Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami

53 Komentarzy

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłka, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo i jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Pasowałyby z pewnością również i gruszki. Do tego jeszcze cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków ciągle smak sernika stoi na pierwszym miejscu. Bardzo smaczny, polecam.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 120ml soku jabłkowego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na ½ litra mleka)

Dodatkowo:

  • ok. 300g jabłek (1,5- 2 sztuki)
  • 400- 500g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

23

  1. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
  2. Na podpieczonym spodzie rozsmarować pół puszki masy krówkowej (Rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.

45

  1. Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń i sok jabłkowy.
  2. Masę serową wyłożyć na jabłka.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  2. Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.

7

  1. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 lat temu
    mam pytanie ,czy dajac ser z wiaderka tez dodajemy 150g cukru ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kamilo[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 11 lat temu
    a czy można byłoby zwiększyć liczbę składników na 1 kg sera?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Przepyszny! Kupiłam za twarde jabłka więc je ukarmelizowałam dzięki czemu były mięciutkie i słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    Świetny przepis, sernik wlasnie lezakuje w lodowce i czeka do jutra :) nieco urozmaicilam go, dodajac kawalki czekolady do masy serowej, spod zrobilam lekko kakaowy, a wierzch ozdobilam wiorkami z czekolady, prazonymi orzechami wloskimi i migdalami, pycha !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Muszę dodać ze upiekłam wczoraj drugi raz rozdałam znajomym i zrobił furorę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Zrobiłam .Pycha i co ważne robi się go bardzo szybko :) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agato[/b] budyń (proszek) prosto z opakowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    Przymierzam się do upieczenia tego ciasta, ale mam jedną wątpliwość: czy do masy serowej wsypujemy sam budyń (proszek) czy przygotowujemy go z mlekiem i dodajemy taką masę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olga · 12 lat temu
    Ciasto jest bardzo pyszne, zrobiłam i zrobię jeszcze raz :) co więcej jest dosyć szybkie i proste. Teraz nawet zastanawiam się czy nie dodać wiśni w gęstym syropie na wierzch zamiast krówki. Sernik naprawdę bardzo oryginalny jest:))) Co za wspaniała strona:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudynas · 12 lat temu
    sernik naprawdę przepyszny ! udaje się znakomicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Sernik naprawdę pyszny i bardzo latwy w przygotowaniu. Wszyscy zachwalali. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 13 lat temu
    Uwielbiam ten sernik i polecam go każdemu - jest przepyszny i pięknie pachnie ! Masa krówkowa , jabłka i ser - super na ciepło do kawy. Ten przepis był rozchwytywany przez każdego kto spróbował kawałeczek !!! Polecam na ciepło do kawy - rewelacja !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    johanna · 13 lat temu
    sernik wyszedł naprawdę pyszny.jedyne co mogłabym dodać to większa pojemność masy krówkowej,bo ja dałam puszkę 400 g i trochę było jej za mało na cieście.Ale ciasto wszystkim smakowało.Pychotka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Katarynko[/b] życzę udanych Walentynek i smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    katarynka · 14 lat temu
    Wlasnie wylaczylam piekarnik, caly dom pachnie oblednie, bedziemy mieli slodkie Walentynki... Nigdy nie wpadlam na pomysl polaczenia szarlotki z sernikiem, a to moje dwa ulubione ciasta, dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    smaczek · 14 lat temu
    To cistoo musi być przepyyszne ... Dzisiaj je wyprubujee :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flusso · 14 lat temu
    Ojej, ojej nadgryzłam monitor!!! Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cukrowa wróżka · 14 lat temu
    przeeeeeeepyszne połączenie! no i to w serniku na dodatek..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 14 lat temu
    czyżbyś z tą tacą wybierała się do mnie? oj nie odmówię :-))