Wieniec wielkanocny

1 Komentarz
Wieniec wielkanocny

Przepis na drożdżowy wieniec wielkanocny. To puszyste ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami, zaplecione w kształt wieńca. Wielkanocny wieniec, udekorowany kolorowymi jajkami, będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant*
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • 60 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g migdałów w płatkach
  • garść rodzynek

Dodatkowo:

  • żółtko + 1 łyżeczka mleka
  • 6 kolorowych jajek

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, 2 jajka, sól, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto – najlepiej robotem kuchennym, ponieważ jest dość luźne i mocno się klei. Następnie dodać rodzynki i płatki migdałowe (odkładając część płatków migdałowych do posypania wierzchu ciasta) i jeszcze chwilę zagniatać, aby składniki równomiernie rozłożyły się w cieście. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.

2

  1. W międzyczasie przygotować 6 rurek z papieru do pieczenia i owinąć je folią aluminiową lub zrobić rurki z kilkakrotnie zwiniętej folii aluminiowej.

5

  1. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. (Ciasto jest klejące – mimo to nie należy dosypywać więcej mąki). Podzielić na pół.

3

  1. Z ciasta uformować dwa wałki (u mnie o długości ok. 70 cm).
  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia spleść je ze sobą, tworząc wieniec. Splatać w taki sposób, aby powstało 5 otworów. Końce dobrze ścisnąć.

4

  1. W otwory i środek wsadzić przygotowane rurki.
  2. Ciasto pozostawić na blasze do ponownego wyrośnięcia na ok. 15- 20 minut.
  3. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra–dół).
  2. Po ostudzeniu wyjąć rurki, a w powstałe otwory włożyć kolorowe jajka. (Jeśli otwory okażą się zbyt duże, można do środka włożyć kawałek ręcznika papierowego. Jeśli będą trochę za małe – delikatnie "wkręcić" jajko w ciasto).

7

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Wieniec wielkanocny Wieniec wielkanocny Wieniec wielkanocny
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    inka · 12 lat temu
    smakuje wybornie, dziś upiekłam i już niewiele z niego zostało -dzięki!