Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami


Oryginalna nazwa tej babki drożdżowej to "Patzerlgugelhupf", czyli – według waszych podpowiedzi w komentarzach (za które dziękuję) – babka z kleksami. Patrząc na nią, można po prostu powiedzieć, że jest to babka z różnymi nadzieniami. Znajdziemy w niej nadzienie makowe, serowe, orzechowe i śliwkowe.
Przepis mam już od jakiegoś czasu. Wiedziałam, że kiedyś zrobię tę babkę, bo wygląda ciekawie, ale liczba nadzień odstraszała mnie ze względu na czas przygotowania. W końcu się zdecydowałam. Nastawiłam się na długi pobyt w kuchni, ale okazało się, że ciasto wcale nie jest aż tak pracochłonne. Jeśli użyjemy zmielonego maku i orzechów, przygotowanie nadzienia sprowadza się jedynie do wymieszania wszystkich składników.
Babka jest bardzo bogata, puszysta i pięknie się prezentuje. Jedyne, co bym zmieniła, to nieco większa ilość cukru w nadzieniach – dodałabym drugą łyżkę cukru. Jak dla mnie są one trochę za mało słodkie, ale to już kwestia indywidualnych upodobań.
Składniki na formę z kominkiem (u mnie o śr. 22 cm):
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
- 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant*
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 100 g cukru
- 2 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
- skórka otarta z ½ ekologicznej cytryny
Nadzienie serowe:
- 125 g twarogu z wiaderka, twarogu dwukrotnie zmielonego lub quarku
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki soku z cytryny (lub trochę startej skórki z cytryny, jeśli ser nie jest gęsty)
Nadzienie makowe:
- 100 g zmielonego maku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka rumu
- 125 ml gorącego mleka
Nadzienie orzechowe:
- 100 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów ze skórką
- 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka rumu
- 125 ml gorącego mleka
Nadzienie śliwkowe:
- 150 g powideł śliwkowych
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- masło, do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienia: W czterech miseczkach osobno wymieszać składniki na każde nadzienie. Miseczki przykryć i odstawić, aby składniki napęczniały oraz nabrały smaku.
- W tym czasie przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, żółtka, szczyptę soli, miękkie masło, skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części.
- Na posypanym mąką blacie rozwałkować je na placki w kształcie owalu.
- Każde nadzienie rozłożyć na sześciu plackach, tylko na jednej ich połówce. Placki złożyć na pół i dobrze skleić brzegi jak pieroga. (Ważne, aby zapamiętać, które nadzienie znajduje się w którym placku).
- Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem.
- Ciasto układać w formie zgodnie z poniższym zdjęciem, naprzemiennie z różnymi nadzieniami. Po wypełnieniu całego obwodu formy, pozostałe placki układać na wierzchu.
- Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, na szynie poniżej połowy piekarnika. (Jeśli ciasto zacznie się zbyt szybko rumienić, można je przykryć folią aluminiową, układając ją błyszczącą stroną do góry).
- Po upieczeniu babkę drożdżową wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut w formie, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy wymieszać je z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".
![]() |
Kuchnia: |
austriacka |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |


