Sernik nowojorski

129 Komentarzy
Sernik nowojorski

Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake).

Ten sernik to absolutna klasyka! Przetestowałam wiele przepisów, szukając tego jedynego — aż w końcu się udało.

To najlepszy sernik nowojorski,

jaki do tej pory jadłam. Idealnie kremowy, aksamitny, o gładkiej konsystencji i subtelnym smaku. Najczęściej podaje się go bez dodatków — i taki smakuje doskonale. Ale jeśli chcesz, możesz wzbogacić go o świeże owoce, lekki sos owocowy albo polewę z czekolady. Każda wersja będzie wyjątkowa.

Sernik, który robi wrażenie — zarówno wizualnie, jak i smakowo. Idealny na święta, urodziny, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód:

  • 165 g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1400 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany (10%, 12% lub 18%), temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy: Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dno i boki tortownicy szczelnie owinąć kilkakrotnie folią aluminiową od zewnętrznej strony. (Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotować masę serową: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  6. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, układając ją błyszczącą stroną do góry, aby sernik pozostał jasny). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Sernik powinien być na środku ścięty. Jeśli nie jest, piec dłużej).

1

  1. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.

Uwaga:

  • Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.
Kuchnia

Kuchnia:

Amerykańska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Sernik nowojorski Sernik nowojorski Sernik nowojorski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    A czy po wystudzeniu we formie sernik można już jeść?czy niestety dopiero po nocowaniu w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 10 lat temu
    Robiłam z tego przepisu już parę razy...Jednym słowem-pyszne:)))I dziękuję za przepis;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 10 lat temu
    Witam.Upieklam sernik "z dygotem" bo sie okazalo,ze po mimo,ze staralam sie dokladnie okrecic folia aluminiowa to wylala sie woda,ale po otworzeniu tortownicy w srodku byl super.Pychota.Jedyne co bym dodala na przyszly raz to troche soku z cytryny zeby byl leciutko kwasniejszy.Tak jak pani napisala-jest kremowo-aksamitny,bajka.Na pewno bede jeszcze piekla.Sernikow roznych pieklam duzo,ale nowojorski pierwszy raz.Zawsze podchodzilam do tematu "jak pies do jeza" bo balam sie tej kapieli wodnej,ale wyszlo super.Serdecznie pozdrawiam.K
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Mariolo[/b] jeśli nie podaję w przepisie inaczej, to zawsze ustawiam na góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 10 lat temu
    Witam, Sernik wygląda cudownie!! Zabieram się za pieczenie :) Ale mam pytanie jak ustawić piekarnik przy tych 180 stopniach? Z termoobiegiem, jedna grzałka, czy np. grzałka góra - dół ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] ilość sera pozostaje taka sama.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 11 lat temu
    Jeżeli chciałabym użyć twarogu z wiaderka to czy zmianie ulega jego zapotrzebowanie w gramach? Bo napisała Pani tylko o wydłużeniu czasu pieczenia. Chciałabym zrobić ten sernik, wygląda rewelacyjnie :) Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Lubieniecka · 11 lat temu
    Raz robiłam i pękł przy studzeniu :(, ale w smaku był rewelacyjny. Serek w lodówce już czeka, dzisiaj drugie podejście. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mniam · 11 lat temu
    Muszę się przyznać, że jest to mój ulubiony sernik, choć warto też spróbować mało popularnej u nas wersji z serka mascarpone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 11 lat temu
    Cudowny sernik, wszyscy się objadali!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ewelino[/b] śmietana jest składnikiem masy serowej. Na górę nie dawałam dodatkowo śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 12 lat temu
    Mam pytanie odnośnie śmietany na wierzchu sernika. Czy polałaś nią sernik dopiero po upieczeniu?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 12 lat temu
    Cudo, cudo, na PEWNO kiedyś wypróbuję przepis, pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Anuszko[/b] tortownicę z ciastem wstawiasz do większego żaroodpornego naczynia. Do tego naczynia musisz nalać tyle wrzątku, aby jego poziom sięgał do połowy wysokości tortownicy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anuszka · 12 lat temu
    nie rozumiem co znaczy nalać tej wody do połowy naczynia . Wytłumaczycie :)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Studenci z Poznania · 12 lat temu
    Pieczemy już drugą godzinę i hmm... chyba nie mamy do tego zdolności ale nie ustajemy w wyczekiwaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Weroniko[/b] możesz dać inne ciasteczka, ale w masie serowej jest przecież mąka pszenna i sernik nie jest bezglutenowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 12 lat temu
    Jestem na diecie bezglutenowej i niestety takie ciasteczka odpadają, czy moge użyć herbatników bezglutenowych??? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Basiu[/b] jak najbardziej możesz dać cukier waniliowy. Tylko zmniejsz sobie o tą ilość normalnego cukru.
    Zaczynasz piec w temp. 180st. i pieczesz 45min, kolejno zmniejszasz do temp. 160st. i pieczesz dalej 30min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 12 lat temu
    Czy mozna dodac cukier waniliowy? i w jakiej temeraturze pieczemy na poczatku? Wasnie robie to ciacho, zobaczymy jak wyjdzie :P