Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłek, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo, a jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Z pewnością pasowałyby również gruszki. Cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków smak sernika wciąż pozostaje na pierwszym miejscu.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
szczypta soli
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka lub Quarku, temperatura pokojowa
150 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
120 ml soku jabłkowego (np. z kartonu), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37 g)
Dodatkowo:
ok. 300 g jabłek (1½- 2 sztuki)
ok. 400 g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Dno tortownicy wykleić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
W tym czasie jabłka umyć, osuszyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę masy krówkowej. (Masę krówkową można rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.
Przygotować masę serową: Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Na końcu wsypać budyń w proszku i wlać sok jabłkowy. Zmiksować do połączenia.
Masę serową wylać na jabłka.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Na wierzchu sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
7 miesięcy temu
Witam. Czy ten sernik wyjdzie dobry bez soku jabłkowego? Można go czymś zastąpić czy pominąć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 miesięcy temu
Możesz zastąpić mlekiem o temperaturze pokojowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
2 lat temu
Jak dla mnie za dużo cukru 150g oprócz soku z jabłek i masy krowkowej, zdecydowanie bd polecam zrobić spod z ciasteczek bez pieczenia i do tego sernik na zimno wymieszany z masą kajmakowa a na górę galaretkę z dżemem jabłkowym,
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Józef·
4 lat temu
czy do masy serowej dodawać całe jajka czy tylko żółtka??Przy całych masa zbyt rzadka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Całe jajka. Masa jest rzadka, ale zetnie się po upieczeniu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
czy kruchy spód można zamienić na zblendowane z masłem herbatniki ? będę wdzięczna za szybką odpowiedź :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
Witam czy pasowalby w tym serniku mus jablkowy lub gruszkowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
8 lat temu
A ja mam pytanie co do budyniu w masie serowej. Jestem kompletnym laikiem w pieczeniu ciast, stąd (może trochę nie na miejscu) pytanie, czy budyń najpierw przyrządzamy wg wytycznych na opakowaniu i później wlewamy masę budyniową do masy serowej i wszystko miksujemy, czy raczej chodzi o to by wsypać tylko saszetkę (proszek) do masy serowej?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Karolina.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Należy dodać sam proszek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
8 lat temu
a czy mozna make w spodzie zastapic tartymi orzechami laskowymi i posypac gore orzechami laskowymi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
9 lat temu
Pyszny, nie myślałam, że polubię takie połączenie, ale jest naprawdę wyjątkowy. Zastąpiłam tylko orzechy włoskie laskowymi, bo takie bardziej lubimy. W tym cieście pogodziłam miłość męża do szarlotki z sernikiem, który lubię ja. Czasem dodaję do ciasta kruchego pół łyżeczki proszku do pieczenia - jest bardziej twarde i takie wolę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
9 lat temu
Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do masy a niekoniecznie na spod ? I dać 250 riccoty i 500 sera z wiaderko? Pozdrawiam:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Gosiu, możesz ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudyna·
10 lat temu
Sernik wyśmienity! Moje Łasuchy zjadły i muszę piec kolejny :) Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Sernik przepyszny :) Symfonia dla podniebienia! Ale piec koniecznie do wymiany ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Najwyraźniej :( Na szczęście spiekł się tylko z wierzchu a środek jest idealny, więc mam nadzieję, że będzie dobrze smakował ;) Wesołych Świąt!!! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Agato[/b] nie, mąka nie ma na to wpływu. Widocznie zepsuł Ci się piekarnik.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Spalił się. Jest cały czarny. Piekłam w 150 st. bo mój piec trochę mocniej grzeje. Włożyłam z powrotem i przykryłam papierem. Piec nastawiłam na 100st. Muszę się przyznać, że dałam nieco mąki kartoflanej do masy. Czy to może być przyczyną?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Agato[/b] dałaś 180st? Trudno mi uwierzyć, że po 30min sernik się spalił. Może masz na myśli, że się mocno przyrumienił? W tym wypadku przyrzuć folią aluminiową z góry i piecz dalej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Spalił mi się po 30 min :((( Co teraz? Nie wiem, czy jest do wyrzucenia, czy można go jakoś uratować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Agato[/b] tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
Masa serowa po dodaniu soku jest bardzo płynna. Czy tak ma być?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
natalia luzarowska·
11 lat temu
witam , zrobiłam, go dziś po raz pierwszy i czekam.... ciekawe czy mi sie udał:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
11 lat temu
gdy zrobiłam go po raz pierwszy to niestety mi się nie udał ale to może ze względu na to że miałam trochę mniejszą formę więc po jakimś czasie postanowiłam zrobić go ponownie(już w odpowiedniej blaszce)niestety i tym razem to samo tzn. jest niedopieczone (jest płynne) w środku pomimo że zostawiłam dłużej w piekarniku nie mam pojęcia co zrobiłam źle