Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake).
Ten sernik to absolutna klasyka! Przetestowałam wiele przepisów, szukając tego jedynego — aż w końcu się udało.
To najlepszy sernik nowojorski,
jaki do tej pory jadłam. Idealnie kremowy, aksamitny, o gładkiej konsystencji i subtelnym smaku. Najczęściej podaje się go bez dodatków — i taki smakuje doskonale. Ale jeśli chcesz, możesz wzbogacić go o świeże owoce, lekki sos owocowy albo polewę z czekolady. Każda wersja będzie wyjątkowa.
Sernik, który robi wrażenie — zarówno wizualnie, jak i smakowo. Idealny na święta, urodziny, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
165 g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
70 g masła
Masa serowa:
1400 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
250 g cukru
70 g mąki pszennej
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g gęstej, kwaśnej śmietany (10%, 12% lub 18%), temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować spód ciasteczkowy: Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dno i boki tortownicy szczelnie owinąć kilkakrotnie folią aluminiową od zewnętrznej strony. (Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.
Przygotować masę serową: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, układając ją błyszczącą stroną do góry, aby sernik pozostał jasny). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Sernik powinien być na środku ścięty. Jeśli nie jest, piec dłużej).
Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.
Uwaga:
Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
2 lat temu
A kojarzy Pani jakiś naprawdę serek podobny do Philadelphii? Robiła Pani kiedyś wersję z mascarpone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie testowałam, ale wydaje mi się, że dobry byłby serek śmietankowy naturalny Piątnicy "Twój smak", albo "Mój ulubiony" Wieluń, albo serek śmietankowy naturalny "Łaciaty". Ja piekę na niemieckich produktach i zamiast serka Philadalphia używam najczęściej z Lidla firmy Milbona serka Goldessa. Nie wiem niestety, czy dostępny w PL. Samego mascarpone bym nie używała, bo jest za mdły, chyba, że w połączeniu z dobrym twarogiem z wiaderka. Tak jak pisałam w uwagach piekłam też na twarogu z wiaderka, ale smak już się różnił od sernika na serkach kremowych.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
2 lat temu
A u Pani sernik jest z polewą białej czekolady? Tak wygląda na zdjęciu 🙃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie, sama masa serowa 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
2 lat temu
Sernik robię z PRESIDENT Twaróg Sernikowy (wiaderko) 1 kg górę ciasta smaruję masą kajmakOdwiedzając rodzinę w niedzielne popołudnie zabieram sernik który znika w 10 minut, każdy chce kawałek więcej aż nic nie zostaje. Wszyscy bardzo lubią to ciasto. Podejrzewam iż z serkami Philadelphia smakuje jeszcze lepiej ale koszt jest bardzo duży. Ale spokojnie zastąpić można tym co napisałam i smakuje rewelacyjnie. Dziękuje za ten mega przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Czy moze Pani podac ilosc skladnikow, jaka wykorzystuje Pani na 1kg sera? Z gory dziekuje! <3
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
2 lat temu
Czy można upiec w piekarniku parowym zamiast kąpieli wodnej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Smietana 18% czy 30%?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Śmietana gęsta i kwaśna, czyli 10- 18%.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iga·
2 lat temu
Spód mi bardzo nasiąknął wodą, a wykorzystałam całą folie aluminiową żeby tego uniknąć …
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemysław ·
2 lat temu
Bo folia to kiepski pomysł. Proszę używać rękawa do pieczenia i wszystko będzie ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
2 lat temu
Świetny pomysł
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata ·
2 lat temu
Czy mogę użyć zmiksowanego zwykłago twarogu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
2 lat temu
Czy ktoś próbował upiec ten sernik na serku z Wielunia? Albo ma jakiś inny, sprawdzony zamiennik? Kurcze, kusi mnie ten sernik, ale Philadelphia w takiej ilości to będzie koło 80 zł :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Ja robię z twarogu sernikowego w wiaderku (Lidlowy albo z Wielunia) i dwóch opakowań mascarpone. Razem to 1500 g, ale zawsze wychodzi świetny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madeline·
2 lat temu
200 g kwaśniej śmietany dodaje się do masy serowej czy ona jest na wierzch po upieczeniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Śmietanę dodajemy do masy serowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
2 lat temu
Bardzo chce go jutro zrobic ale mam piekarnik tylko z termoobiegiem..co robic?Dziekuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Różnica między termoobiegiem, a grzałką góra dół to ok. 20°C. O tyle trzeba mniej więcej zmniejszyć piekąc na termoobiegu. Trzeba obserwować. Masa serowa musi być ścięta na środku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ana·
2 lat temu
Mój najukochańszy przepis. Smakuje tak jak dokładnie w Nowym Jorku jak tam byłam ☺️
Robiłam w tamtym roku na sylwestra i zniknął ze stołu jako pierwszy po 5 minutach imprezy 🙈 dlatego i w tym roku do niego wracam tym razem już na święta 🥰 jest obłędny!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
3 lat temu
Witam , mam pytanie co do pieczenia : grzałka góra - dół bez termoobiegu ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
3 lat temu
Po raz pierwszy piekłam sernik w kąpieli wodnej, przepis Pani jest niezawodny, wyszedł wyśmienity, lecz prosiłabym o jakieś wskazówki dotyczące spodu, gdyż powinien być chrupiący, a wyszedł mokry. Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
3 lat temu
Mnie wyszedł taki grudkowaty, mieszałam do połączenia składników, nie jest idealnie gładki, robiłam na serku z Wielunia, dokładnie wg. przepisu, czy powinnam dłużej miksować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Najlepiej miksować krótko ale tak, aby składniki się połączyły i była gładka masa. Jeśli nie jest, to trzeba dłużej zmiksować. Możesz też spróbować z innym serem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
cosktos·
3 lat temu
Po jakim czasie jest najlepszy do jedzenia? (jeśli zrobię go dzisiaj to czy za np 2 dni będzie wciąż dobry)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, po dwóch dniach będzie na pewno jeszcze dobry.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mr·
3 lat temu
Pierwszy raz robiłem sernik nowojorski. Oczywiście z serków Philadelphia. Obłęd. To czysty obłęd! Zdecydowanie nigdy nie miałem w ustach lepszego sernika! Serki niestety kosztowały swoje, ale cena jest warta efektu końcowego. Dodałem dodatkowo sok z jednej cytryny i otartą skórkę z niej oraz rodzynki. Piekłem jak podano w przepisie. No i na wierzch polewa ze śmietany i cukru pudru oraz parę borówek amerykańskich. Całą noc leżakował w lodówce żeby nabrał odpowiedniej konsystencji. Zróbcie to koniecznie! ❤️PS. Średnio się kroi jak widać na zdjęciu ale to przez rodzynki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
P·
3 lat temu
Czy Twój sernik też był delikatnie słonawy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hans·
3 lat temu
Chciałbym o coś zapytać.... Dlaczego te rodzyny?! Nie rozumiem, dlaczego wydaje się tyle kasy na Philadelphie, żeby później dowalić te rodzyny i zamienić to w zwykły sernik z odpustu... Nie rozumiem, dlatego pytam, naprawdę jestem tego ciekaw
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
2 lat temu
A co komu przeszkadzają rodzynki. Jeden lubi, ktoś uwielbia, inny nienawidzi. I co z tego??? Jesteśmy różni i to jest ok! A przepis to nie jakaś święta księga, żeby go nie móc zmodyfikować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sylwia·
4 lat temu
jaka temperaturę i czas ustawić w piekarniku parowym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Trzymałam się czasu pieczenia i niestety sernik nie był biały z wierzchu...widocznie piecyk zbyt mocno dopiekał...kiedy zauważyłam, że zrobił się brązowawy przykryłam go folią aluminiową.