Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami

53 Komentarzy

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłka, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo i jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Pasowałyby z pewnością również i gruszki. Do tego jeszcze cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków ciągle smak sernika stoi na pierwszym miejscu. Bardzo smaczny, polecam.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 120ml soku jabłkowego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na ½ litra mleka)

Dodatkowo:

  • ok. 300g jabłek (1,5- 2 sztuki)
  • 400- 500g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

23

  1. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
  2. Na podpieczonym spodzie rozsmarować pół puszki masy krówkowej (Rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.

45

  1. Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń i sok jabłkowy.
  2. Masę serową wyłożyć na jabłka.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  2. Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.

7

  1. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wykrywacz smaku · 13 lat temu
    Wygląda obłędnie, piękne zdjęcia, zapraszamy na nasz nowy portal kulinarno-fotorgaficzny!http://wykrywacz-smaku.pl/ :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kass · 13 lat temu
    Pyszny musi byc, bardzo mi się podoba ten przepis...zapisałam i na pewno wypróbuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 13 lat temu
    Ojej, az pociekla mi slinka. Mase kajmakowa uwielbiam, a w polaczeniu z kremowym sernikiem na pewno smakuje wybornie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 13 lat temu
    ten karmel i orzechowe okruszki.. cudnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mikimama · 13 lat temu
    Świetny pomysł z jabłkami. Ożywią nieco słodki smak...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cucina · 13 lat temu
    Piękny sernik :) i ten dodatek jabłek i orzechów - musi być pyszny. Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ag Pe · 13 lat temu
    Masa kajmakowa to mój ulubieniec, uwielbiam ją. Podobnie jak serniki. Dlatego Twoje ciasto jest idealnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 13 lat temu
    wygląda pysznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Piękny sernik. Uwielbiam wszelkie serniki. Twój wygląda przepysznie:)
    Pozdrawiam.