Rodzynkowiec

Napisz komentarz
Rodzynkowiec

Dziś mam dla Was coś wyjątkowego – ciasto tylko dla dorosłych. To mocno czekoladowe ciasto z wyraźnym akcentem rumu. Wilgotny kakaowy biszkopt, przełożony powidłami śliwkowymi i aksamitną, czekoladową masą maślaną na bazie mleka skondensowanego. Całość wzbogacają dwie solidne warstwy rodzynek, wcześniej hojnie nasączonych rumem. Na wierzchu polewa czekoladowa – błyszcząca, gęsta i idealnie dopełniająca deser.

Dzień wcześniej należy namoczyć rodzynki w alkoholu.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Pijane rodzynki:

  • 400 g rodzynek
  • 300 ml rumu (jasnego lub ciemnego 40%) albo wódki

Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 20 g kakao
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Masa czekoladowa:

  • 400 g masła, temperatura pokojowa
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • 200 g czekolady gorzkiej (ok. 50% kakao)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej (ok. 50% kakao)

Dodatkowo:

  • 300 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki przełożyć do słoika, zalać rumem, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Pozostawić w kuchni na ok. 12 godzin lub trochę dłużej. (Jeśli jest taka możliwość to co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem, aby rodzynki wchłonęły jak najwięcej alkoholu).
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Na drugi dzień przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei w odstępach po jednym żółtku i wodę. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników (lub mieszając robotem kuchennym na najmniejszych obrotach).
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. W tym czasie nasączone rodzynki przełożyć na sitko zawieszone nad miską i pozostawić na jakiś czas, aby odsączyć z nadmiaru alkoholu.

2

  1. Chłodny biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  2. Przygotować poncz: Odmierzyć rum z nasączonych rodzynek i dolać tyle chłodnej wody, aby uzyskać 250 ml ponczu. (U mnie wyszło 125ml rumu z rodzynek, więc dolałam 125ml wody).
  3. Jeden blat biszkoptowy włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. (Wykładam górny blat na dno formy przecięciem do góry, aby przypieczona warstwa biszkoptu była na dole).

3

  1. Na nasączonym blacie rozsmarować powidła śliwkowe.
  2. Rozłożyć równomiernie połowę rodzynek.

4

  1. Przygotować masę czekoladową: Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. W tym czasie masło ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Następnie miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo chłodną (ewentualnie delikatnie ciepłą) czekoladę, miksując do połączenia się składników.
  2. Ok. ⅔ masy rozłożyć na rodzynkach.

5

  1. Przykryć drugim blatem biszkoptowym (ja daję dolny blat odwrócony) i go nasączyć resztą ponczu. Wyłożyć pozostałą masę.

6

  1. Rozłożyć resztę rodzynek.
  2. Przygotować polewę czekoladową: Masło i połamane na kawałki czekolady przełożyć do miski i powoli roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej. Odstawić na chwilę, aby nie była za ciepła.
  3. Gotową polewę wylać na rodzynki i szybko rozłożyć tylną stroną łyżki.

7

  1. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki. Najlepiej kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie i osuszonym papierowym ręcznikiem.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Rodzynkowiec Rodzynkowiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!