Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami
Oryginalna nazwa tej babki to ”Patzerlgugelhupf”. Trudno mi powiedzieć, co ta nazwa oznacza. Szukałam, ale niestety się nie doszukałam ;) W każdym bądź razie jest to ciasto z różnymi nadzieniami. Znajdziemy w nim nadzienie makowe, serowe, orzechowe i powidła śliwkowe. Przepis mam już od jakiegoś czasu. Wiedziałam, że kiedyś zrobię tę babkę, bo fajnie wygląda, ale widząc liczbę nadzień odstraszał mnie czas jej przygotowania. W końcu ją zrobiłam. Nastawiłam się na długi pobyt w kuchni. Okazało się, że ciasto wcale nie jest aż tak pracochłonne. Jeśli użyjemy zmielonego maku i zmielonych orzechów to przygotowanie nadzienia sprowadza się tylko do wymieszania wszystkich składników.
Babka jest bardzo bogata, puszysta, ładnie wygląda. Jedynie troszkę zwiększyłabym ilość cukru w nadzieniach. Jak dla mnie są one trochę za mało słodkie, ale to już niech każdy zadecyduje sam.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 250ml mleka
- 100g masła
- 100g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- trochę startej skórki z cytryny
Nadzienie serowe:
- 125g twarogu z wiaderka, twarogu dwukrotnie zmielonego lub Quark
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki soku z cytryny
Nadzienie makowe:
- 100g mielonego maku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka rumu
- 125ml gorącego mleka
Nadzienie orzechowe:
- 100g zmielonych orzechów
- 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka rumu
- 125ml gorącego mleka
Nadzienie z powideł śliwkowych:
- 150g powideł śliwkowych
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienia. W czterech miseczkach wymieszać z osobna składniki na wszystkie nadzienia. Miseczki przykryć, aby składniki napęczniały i przeszły smakiem.
- Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, żółtka, szczyptę soli, miękkie masło, skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części.
- Na posypanym mąką blacie rozwałkować je na placki w kształcie owalu.
- Każde nadzienie rozłożyć na sześciu plackach, tylko na jednej jego połówce. Placki złożyć i dobrze skleić brzegi. (Ważne, aby pamiętać, w którym jest jakie nadzienie ;)).
- Ciasto układać w formie na babkę (u mnie o średnicy 22cm) wysmarowanej margaryną, w taki sposób jak na poniższym rysunku. Układać nadzieniami na przemian. Gdy wypełnimy wkoło formę, resztę placków układać na górze.
- Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową).
- Pozostawić do ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".
Czas przygotowania: |
około 50 min. | |
Czas pieczenia: |
ok. 50 min. | |
Czas oczekiwania: |
ok. 1,5- 2 godz. | |
Liczba porcji: |
ok. 18 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | wysoki |