Malinowa chmurka (keto, low carb)

Napisz komentarz
Malinowa chmurka (keto, low carb)

Malinowa chmurka bez cukru i glutenu. Ciasto składa się z migdałowego spodu, grubej warstwy malinowej galaretki i zatopionych w niej malin, kremu śmietankowego na bazie serka mascarpone oraz prażonych płatków migdałowych. Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto w wersji niskowęglowodanowej.

Makro ciasta (1 z 12 kawałków): 253 kcal, B: 5g, T: 24g, W: 6g (węglowodany netto: 3g)

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód:

  • 110 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
  • 60 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżka erytrytolu

Galaretka z malinami:

  • 400 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 2 galaretki malinowe bez dodatku cukru (każda na 500 ml wody według opakowania)
  • 100 g erytrytolu
  • 700 ml wody

Krem śmietankowy:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
  • 1 łyżka erytrytolu

Do posypania:

  • ok. 30 g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód: Zmielone migdały, zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść robotem kuchennym lub ręką na jednolitą masę. Masą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca).
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), aż spód lekko się zarumieni. Formę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować galaretkę z malinami: Przygotować dwie galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 700 ml wody i dodając zamiast cukru 100 g erytrytolu. Jeśli maliny są mrożone, dodać je do ciepłej/ gorącej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Jeśli maliny są świeże, dodać je do ostudzonej galaretki. Wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie tężejąca, wyłożyć ją na podpieczony spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  5. Migdały w płatkach podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Gdy galaretka stężeje, przygotować krem śmietankowy: Zimny serek, zimną śmietankę i erytrytol przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietanka jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło).
  7. Krem śmietankowy wyłożyć na galaretkę i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

2

  1. Ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce. Ciasto można przechowywać do ok. 3 dni w lodówce.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Malinowa chmurka (keto, low carb) Malinowa chmurka (keto, low carb) Malinowa chmurka (keto, low carb)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!