Sernik nowojorski

129 Komentarzy
Sernik nowojorski

Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake).

Ten sernik to absolutna klasyka! Przetestowałam wiele przepisów, szukając tego jedynego — aż w końcu się udało.

To najlepszy sernik nowojorski,

jaki do tej pory jadłam. Idealnie kremowy, aksamitny, o gładkiej konsystencji i subtelnym smaku. Najczęściej podaje się go bez dodatków — i taki smakuje doskonale. Ale jeśli chcesz, możesz wzbogacić go o świeże owoce, lekki sos owocowy albo polewę z czekolady. Każda wersja będzie wyjątkowa.

Sernik, który robi wrażenie — zarówno wizualnie, jak i smakowo. Idealny na święta, urodziny, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód:

  • 165 g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1400 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany (10%, 12% lub 18%), temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy: Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dno i boki tortownicy szczelnie owinąć kilkakrotnie folią aluminiową od zewnętrznej strony. (Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotować masę serową: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  6. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, układając ją błyszczącą stroną do góry, aby sernik pozostał jasny). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Sernik powinien być na środku ścięty. Jeśli nie jest, piec dłużej).

1

  1. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.

Uwaga:

  • Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.
Kuchnia

Kuchnia:

Amerykańska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Sernik nowojorski Sernik nowojorski Sernik nowojorski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 13 lat temu
    [quote]Witam mam pytano czy robil ktos ten sernik na serku Mascarpone? jezeli tak to z jakim efektem?Pozdrawiam.[/quote]
    z zerkiem mascarpone jest pyszny robilam polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Qbol · 13 lat temu
    Moja siostra która mieszka w stanach, robi od czasu do czasu takie serniki poradziła mi żeby użyć mleka skondensowanego, słodzonego. Odpada nam cukier z przepisu i mąka. Używa tylko 750g serka typu filadelfijskiego, dwa jajka i wanilię. Piecze się tylko godzinę w 160 stopniach. Ja zrobiłem wariację jej przepisu i tego który tutaj znalazłem:) zobaczymy jak wyjdzie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 13 lat temu
    Witam mam pytano czy robil ktos ten sernik na serku Mascarpone? jezeli tak to z jakim efektem?Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Zuzanno[/b] są to ciasteczka owsiane. Proponuję poszukać w google. Możesz je zrobić również sama. Przepis znajdziesz na stronie w kategorii "ciasteczka".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zuzanna · 13 lat temu
    sernik wygląda obędnie;) mam tylko jedno pytanie: co to takiego "ciasteczka digestive"?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Magdo[/b] na tortownicę o średnicy 26cm (popatrz pkt.1)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    PiernikowaChataMagda · 13 lat temu
    Na jaka blachę to jest przepis? 24?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natka · 13 lat temu
    Szukam masy serowej idealnej do tego właśnie sernika, wiec na pewno wypróbuję. To co mnie jednak trochę zdziwiło, to fakt, że nie ma na nim dość przecież charakterystycznej dla tego ciast polewy z kwaśnej śmietany. Zrobię ja sobie jednak, bo dla mnie to wisienka na torcie w tym przepysznym cacuszku :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daisy · 13 lat temu
    Chodził za mną ten sernik od dłuższego czasu i w końcu zrobiłam :lol: właśnie się piecze :-) mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku i nic mi nie wybuchnie przez tą wodę :lol: Pozdrawiam serdecznie! ;-) podzielę się wrażeniami jak już będzie gotowy ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mmagdalena · 13 lat temu
    Ja mojemu mężowi pokazuję owy serniczek, a on na to: "Mięcho! ja chcę mięcho a nie placki..." Ale ja go nie posucham, jutro biorę się za pieczenie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Olesiu[/b] jeśli jest gęsta to tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olesia · 13 lat temu
    super:)
    a czy zamiast kwasnej smietany moze byc slodka 18% ?
    juz mam smaka narobionego:) i juz niedlugo bedzie u mnie;)
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Aleksandro[/b] zrobiłam dużego kleksa z roztopionej czekolady i wykałaczką rozciągnęłam na boki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra. · 13 lat temu
    witam. supe dekoracja, bardzo prosze o info jak zrobilas ten czekoladowy rozbryzg
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Noemi · 13 lat temu
    Więc zmieszam twaróg filadelfia z tym twarogiem ktory zrobiłam sama i zobaczymy co wyjdzie
    Twaróg który robiłam sama nie starczy ( z dwóch litrów mleka normalnego i dwóch zsiadłego, wyszło około 500g twarogu ;( jak tak dalej pójdzie to pójdę z torbami. Lepiej ograniczyć się w tym wypadku do wiaderkowych. Ciekawa jestem jednak smaku sernika nowojorskiego z twarogu robionego domowym sposobem. Jutro robię, a jak coś wyjdzie to napiszę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Noemi[/b] myślę, że możesz spróbować. Ten sernik powinnien być właściwie pieczony na serku kremowym typu Philadelphia. Tego sera też nie lubisz? Jest całkiem inny niż ten z wiaderka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Noemi · 13 lat temu
    Mam pytanie. Nie smakują mi sery z wiaderek. Chcę zrobić do tego sernika sama twaróg, bo wydaje mi się że będzie lepszy w smaku i zdrowszy. Właśnie twaróg leżakuje. Czy po dwukrotnym zmieleniu taki twaróg (połączony ze składnikami z przepisu) będzie się nadawał do sernika nowojorskiego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 13 lat temu
    Zabieram sie wlasnie za pieczenie i mam nadzieje ze wyjdzie rownie piekny i smaczny jak Twoj. Pozdrawiam i dziekuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Trish · 13 lat temu
    Zrobiłam, właśnie się piecze :) Trochę pozmieniałam ponieważ nie starczyło mi pieniędzy na serki philadelphia dlatego użyłam 1kg serka do serników z biedronki i 400g serka homogenizowanego naturalnego, zwiększyłam ilość ciasteczek i masła. No i piekę z naczyniem z wodą na niższym poziomie bo nie miałam na tyle dużego naczynia żeby zmieścić w nim tortownicę :) Masa wyszła mi bardzo rzadka i żółta więc na pewno troche będzie się różnił ale mi zależy przede wszystkim na braku grudek i aksamitnej konsystencji :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 13 lat temu
    bardzo dziękuję za przepis, pierwszy raz w życiu wyszed mi sernik!!! :lol: goście byli zachwyceni, a mąż wniebowzięty :) :D :lol: