Zawijany tort pomarańczowy


Lekki tort biszkoptowy z delikatnym, piankowym kremem pomarańczowym. Nie jest zbyt słodki, więc można pozwolić sobie na większy kawałek. Nietypowy ze względu na pionowe paski biszkoptu. Dla podkreślenia smaku pomarańczy został dodatkowo udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową. Jego przygotowanie nie jest najłatwiejsze – kremu jest dużo i jest bardzo delikatny, ale jeśli osiągnie odpowiednią konsystencję, a biszkopt pokroimy na równe paski, nie powinno być większych problemów z jego składaniem.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Krem pomarańczowo- jajeczny:
- 3 pomarańcze + 1 pomarańcza do dekoracji, najlepiej ekologiczne (niewoskowane i bez konserwantów)
- sok pomarańczowy (trochę, np. z kartonu. Przy dużych pomarańczach może okazać się niepotrzebny)
- 4 żółtka (z jajek rozmiaru M)
- 75 g cukru
- 6 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 250 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Dekoracja:
- ok. 300 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu, dalej ubijając, dodać po jednym żółtku, robiąc odstępy po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
- Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok. Do wyciśniętego soku dodać tyle soku pomarańczowego, aby uzyskać razem 250 ml soku pomarańczowego.
- Z trzeciej pomarańczy zrobić dekorację z tego przepisu: "Skórka pomarańczowa do dekoracji", z połowy porcji.
- Czwartą pomarańczę wyfiletować i miąższ pokroić na małe kawałki.
- Przygotować krem pomarańczowo- jajeczny: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wodzie. Pozostawić na 5- 10 minut do napęcznienia.
- W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodawać stopniowo 250 ml odmierzonego soku pomarańczowego.
- Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Miksując masę pomarańczowo- jajeczną, wlać żelatynę cienkim strumieniem. Masę wstawić na chwilę do lodówki. Gdy po chwili (ok. 5- 10 minutach) zacznie tężeć, ubić 250g słodkiej śmietanki. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy pomarańczowo- jajecznej. Na końcu wmieszać kawałki pomarańczy.
- Masę rozłożyć na biszkopcie. Odczekać chwilę, aby masa bardziej stężała i nie rozlewała się.
- Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5 cm.
- Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.
- Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).
- Cały tort można owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zapiąć rant. (Jeśli całość dobrze się trzyma, nie jest to konieczne). Tort wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Ubić resztę (300 g) słodkiej śmietanki z dwoma łyżeczkami cukru pudru i posmarować nią boki i wierzch tortu.
- Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Uwaga:
- Krem musi być średnio stężały, gdy będziemy zwijać paski. Jeśli będzie zbyt luźny, będzie "uciekał". Jeśli pojawi się problem z podniesieniem całego paska ze ściereczki, można go przeciąć na pół – krótszy pasek będzie łatwiej opanować.
Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Backen. Backspaß im Frühling”.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | wymagający |
![]() |
Koszt: | średni |



Odsłon: 140466
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.