Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami

53 Komentarzy
Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami

Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłek, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo, a jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Z pewnością pasowałyby również gruszki. Cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków smak sernika wciąż pozostaje na pierwszym miejscu.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub Quarku, temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 ml soku jabłkowego (np. z kartonu), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37 g)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g jabłek (1½- 2 sztuki)
  • ok. 400 g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Dno tortownicy wykleić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

2

  1. W tym czasie jabłka umyć, osuszyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
  2. Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę masy krówkowej. (Masę krówkową można rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.

3

  1. Przygotować masę serową: Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Na końcu wsypać budyń w proszku i wlać sok jabłkowy. Zmiksować do połączenia.
  2. Masę serową wylać na jabłka.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  4. Na wierzchu sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.

4

  1. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Jak dla mnie za dużo cukru 150g oprócz soku z jabłek i masy krowkowej, zdecydowanie bd polecam zrobić spod z ciasteczek bez pieczenia i do tego sernik na zimno wymieszany z masą kajmakowa a na górę galaretkę z dżemem jabłkowym, 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Józef · 3 lat temu
    czy do masy serowej dodawać całe jajka czy tylko żółtka??Przy całych masa zbyt rzadka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    czy kruchy spód można zamienić na zblendowane z masłem herbatniki ? będę wdzięczna za szybką odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Witam czy pasowalby w tym serniku mus jablkowy lub gruszkowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 7 lat temu
    A ja mam pytanie co do budyniu w masie serowej. Jestem kompletnym laikiem w pieczeniu ciast, stąd (może trochę nie na miejscu) pytanie, czy budyń najpierw przyrządzamy wg wytycznych na opakowaniu i później wlewamy masę budyniową do masy serowej i wszystko miksujemy, czy raczej chodzi o to by wsypać tylko saszetkę (proszek) do masy serowej?

    Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
    Karolina.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 8 lat temu
    a czy mozna make w spodzie zastapic tartymi orzechami laskowymi i posypac gore orzechami laskowymi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Pyszny, nie myślałam, że polubię takie połączenie, ale jest naprawdę wyjątkowy. Zastąpiłam tylko orzechy włoskie laskowymi, bo takie bardziej lubimy. W tym cieście pogodziłam miłość męża do szarlotki z sernikiem, który lubię ja. Czasem dodaję do ciasta kruchego pół łyżeczki proszku do pieczenia - jest bardziej twarde i takie wolę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 8 lat temu
    Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do masy a niekoniecznie na spod ? I dać 250 riccoty i 500 sera z wiaderko? Pozdrawiam:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudyna · 10 lat temu
    Sernik wyśmienity! Moje Łasuchy zjadły i muszę piec kolejny :) Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Sernik przepyszny :) Symfonia dla podniebienia! Ale piec koniecznie do wymiany ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Najwyraźniej :( Na szczęście spiekł się tylko z wierzchu a środek jest idealny, więc mam nadzieję, że będzie dobrze smakował ;) Wesołych Świąt!!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Agato[/b] nie, mąka nie ma na to wpływu. Widocznie zepsuł Ci się piekarnik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Spalił się. Jest cały czarny. Piekłam w 150 st. bo mój piec trochę mocniej grzeje. Włożyłam z powrotem i przykryłam papierem. Piec nastawiłam na 100st. Muszę się przyznać, że dałam nieco mąki kartoflanej do masy. Czy to może być przyczyną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Agato[/b] dałaś 180st? Trudno mi uwierzyć, że po 30min sernik się spalił. Może masz na myśli, że się mocno przyrumienił? W tym wypadku przyrzuć folią aluminiową z góry i piecz dalej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Spalił mi się po 30 min :((( Co teraz? Nie wiem, czy jest do wyrzucenia, czy można go jakoś uratować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Agato[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Masa serowa po dodaniu soku jest bardzo płynna. Czy tak ma być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia luzarowska · 10 lat temu
    witam , zrobiłam, go dziś po raz pierwszy i czekam.... ciekawe czy mi sie udał:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    gdy zrobiłam go po raz pierwszy to niestety mi się nie udał ale to może ze względu na to że miałam trochę mniejszą formę więc po jakimś czasie postanowiłam zrobić go ponownie(już w odpowiedniej blaszce)niestety i tym razem to samo tzn. jest niedopieczone (jest płynne) w środku pomimo że zostawiłam dłużej w piekarniku nie mam pojęcia co zrobiłam źle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Martyno[/b] tak.