Prawdziwy klasyk z zeszytów naszych mam i babć. Ten sernik to powrót do smaków dzieciństwa. Sernik Izaura łączy w sobie intensywnie czekoladowe ciasto typu murzynek i delikatną, kremową masę serową. A do tego ta lśniąca polewa czekoladowa, posypana wiórkami kokosowymi - prosto, ale z charakterem!
Brązowo biały sernik Izaura
jest dość prosty do przygotowania, a efekt robi wrażenie. Sprawdzi się doskonale jako codzienny deser, ale śmiało można go też podać na bardziej uroczystą okazję. Bo choć sernik Izaura to przepis z dawnych lat, absolutnie się nie starzeje - nadal smakuje obłędnie i znika ze stołu błyskawicznie.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto kakaowe:
125 ml wody
60 g kakao
250 g cukru
250 g masła
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (tłustego lub półtłustego), twarogu z wiaderka lub Quarku (20% tłuszczu)
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
100 g masła, roztopionego
150 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Dodatkowo (opcjonalnie):
trochę wiórków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kakaowe: Wodę, kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.
Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i odstawić na bok.
Jajka sparzyć wrzątkiem. (Jajka przełożyć do miski, zalać do przykrycia wrzątkiem, pozostawić na kilka sekund, odlać gorącą wodę, natychmiast przelać jajka zimną wodą i osuszyć). Oddzielić białka od żółtek.
W międzyczasie przygotować masę serową: Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać jajka, cukier, ostudzone masło i budyń w proszku. Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.
Dokończyć przygotowanie ciasta kakaowego: Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy kakaowej (trzepaczką lub krótko mikserem).
Odlać pół szklanki masy – będzie służyć jako polewa. Odstawić na bok.
Do pozostałej masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając krótko trzepaczką– tylko do połączenia składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub trzepaczką pianę z białek, dodając ją partiami stopniowo rozrzedzając masę.
Do przygotowanej formy wyłożyć ok. ⅔ ciasta kakaowego.
Na cieście rozprowadzić masę serową.
Na masie serowej rozłożyć pozostałą masę kakaową. Wykałaczką zrobić esy-floresy.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra–dół). Po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Jeszcze ciepły sernik wyjąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Odlaną wcześniej masę kakaową wymieszać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni wystudzonego sernika. (Polewy nie jest za dużo, ale cienka jej warstwa powinna wystarczyć na całość). Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksana·
16 dni temu
Czy do ciasta kakaowego można użyć margaryny, zamiast masła? Zmieni to znacząco smak?Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
12 dni temu
Tak, można. Według mnie zdrowsze jest masło, ale to stary przepis, a kiedyś piekło się tylko na margarynie, więc spokojnie wyjdzie i smakowo w ciemnym cieście nie będzie znaczącej różnych.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
22 dni temu
Czy jezeli nie dodalam masla do masy serowej to ciasto nie wyjdzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
22 dni temu
Wyjdzie. Zależy jeszcze od użytego twarogu. Różnica może nie być znaczna. Masło sprawia, że masa serowa nie jest sucha, a bardziej kremowa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
1 miesięcy temu
Chciałam zrobić sernik, ale po ostatnim serniku dyniowym zapragnęłam jakiegoś smaku z dzieciństwa. Bardzo się cieszę, że natrafiłam na ten przepisz. Dziękuję :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
2 miesięcy temu
Ciasto wyszło dobrze.Szukałam przepisu, który przypominałby smak dzieciństwa i się udało.Jedynie co zmieniłam to to, że żółtka nie znalazły się w polewie.Ciasto zagości u nas na pewno częściej na stole.Rodzinka zadowolona🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
2 miesięcy temu
Dlaczego mi zakalec wyszedł z ciasta ciemnego???? Robiłam pierwszy raz i wg przepisu. Jestem wściekła bo miało być cudo ciasto do pracy a tu nie wypał. 😐😭
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
6 miesięcy temu
Sernik bardzo dobry tylko nie wiedziałam czy dodać całe jajka czy tylko zoltka do masy serowej ..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 miesięcy temu
To się cieszę 😊 Jak napiszę "jajka" to całe, inaczej napisałabym"żółtka". Faktycznie jak patrzę teraz na zdjęcie etapowe to nie widać białka, bo zalało je roztopione masło 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
7 miesięcy temu
Ciekawa jestem po co parzyć jajka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 miesięcy temu
Ze względu na polewę, w której są surowe żółtka, żeby nie było niebezpieczeństwa salmonelli 😉