Kokosowiec na kruchym cieście


Kruche ciasto kokosowe, składające się z dwóch bardzo delikatnych blatów – jeden stanowi spód, a drugi wierzch. W środku znajduje się gruba warstwa lekko wilgotnej masy kokosowej. To proste ciasto, przygotowane z podstawowych składników, o intensywnie kokosowym smaku. Moim zdaniem smakuje najlepiej na drugi dzień. Przechowuję je w formie, w temperaturze pokojowej, szczelnie owinięte w duży foliowy worek.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła, schłodzonego
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 żółtek (z jajek rozmiaru M)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 6 białek (z jajek rozmiaru M)
- 250 g wiórków kokosowych (użyłam drobnych)
- 120 g cukru
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
Lukier cytrynowy:
- 120 g cukru pudru
- ok. 3 łyżek soku wyciśniętego z cytryny
Do posypania:
- wiórki kokosowe (ok. 2 łyżek)
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, cukru waniliowego, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
- Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Drugą połowę wykleić na dnie formy.
- Przygotować masę kokosową: Do rondelka wsypać wiórki kokosowe i cukier. Wlać śmietankę. Doprowadzić do zagotowania. Gotować na małej/ średniej mocy palnika 10 minut, mieszając co jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia*.
- Gdy masa będzie chłodna, ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy. (Masa się rozrzedzi).
- Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarze wewnętrznym formy. (Można też zetrzeć schłodzone ciasto na warstwę kokosową na tarce o grubych oczkach, co jest łatwiejszą opcją).
- Masę kokosową wyłożyć na ciasto w formie.
- Rozwałkowane ciasto ułożyć na górze. (Co nie jest proste. Ciasto pęka, jak widać na zdjęciu. Zamiast wałkować można zetrzeć na tarce).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumieni. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny, aż powstanie biały, średnio gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody lub soku z cytryny). Lukier rozprowadzić na cieście i od razu posypać wiórkami kokosowymi.
Uwaga:
*Masa kokosowa dość długo stygnie. Aby przyśpieszyć ten proces, można przełożyć ją do chłodnej miski i jeśli jest taka możliwość, odstawić w chłodne miejsce np. w chłodne dni na zewnątrz. Przemieszać co jakiś czas.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki "Wyśmienite ciasta i ciasteczka", wydawnictwo KEJ.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


