę masy serowej wylać na ciasto kruche.
Do drugiej połowy masy serowej dodać rozgniecione maliny, wymieszać i wylać do formy, nalewając powoli, aby warstwy się nie wymieszały. (Podłożyłam szpatułkę, aby masa spływała po niej).
Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160°C, grzałka góra- dół. Piec ok. 1 godziny.
Przygotować polewę śmietanową: W miseczce wymieszać śmietanę (lub jogurt) z cukrem pudrem.
Sernik wysunąć z piekarnika (wierzch sernika powinien być ścięty, a środek luźny), posmarować śmietaną i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
Ostatnio go robiłam, pięknie wyrósł i był pyszny :). Dziękuję za przepis.
Super strona, testowałam już kilka przepisów i zawsze wszystko super się udaje :).
Mojej żonie wyszedł super, a mi smakował wyśmienicie, lekki i świeży, nie wiedziałem że można tak sprytnie przemycić smak owoców do sernika. Nawet nasza 12 miesięczna córeczka zajadała aż się jej uszy trzęsły :lol: