Lekki tort biszkoptowy z delikatnym, piankowym kremem pomarańczowym. Jest nie za słodki i spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek. Nietradycyjny, dzięki pionowym paskom. Dla podkreślenia smakuj pomarańczy, został dodatkowo udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową. W przygotowaniu nie jest może łatwy, ale jeśli masa będzie miała odpowiednią konsystencję i biszkopt pokroimy na równe części, nie powinno być z nim problemu.
6 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
4 pomarańcze
sok pomarańczowy
4 żółtka
75g cukru
ok. 550g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Z 2 pomarańczy wycisnąć sok. Do wyciśniętego soku dodać tyle soku pomarańczowego, aby uzyskać razem 250ml soku pomarańczowego.
Z trzeciej pomarańczy zrobić dekorację z tego przepisu: Skórka pomarańczowa do dekoracji. (Skórkę pomarańczową zrobić z połowy porcji).
Czwartą pomarańczę wyfiletować i miąższ pokroić na małe kawałki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać stopniowo 250ml soku pomarańczowego.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Miksując masę pomarańczowo- jajeczną, wlać żelatynę cienkim strumieniem. Masę wstawić do lodówki i od razu ubić 250g słodkiej śmietany. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy pomarańczowo- jajecznej. Na końcu wmieszać kawałki pomarańczy.
Masę rozłożyć na biszkopcie. Odczekać chwilę. (Masa ma być tężejąca i się nie rozpływać).
Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm.
Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.
Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).
Cały tort można owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej. (Jeśli całość dobrze się trzyma nie jest to konieczne). Tort wstawić na 2 godziny do lodówki.
Ubić resztę bitej śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
Udekorować skórką pomarańczową.
Smacznego.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Backen. Backspaß im Frühling”.
Torcik wyszedł jak na zdjęciu. Jest smaczny, ale mnie nie zachwycił. Spróbuje jeszcze wersji tiramisu. Duży pozytyw dla nowej wersji tortu - zawijania, nie sądziłam, że mi się to uda:)
Robiłam ten torcik i muszę powiedzieć że jest bardzo fajny.Próbowałam z kremem mascarpone, ale niestety zważył mi się. Więc zrobiłam jak w przepisie:) i wszystko wyszło. Polecam ten torcik. Nie jest ciężki jak inne torty z masami. Dziękuje za przepis i pozdrawiam autorkę :lol:
[b]Lolu[/b] dokładnie to nie wiem. Musiałabym pomyśleć nad jakimś kremem z mascarpone. Poniżej odpisałam Zuzi, która pytała o sposób przygotowania kremu z mascarpone, ale nie dokładne o proporcje. Pomyślę nad innym kremem i postaram się upiec podobny tort, tak zawijany, ale już bez surowych jajek.
Również odstraszają mnie surowe jajka, a bardzo chciałabym zrobić ten CUDY torcik. Dlatego też mam pytanie, ile ma być tego serka mascarpone ? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź, i czekam na kolejne rewelacyjne przepisy. Pozdrawiam
[b]Zuziu[/b] możesz spróbować z mascarpone. Mascarpone utrzyj z cukrem i sokiem pomarańczowym. Gdy podgrzejesz żelatynę i się rozpuści, dodaj ze 2 łyżki mascarpone, dobrze wymieszaj i kolejno dodaj to do reszty mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą śmietanę. Możesz również zrobić ptasie mleczko i takie lekko tężejące wyłożyć na biszkopt.
Wyglada fantastycznie, chcialabym go wyprobowac ale jakos te surowe żółtka w kremie mnie odstraszaja..A gdyby zrobic z serkiem mascarpone i skorka pomarańczy?ale jak połączyć serek z żelatyną?da radę?
Rewelacyjny przepis.Wbrew pozorom tort nie jest trudny.Robiłam już dwukrotnie i wyszedł świetnie chociaż nie jestem mistrzynią wypieków.Spróbuję jeszcze z truskawkami i czekoladą.
[b]Basiu[/b] myślę, że na 18 osób możesz zrobić. Tak średnio zawsze liczę ćwiartkę tortu na 4 porcje (więc ok. 16 kawałków), ale jak pokroisz cieniej to też powinno wystarczyć. Tort jest standardowych rozmiarów. Dla lepszego wyobrażenia podam, że patera, na której leży ma średnicę 30cm. Tort ma zatem średnicę koło 26- 28cm. Jeśli będziesz robić tort w stylu angielskim to zalecam zrezygnować z bitej śmietany (nie nadaje się pod masę cukrową) i zrobić masę maślaną lub budyniową na pokrycie tortu. Powodzenia i życzę udanej imprezy.
Witam! Chciałabym zrobić ten tort na roczek synka, bo szukam czegoś niesłodkiego i lekkiego. Ale mam pytanie, czy tort z tego przepisu jest na tyle duży, żeby starczyło dla ok. 18 gości? No i czy mogę go w całości pokryć masą cukrową? Bo chcę żeby był ozdobiony w stylu angielskim.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Basia.
świetny pomysl z tym zawijaniem :) zrobiam i owszem tylko z masa z bitej smietany z galaretka truskawkowa plus dzem truskawkowy. Tort udal sie świetnie! Dziękuję za inspiracje i motywacje! Jak widze takie wspaniale wypieki to mam chęc poeksperymentowac :lol:
[b]Pauzo[/b] wody daję na oko ;-) tak, aby żelatyna miała w czym napęcznieć, a nie było jej za dużo. Myślę, że na podaną ilość żelatyny to tak z 7- 8 łyżek.
Ten przepis jest super! Wczoraj rano zrobiłam ten tort, a wieczorem oczarowałam nim gości i domowników. Wszyscy się nim zajadali i zachwycali. Jest lekki, niesłodki i pięknie wygląda, a poza tym z tego przepisu wychodzi tak duży, że starczy dla każdego z dokładką. Poza tym wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Bardzo, bardzo dziękuję i pozdrawiam.