Kokosowiec na kruchym cieście

2 Komentarzy
Kokosowiec na kruchym cieście

Kruche ciasto kokosowe, składające się z dwóch bardzo delikatnych blatów – jeden stanowi spód, a drugi wierzch. W środku znajduje się gruba warstwa lekko wilgotnej masy kokosowej. To proste ciasto, przygotowane z podstawowych składników, o intensywnie kokosowym smaku. Moim zdaniem smakuje najlepiej na drugi dzień. Przechowuję je w formie, w temperaturze pokojowej, szczelnie owinięte w duży foliowy worek.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła, schłodzonego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 żółtek (z jajek rozmiaru M)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 6 białek (z jajek rozmiaru M)
  • 250 g wiórków kokosowych (użyłam drobnych)
  • 120 g cukru
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%

Lukier cytrynowy:

  • 120 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek soku wyciśniętego z cytryny

Do posypania:

  • wiórki kokosowe (ok. 2 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, cukru waniliowego, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.

2

  1. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Drugą połowę wykleić na dnie formy.
  2. Przygotować masę kokosową: Do rondelka wsypać wiórki kokosowe i cukier. Wlać śmietankę. Doprowadzić do zagotowania. Gotować na małej/ średniej mocy palnika 10 minut, mieszając co jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia*.

3

  1. Gdy masa będzie chłodna, ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy. (Masa się rozrzedzi).

4

  1. Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarze wewnętrznym formy. (Można też zetrzeć schłodzone ciasto na warstwę kokosową na tarce o grubych oczkach, co jest łatwiejszą opcją).
  2. Masę kokosową wyłożyć na ciasto w formie.

5

  1. Rozwałkowane ciasto ułożyć na górze. (Co nie jest proste. Ciasto pęka, jak widać na zdjęciu. Zamiast wałkować można zetrzeć na tarce).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumieni. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

  1. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny, aż powstanie biały, średnio gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody lub soku z cytryny). Lukier rozprowadzić na cieście i od razu posypać wiórkami kokosowymi.

Uwaga:

*Masa kokosowa dość długo stygnie. Aby przyśpieszyć ten proces, można przełożyć ją do chłodnej miski i jeśli jest taka możliwość, odstawić w chłodne miejsce np. w chłodne dni na zewnątrz. Przemieszać co jakiś czas.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki "Wyśmienite ciasta i ciasteczka", wydawnictwo KEJ.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kokosowiec na kruchym cieście Kokosowiec na kruchym cieście Kokosowiec na kruchym cieście
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.