Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami

21 Komentarzy

Patzerlgugelhupf

Oryginalna nazwa tej babki to ”Patzerlgugelhupf”. Trudno mi powiedzieć, co ta nazwa oznacza. Szukałam, ale niestety się nie doszukałam ;) W każdym bądź razie jest to ciasto z różnymi nadzieniami. Znajdziemy w nim nadzienie makowe, serowe, orzechowe i powidła śliwkowe. Przepis mam już od jakiegoś czasu. Wiedziałam, że kiedyś zrobię tę babkę, bo fajnie wygląda, ale widząc liczbę nadzień odstraszał mnie czas jej przygotowania. W końcu ją zrobiłam. Nastawiłam się na długi pobyt w kuchni. Okazało się, że ciasto wcale nie jest aż tak pracochłonne. Jeśli użyjemy zmielonego maku i zmielonych orzechów to przygotowanie nadzienia sprowadza się tylko do wymieszania wszystkich składników.

Babka jest bardzo bogata, puszysta, ładnie wygląda. Jedynie troszkę zwiększyłabym ilość cukru w nadzieniach. Jak dla mnie są one trochę za mało słodkie, ale to już niech każdy zadecyduje sam.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • trochę startej skórki z cytryny

Nadzienie serowe:

  • 125g twarogu z wiaderka, twarogu dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Nadzienie makowe:

  • 100g mielonego maku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 125ml gorącego mleka

Nadzienie orzechowe:

  • 100g zmielonych orzechów
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125ml gorącego mleka

Nadzienie z powideł śliwkowych:

  • 150g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienia. W czterech miseczkach wymieszać z osobna składniki na wszystkie nadzienia. Miseczki przykryć, aby składniki napęczniały i przeszły smakiem.
  2. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, żółtka, szczyptę soli, miękkie masło, skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części.

2

  1. Na posypanym mąką blacie rozwałkować je na placki w kształcie owalu.

3

  1. Każde nadzienie rozłożyć na sześciu plackach, tylko na jednej jego połówce. Placki złożyć i dobrze skleić brzegi. (Ważne, aby pamiętać, w którym jest jakie nadzienie ;)).

4

  1. Ciasto układać w formie na babkę (u mnie o średnicy 22cm) wysmarowanej margaryną, w taki sposób jak na poniższym rysunku. Układać nadzieniami na przemian. Gdy wypełnimy wkoło formę, resztę placków układać na górze.

56

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową).
  2. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5- 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 18
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Patzerlgugelhupf

Patzerlgugelhupf

Patzerlgugelhupf

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Przepis jak wszystkie inne fantastyczny! Faktycznie ta jedyna łyżka cukru w nadzieniach to może być za mało, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    juanita · 7 lat temu
    Piekłam na Wielkanoc w ubiegłym roku w tym powtórka. Super ciasto drożdżowe i wcale nie ma tak wiele z nim roboty, Dziękuję za świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Z przepis skorzystałam w minione święta wielkanocne i super wyszedł!
    Co prawda jest bardzo dużo pracy przy tym, ale opłaca się, bo smak wart zachodu :)

    Przepis powtórzę nie raz przy czym z małą modyfikacją, bo osobiście lubię "mokre" ciasta, więc następnym razem poeksperymentuje z masą orzechową i serową bo ostatnio wyszły mi trochę za suche. Jak w jednym kawałku trafiły się te 2 nadzienia to było za sucho ;)

    Nie mniej jednak - POLECAM!!!
    Dzięki Asia za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Cudowna babka, zakochałam się w niej od razu :) chciałabym ją upiec na Wielkanoc i zabrać ze sobą do rodziny - czy myślisz, że upieczona w piątek, będzie jeszcze pyszna w poniedziałek? Szukam pomysłów na ciasta, które moge upiec wcześniej, przed wyjazdem na święta, jak myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 9 lat temu
    Witam,
    pięknie wygląda ta babka, chciałabym coś takiego wypróbować, ale mam jedno pytanie.Czy do nadzienia mogę użyć innego alkoholu niż rum, np. likier amaretto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 9 lat temu
    Witaj Joanno! Zawsze bardzo bałam się drożdżowego ciasta,bo nie jest proste wbrew wszystkim opiniom...Zaryzykowałam i zrobiłam tę babkę.To dopiero wyzwanie! Jakież było moje zaskoczenie, że wyrosła piękna,efektowna i PYYYSZna! Pozdrawiam i dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 10 lat temu
    Patzerl pochodzi z wiedenskiego, skad i ta babka i oznacza tyle co "maly Kleks" w wolnym tlumaczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 11 lat temu
    Ten przepis jest nie tylko rewelacyjny ale także smaczny ,naprawde wart trudu i polecenia .smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Babka jest fantastyczna! Polecam wszystkim :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 11 lat temu
    "patzerl" to w dialekcie wiedenskim grudka,kleks...a Gugelhupf- babka :roll:
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ewo no to wszystko jasne. Dzięki. Nigdzie nie migłam znaleźć tłumaczenia słowa Patzerl :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 11 lat temu
    chcialam tylko dodac ze to starowiedenski przepis na babke :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 11 lat temu
    witam, taka babka jest opisywana jako "babka amstermdamska". Rzeczywiście efektowna i bardzo smaczna,a ten rum... Często korzystam z Twoich przepisów i pomyslówna dekorację. Pozdrowienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Wypróbowane- przepyszne!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozenna · 11 lat temu
    wyglada rewelacyjnie, dziekuje serdecznie za udostepnienie przepisu. Mieszkalam na opolszczyznie i mialam sasiadke ktora piekla taka babke. Nie mialam pojecia jak powtorzyc efekt koncowy.
    Dam znac jak upieke :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Ale super przepis! Muszę koniecznie na Wielkanoc upichcić teściom coś takiego. Padną z zachwytu! Oni uwielbiają takie babki ale jak zobaczą 4 nadzienia to zwariują ;)
    Mam zatem pytanka. O ile byś zwiększyła ilość cukru w nadzieniach?
    Do nadzienia orzechowego to jakie maja być orzechy?
    Jeżeli użyję gotowej masy makowej z puszki to pominąć resztę składników w masie?
    Jaką masz wysokość formy na babkę?
    Trochę dużo tych pytań ale w pichceniu babek mam póki co małe doświadczenie więc chcę się dobrze przygotować ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Anno
      1. Cukru dodaj do smaku. Można spróbować każde nadzienie, nic nie ma tam surowego ;-)
      2. orzechy laskowe
      3. tak. użyj tylko gotowej masy makowej.
      4. wysokość formy to 10cm, a średnica 22cm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Pyszny przepis i apetyczne zdjęcia,zapisuję do wykorzystania na nadchodzącą Wielkanoc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anet · 11 lat temu
    ooooch, ależ wspaniały przepis! Świetnie, ze wynajdujesz takie fajne, niemieckie przepisy, Joasiu! Dzięki! Na pewno upiekę tę babkę! :)