Sernik królewski (bezglutenowy, niskowęglowodanowy)

Napisz komentarz
Niskowęglowodanowy sernik królewski

Kremowy sernik bez cukru, na ciemnym spodzie z ciemną kruszonką, bez glutenu, niskowęglowodanowy (prawie ketogeniczny – jedynie z dodatkiem budyniu do związania masy serowej). Smaczny i stosunkowo szybki w przygotowaniu.

Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka ok. 140g): 298 kcal, B: 14,8g, T: 23g, W: 6,4g (węglowodany netto: 4g)

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto:

  • 200 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
  • 120 g masła, schłodzonego
  • 20 g kakao
  • 2 łyżki erytrytolu

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka (lub Quark u mnie 40%), temperatura pokojowa
  • 160 g erytrytolu
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, opcjonalnie
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto: Zmielone migdały, kakao, zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść robotem kuchennym lub ręką na jednolitą masę.

2

  1. Masę podzielić na pół. Jedną połowę włożyć do lodówki, a drugą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca). Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Formę wyciągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3

  1. Przygotować masę serową: Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka i ekstrakt waniliowy. W miseczce wymieszać erytrytol z budyniem w proszku. Dodać do miski z serem i jajkami. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Wylać na podpieczony spód.

4

5

  1. Wyciągnąć drugą połowę ciasta z lodówki i odrywając małe kawałeczki układać je delikatnie na rzadkiej masie serowej.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Niskowęglowodanowy sernik królewski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!