Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami

21 Komentarzy
Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami

Oryginalna nazwa tej babki drożdżowej to "Patzerlgugelhupf", czyli – według waszych podpowiedzi w komentarzach (za które dziękuję) – babka z kleksami. Patrząc na nią, można po prostu powiedzieć, że jest to babka z różnymi nadzieniami. Znajdziemy w niej nadzienie makowe, serowe, orzechowe i śliwkowe.

Przepis mam już od jakiegoś czasu. Wiedziałam, że kiedyś zrobię tę babkę, bo wygląda ciekawie, ale liczba nadzień odstraszała mnie ze względu na czas przygotowania. W końcu się zdecydowałam. Nastawiłam się na długi pobyt w kuchni, ale okazało się, że ciasto wcale nie jest aż tak pracochłonne. Jeśli użyjemy zmielonego maku i orzechów, przygotowanie nadzienia sprowadza się jedynie do wymieszania wszystkich składników.

Babka jest bardzo bogata, puszysta i pięknie się prezentuje. Jedyne, co bym zmieniła, to nieco większa ilość cukru w nadzieniach – dodałabym drugą łyżkę cukru. Jak dla mnie są one trochę za mało słodkie, ale to już kwestia indywidualnych upodobań.

Składniki na formę z kominkiem (u mnie o śr. 22 cm):

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant*
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 100 g masła, temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka otarta z ½ ekologicznej cytryny

Nadzienie serowe:

  • 125 g twarogu z wiaderka, twarogu dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub trochę startej skórki z cytryny, jeśli ser nie jest gęsty)

Nadzienie makowe:

  • 100 g zmielonego maku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 125 ml gorącego mleka

Nadzienie orzechowe:

  • 100 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów ze skórką
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125 ml gorącego mleka

Nadzienie śliwkowe:

  • 150 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • masło, do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienia: W czterech miseczkach osobno wymieszać składniki na każde nadzienie. Miseczki przykryć i odstawić, aby składniki napęczniały oraz nabrały smaku.
  2. W tym czasie przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, żółtka, szczyptę soli, miękkie masło, skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

2

  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części.
  2. Na posypanym mąką blacie rozwałkować je na placki w kształcie owalu.

3

  1. Każde nadzienie rozłożyć na sześciu plackach, tylko na jednej ich połówce. Placki złożyć na pół i dobrze skleić brzegi jak pieroga. (Ważne, aby zapamiętać, które nadzienie znajduje się w którym placku).

4

  1. Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem.
  2. Ciasto układać w formie zgodnie z poniższym zdjęciem, naprzemiennie z różnymi nadzieniami. Po wypełnieniu całego obwodu formy, pozostałe placki układać na wierzchu.

5

6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, na szynie poniżej połowy piekarnika. (Jeśli ciasto zacznie się zbyt szybko rumienić, można je przykryć folią aluminiową, układając ją błyszczącą stroną do góry).

7

  1. Po upieczeniu babkę drożdżową wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut w formie, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy wymieszać je z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".

Kuchnia

Kuchnia:

austriacka

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Przepis jak wszystkie inne fantastyczny! Faktycznie ta jedyna łyżka cukru w nadzieniach to może być za mało, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    juanita · 8 lat temu
    Piekłam na Wielkanoc w ubiegłym roku w tym powtórka. Super ciasto drożdżowe i wcale nie ma tak wiele z nim roboty, Dziękuję za świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Z przepis skorzystałam w minione święta wielkanocne i super wyszedł!
    Co prawda jest bardzo dużo pracy przy tym, ale opłaca się, bo smak wart zachodu :)

    Przepis powtórzę nie raz przy czym z małą modyfikacją, bo osobiście lubię "mokre" ciasta, więc następnym razem poeksperymentuje z masą orzechową i serową bo ostatnio wyszły mi trochę za suche. Jak w jednym kawałku trafiły się te 2 nadzienia to było za sucho ;)

    Nie mniej jednak - POLECAM!!!
    Dzięki Asia za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Cudowna babka, zakochałam się w niej od razu :) chciałabym ją upiec na Wielkanoc i zabrać ze sobą do rodziny - czy myślisz, że upieczona w piątek, będzie jeszcze pyszna w poniedziałek? Szukam pomysłów na ciasta, które moge upiec wcześniej, przed wyjazdem na święta, jak myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 lat temu
    Witam,
    pięknie wygląda ta babka, chciałabym coś takiego wypróbować, ale mam jedno pytanie.Czy do nadzienia mogę użyć innego alkoholu niż rum, np. likier amaretto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 10 lat temu
    Witaj Joanno! Zawsze bardzo bałam się drożdżowego ciasta,bo nie jest proste wbrew wszystkim opiniom...Zaryzykowałam i zrobiłam tę babkę.To dopiero wyzwanie! Jakież było moje zaskoczenie, że wyrosła piękna,efektowna i PYYYSZna! Pozdrawiam i dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 11 lat temu
    Patzerl pochodzi z wiedenskiego, skad i ta babka i oznacza tyle co "maly Kleks" w wolnym tlumaczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 11 lat temu
    Ten przepis jest nie tylko rewelacyjny ale także smaczny ,naprawde wart trudu i polecenia .smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Babka jest fantastyczna! Polecam wszystkim :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    "patzerl" to w dialekcie wiedenskim grudka,kleks...a Gugelhupf- babka :roll:
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ewo no to wszystko jasne. Dzięki. Nigdzie nie migłam znaleźć tłumaczenia słowa Patzerl :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    chcialam tylko dodac ze to starowiedenski przepis na babke :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 12 lat temu
    witam, taka babka jest opisywana jako "babka amstermdamska". Rzeczywiście efektowna i bardzo smaczna,a ten rum... Często korzystam z Twoich przepisów i pomyslówna dekorację. Pozdrowienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Wypróbowane- przepyszne!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozenna · 12 lat temu
    wyglada rewelacyjnie, dziekuje serdecznie za udostepnienie przepisu. Mieszkalam na opolszczyznie i mialam sasiadke ktora piekla taka babke. Nie mialam pojecia jak powtorzyc efekt koncowy.
    Dam znac jak upieke :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Ale super przepis! Muszę koniecznie na Wielkanoc upichcić teściom coś takiego. Padną z zachwytu! Oni uwielbiają takie babki ale jak zobaczą 4 nadzienia to zwariują ;)
    Mam zatem pytanka. O ile byś zwiększyła ilość cukru w nadzieniach?
    Do nadzienia orzechowego to jakie maja być orzechy?
    Jeżeli użyję gotowej masy makowej z puszki to pominąć resztę składników w masie?
    Jaką masz wysokość formy na babkę?
    Trochę dużo tych pytań ale w pichceniu babek mam póki co małe doświadczenie więc chcę się dobrze przygotować ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Anno
      1. Cukru dodaj do smaku. Można spróbować każde nadzienie, nic nie ma tam surowego ;-)
      2. orzechy laskowe
      3. tak. użyj tylko gotowej masy makowej.
      4. wysokość formy to 10cm, a średnica 22cm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    Pyszny przepis i apetyczne zdjęcia,zapisuję do wykorzystania na nadchodzącą Wielkanoc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anet · 12 lat temu
    ooooch, ależ wspaniały przepis! Świetnie, ze wynajdujesz takie fajne, niemieckie przepisy, Joasiu! Dzięki! Na pewno upiekę tę babkę! :)