Sernik nowojorski

129 Komentarzy
Sernik nowojorski

Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake).

Ten sernik to absolutna klasyka! Przetestowałam wiele przepisów, szukając tego jedynego — aż w końcu się udało.

To najlepszy sernik nowojorski,

jaki do tej pory jadłam. Idealnie kremowy, aksamitny, o gładkiej konsystencji i subtelnym smaku. Najczęściej podaje się go bez dodatków — i taki smakuje doskonale. Ale jeśli chcesz, możesz wzbogacić go o świeże owoce, lekki sos owocowy albo polewę z czekolady. Każda wersja będzie wyjątkowa.

Sernik, który robi wrażenie — zarówno wizualnie, jak i smakowo. Idealny na święta, urodziny, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód:

  • 165 g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1400 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany (10%, 12% lub 18%), temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy: Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dno i boki tortownicy szczelnie owinąć kilkakrotnie folią aluminiową od zewnętrznej strony. (Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotować masę serową: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  6. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, układając ją błyszczącą stroną do góry, aby sernik pozostał jasny). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Sernik powinien być na środku ścięty. Jeśli nie jest, piec dłużej).

1

  1. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.

Uwaga:

  • Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.
Kuchnia

Kuchnia:

Amerykańska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Sernik nowojorski Sernik nowojorski Sernik nowojorski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majk · 4 lat temu
    To jest najlepszy sernik na świecie zawsze jak go upiekę i się kończy to żona ma szklanki w oczach 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Jaki serek najlepiej użyć? Konkretnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edi · 3 lat temu
      Serek Philadelphia niebieskie wieczko, ale robiłam też z serkiem z biedronki w takim kubeczku/ beczułce jak almette i też było ok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Pierwszy raz robiłam ten sernik i juz innego nie zrobie bo jest wyjatkowy , kremowy poprostu obłędny 👍 i jest super prosty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DOMINIKA · 4 lat temu
    jest po prostu pycha!! goście zachwyceni !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania K · 5 lat temu
    Obłędny :-) 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Witam, czy zamiast śmietany można użyć śmietanki kokosowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja GÓRNIKIEWICZ · 5 lat temu
    Czym można zastąpić mąkę przenną i ciastka żeby nadawał się na dietę keto? Mąka migdałowa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aleksandra · 5 lat temu
      Podbijam pytanie :) głównie chodzi o ilość mąki migdałowej w przeliczeniu z pszennej, bo ta pierwsza jest ponoć cięższa? Ktoś, coś? ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Życzliwa · 4 lat temu
      najlepiej zrezygnować z sernika0
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 5 lat temu
    Czy naczynie żaroodporne można zastąpić wysoką blaszką do pieczenia ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jeśli jest szczelna to tak, żeby woda nie wyciekała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia Wesołowska · 6 lat temu
    Ile opakowań serka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Opakowania mogą być różnej wielkości. Podana jest w przepisie gramatura i to wystarczy, aby przeliczyć na opakowania ;) ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mika · 6 lat temu
    Czy można dać serek mascarpone?jeśli tak to w tej samej ilości co Philadelphia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Lepiej twaróg trzykrotnie zmielony lub z wiaderka lub ewentualnie pół na pół philadephia z mascarpone. Na samym mascarpone będzie według mnie za mdły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Giel · 6 lat temu
    Witam,zrobiłam tort z pani przepisu :) użyłam serka z pudełka 1kg.i do tego dodałam 400gr.serka philadefia...
    wszystko według pani instrukcji....!!!! Wyszlo znakomicie,
    Gosicie byli zachwyceni!!!!!! Dzieki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 6 lat temu
    mam pytanie, jak technicznie zrobić takiego fantazyjnego kleksa na talerzu?;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nalać roztopioną czekoladę na środek talerzyka i wykałaczką przeciągać od środka do brzegu talerza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Ewa Pisula · 8 lat temu
    Może to głupie pytanie, ale czy wkładając do lodówki wstawiamy z tortownicą w której się piekł? Czy zdejmujemy poręcz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 8 lat temu
    Chciałabym zrobić ten sernik w blasze 18cm. Czy zmniejszać czas pieczenia? Wczoraj robiłam Twój tort Rocher, obłędny ! I też robiłam z połowy składników na tortownice 18cm, już po 40 minutach był upieczony, czyli przed czasem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Pewnie trzeba będzie piec krócej. To już musisz zrobić na oko. Jeśli wierzch sernika będzie ścięty to powinien już być upieczony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 8 lat temu
    Dzień dobry. Od dłuższego czasu mam wielką ochotę na ten sernik, ale przeraża mnie cena serka Philadelphia. Czy jest moze jakiś tańszy zamiennik, ale żeby był równie dobry ? Pozdrawiam . Maria
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 7 lat temu
      Polecam serek Mój ulubiony z Wielunia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Jak to możliwe, że sernik jest taki jasny na górze i się nie przypalił????
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jest pieczony w kąpieli wodnej i w drugiej połowie pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową, właśnie po to, aby się nie przypiekł. Dodatkowo należy obserwować sernik, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Polecam dodać sok z cytryny, wrzucic do masy kilka malin i zrobic polewe (smietana plus sok z cytryny i yroche cukru pudru) - jest wtedy idealny !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Katerino[/b] sernik jest bez polewy, a pod kawałkiem jest roztopiona czekolada 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katerina · 9 lat temu
    Mam pytanie: jak przygotowała Pani polewę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Ewo[/b] każdy sernik zaleca się schłodzić w lodówce. Wtedy będzie miał odpowiednią konsystencję. Ten szczególnie musi być przez co najmniej parę godzin schłodzony w lodówce, bo inaczej będzie za rzadki.