Sernik Izaura

Napisz komentarz
Sernik Izaura

Przepis na sernik Izaura

— Prawdziwy klasyk z zeszytów naszych mam i babć. Ten sernik to powrót do smaków dzieciństwa. Sernik Izaura łączy w sobie intensywnie czekoladowe ciasto typu murzynek i delikatną, kremową masę serową. A do tego ta lśniąca polewa czekoladowa, posypana wiórkami kokosowymi — prosto, ale z charakterem!

Sernik jest dość prosty do przygotowania, a efekt robi wrażenie. Sprawdzi się doskonale jako codzienny deser, ale śmiało można go też podać na bardziej uroczystą okazję. Bo choć sernik Izaura to przepis z dawnych lat, absolutnie się nie starzeje — nadal smakuje obłędnie i znika ze stołu błyskawicznie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto kakaowe:

  • 125 ml wody
  • 60 g kakao
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (tłustego lub półtłustego), twarogu z wiaderka lub Quarku (20% tłuszczu)
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g masła, roztopionego
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • trochę wiórków kokosowych do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kakaowe: Wodę, kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.
  3. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.

2

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i odstawić na bok.
  2. Jajka sparzyć wrzątkiem. (Jajka przełożyć do miski, zalać do przykrycia wrzątkiem, pozostawić na kilka sekund, odlać gorącą wodę, natychmiast przelać jajka zimną wodą i osuszyć). Oddzielić białka od żółtek.
  3. W międzyczasie przygotować masę serową: Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać jajka, cukier, ostudzone masło i budyń w proszku. Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.

3

  1. Dokończyć przygotowanie ciasta kakaowego: Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy kakaowej (trzepaczką lub krótko mikserem).
  2. Odlać pół szklanki masy – będzie służyć jako polewa. Odstawić na bok.

4

  1. Do pozostałej masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając krótko trzepaczką– tylko do połączenia składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub trzepaczką pianę z białek, dodając ją partiami stopniowo rozrzedzając masę.

5

6

  1. Do przygotowanej formy wyłożyć ok. ⅔ ciasta kakaowego.
  2. Na cieście rozprowadzić masę serową.

7

  1. Na masie serowej rozłożyć pozostałą masę kakaową. Wykałaczką zrobić esy-floresy.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka, w temperaturze 170°C (grzałka góra–dół). Po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Jeszcze ciepły sernik wyjąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Odlaną wcześniej masę kakaową wymieszać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni wystudzonego sernika. (Polewy nie jest za dużo, ale cienka jej warstwa powinna wystarczyć na całość). Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

9

  1. Sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik Izaura Sernik Izaura
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!