
Przepis na drożdżowy wieniec wielkanocny. To puszyste ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami, zaplecione w kształt wieńca. Wielkanocny wieniec, udekorowany kolorowymi jajkami, będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
- 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant*
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- 60 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 100 g migdałów w płatkach
- garść rodzynek
Dodatkowo:
- żółtko + 1 łyżeczka mleka
- 6 kolorowych jajek
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, 2 jajka, sól, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto – najlepiej robotem kuchennym, ponieważ jest dość luźne i mocno się klei. Następnie dodać rodzynki i płatki migdałowe (odkładając część płatków migdałowych do posypania wierzchu ciasta) i jeszcze chwilę zagniatać, aby składniki równomiernie rozłożyły się w cieście. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.

- W międzyczasie przygotować 6 rurek z papieru do pieczenia i owinąć je folią aluminiową lub zrobić rurki z kilkakrotnie zwiniętej folii aluminiowej.

- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. (Ciasto jest klejące – mimo to nie należy dosypywać więcej mąki). Podzielić na pół.

- Z ciasta uformować dwa wałki (u mnie o długości ok. 70 cm).
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia spleść je ze sobą, tworząc wieniec. Splatać w taki sposób, aby powstało 5 otworów. Końce dobrze ścisnąć.

- W otwory i środek wsadzić przygotowane rurki.
- Ciasto pozostawić na blasze do ponownego wyrośnięcia na ok. 15- 20 minut.
- Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.

- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra–dół).
- Po ostudzeniu wyjąć rurki, a w powstałe otwory włożyć kolorowe jajka. (Jeśli otwory okażą się zbyt duże, można do środka włożyć kawałek ręcznika papierowego. Jeśli będą trochę za małe – delikatnie "wkręcić" jajko w ciasto).

|
Całkowity czas przygotowania: |
||
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |
