Przepis na drożdżowy wieniec wielkanocny. Wieniec wielkanocny udekorowany kolorowymi jajkami będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole.
Składniki:
500g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
250ml mleka
2 jajka
żółtko
60g miękkiego masła
60g cukru
½ łyżeczki soli
100g migdałów w płatkach
garść rodzynek
5- 6 kolorowych jajek
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Kolejno dodać 2 jajka, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto (ciasto będzie klejące). Dodać rodzynki i migdały (odkładając trochę migdałów do posypania na górę ciasta) i ponownie zagnieść. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta uformować dwa wałki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spleść je ze sobą tworząc wieniec. Splatać tak, aby powstało 5 otworów.
Do otworów wsadzić rurki zrobione z papieru do pieczenia owinięte folią aluminiową lub z kilkakrotnie zwiniętej folii aluminiowej.
Ciasto pozostawić na blasze do wyrośnięcia.
Ciasto posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu wyjąć rurki i w dziury wsadzić kolorowe jajka.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony www.chefkoch.de, autor mima53.