Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake).
Ten sernik to absolutna klasyka! Przetestowałam wiele przepisów, szukając tego jedynego — aż w końcu się udało.
To najlepszy sernik nowojorski,
jaki do tej pory jadłam. Idealnie kremowy, aksamitny, o gładkiej konsystencji i subtelnym smaku. Najczęściej podaje się go bez dodatków — i taki smakuje doskonale. Ale jeśli chcesz, możesz wzbogacić go o świeże owoce, lekki sos owocowy albo polewę z czekolady. Każda wersja będzie wyjątkowa.
Sernik, który robi wrażenie — zarówno wizualnie, jak i smakowo. Idealny na święta, urodziny, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
165 g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
70 g masła
Masa serowa:
1400 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
250 g cukru
70 g mąki pszennej
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g gęstej, kwaśnej śmietany (10%, 12% lub 18%), temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować spód ciasteczkowy: Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dno i boki tortownicy szczelnie owinąć kilkakrotnie folią aluminiową od zewnętrznej strony. (Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.
Przygotować masę serową: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, układając ją błyszczącą stroną do góry, aby sernik pozostał jasny). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Sernik powinien być na środku ścięty. Jeśli nie jest, piec dłużej).
Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.
Uwaga:
Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.
Witam,zrobiłam tort z pani przepisu :) użyłam serka z pudełka 1kg.i do tego dodałam 400gr.serka philadefia...
wszystko według pani instrukcji....!!!! Wyszlo znakomicie,
Gosicie byli zachwyceni!!!!!! Dzieki :)
Chciałabym zrobić ten sernik w blasze 18cm. Czy zmniejszać czas pieczenia? Wczoraj robiłam Twój tort Rocher, obłędny ! I też robiłam z połowy składników na tortownice 18cm, już po 40 minutach był upieczony, czyli przed czasem.
Dzień dobry. Od dłuższego czasu mam wielką ochotę na ten sernik, ale przeraża mnie cena serka Philadelphia. Czy jest moze jakiś tańszy zamiennik, ale żeby był równie dobry ? Pozdrawiam . Maria
Jest pieczony w kąpieli wodnej i w drugiej połowie pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową, właśnie po to, aby się nie przypiekł. Dodatkowo należy obserwować sernik, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
[b]Ewo[/b] każdy sernik zaleca się schłodzić w lodówce. Wtedy będzie miał odpowiednią konsystencję. Ten szczególnie musi być przez co najmniej parę godzin schłodzony w lodówce, bo inaczej będzie za rzadki.