
Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłek, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo, a jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Z pewnością pasowałyby również gruszki. Cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków smak sernika wciąż pozostaje na pierwszym miejscu.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub Quarku, temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 120 ml soku jabłkowego (np. z kartonu), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37 g)
Dodatkowo:
- ok. 300 g jabłek (1½- 2 sztuki)
- ok. 400 g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
- garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Dno tortownicy wykleić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

- W tym czasie jabłka umyć, osuszyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
- Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę masy krówkowej. (Masę krówkową można rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.

- Przygotować masę serową: Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Na końcu wsypać budyń w proszku i wlać sok jabłkowy. Zmiksować do połączenia.
- Masę serową wylać na jabłka.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Na wierzchu sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.

- Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 20 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |
