Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłka, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo i jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Pasowałyby z pewnością również i gruszki. Do tego jeszcze cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków ciągle smak sernika stoi na pierwszym miejscu. Bardzo smaczny, polecam.
Składniki: Ciasto kruche:
70g cukru
100g masła lub margaryny
200g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
750g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
150g cukru
4 jajka
120ml soku jabłkowego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na ½ litra mleka)
Dodatkowo:
ok. 300g jabłek (1,5- 2 sztuki)
400- 500g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować pół puszki masy krówkowej (Rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.
Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń i sok jabłkowy.
Masę serową wyłożyć na jabłka.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.
Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Jak dla mnie za dużo cukru 150g oprócz soku z jabłek i masy krowkowej, zdecydowanie bd polecam zrobić spod z ciasteczek bez pieczenia i do tego sernik na zimno wymieszany z masą kajmakowa a na górę galaretkę z dżemem jabłkowym,
A ja mam pytanie co do budyniu w masie serowej. Jestem kompletnym laikiem w pieczeniu ciast, stąd (może trochę nie na miejscu) pytanie, czy budyń najpierw przyrządzamy wg wytycznych na opakowaniu i później wlewamy masę budyniową do masy serowej i wszystko miksujemy, czy raczej chodzi o to by wsypać tylko saszetkę (proszek) do masy serowej?
Pyszny, nie myślałam, że polubię takie połączenie, ale jest naprawdę wyjątkowy. Zastąpiłam tylko orzechy włoskie laskowymi, bo takie bardziej lubimy. W tym cieście pogodziłam miłość męża do szarlotki z sernikiem, który lubię ja. Czasem dodaję do ciasta kruchego pół łyżeczki proszku do pieczenia - jest bardziej twarde i takie wolę.
Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do masy a niekoniecznie na spod ? I dać 250 riccoty i 500 sera z wiaderko? Pozdrawiam:-)
Spalił się. Jest cały czarny. Piekłam w 150 st. bo mój piec trochę mocniej grzeje. Włożyłam z powrotem i przykryłam papierem. Piec nastawiłam na 100st. Muszę się przyznać, że dałam nieco mąki kartoflanej do masy. Czy to może być przyczyną?
[b]Agato[/b] dałaś 180st? Trudno mi uwierzyć, że po 30min sernik się spalił. Może masz na myśli, że się mocno przyrumienił? W tym wypadku przyrzuć folią aluminiową z góry i piecz dalej.
gdy zrobiłam go po raz pierwszy to niestety mi się nie udał ale to może ze względu na to że miałam trochę mniejszą formę więc po jakimś czasie postanowiłam zrobić go ponownie(już w odpowiedniej blaszce)niestety i tym razem to samo tzn. jest niedopieczone (jest płynne) w środku pomimo że zostawiłam dłużej w piekarniku nie mam pojęcia co zrobiłam źle