Sernik królewski (bezglutenowy, niskowęglowodanowy)
Kremowy sernik bez cukru, na ciemnym spodzie z ciemną kruszonką, bez glutenu, niskowęglowodanowy (prawie ketogeniczny – jedynie z dodatkiem budyniu do związania masy serowej). Smaczny i stosunkowo szybki w przygotowaniu.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka ok. 140g): 298 kcal, B: 14,8g, T: 23g, W: 6,4g (węglowodany netto: 4g)
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto:
- 200 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
- 120 g masła, schłodzonego
- 20 g kakao
- 2 łyżki erytrytolu
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka (lub Quark u mnie 40%), temperatura pokojowa
- 160 g erytrytolu
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii, opcjonalnie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować ciasto: Zmielone migdały, kakao, zimne masło (pokrojone na małe kawałki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść robotem kuchennym lub ręką na jednolitą masę.
- Masę podzielić na pół. Jedną połowę włożyć do lodówki, a drugą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca). Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Formę wyciągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować masę serową: Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka i ekstrakt waniliowy. W miseczce wymieszać erytrytol z budyniem w proszku. Dodać do miski z serem i jajkami. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Wylać na podpieczony spód.
- Wyciągnąć drugą połowę ciasta z lodówki i odrywając małe kawałeczki układać je delikatnie na rzadkiej masie serowej.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 73
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!