Miodowa fantazja sernikowo-jabłkowa

Napisz komentarz
Miodowa fantazja sernikowo-jabłkowa

To wyjątkowe połączenie delikatnego, gotowanego sernika i lekko kwaskowej warstwy jabłek w galaretce, zamkniętych między dwoma złocistymi blatami miodowego ciasta. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Ciasto jest kremowe, lekkie, a jednocześnie sycące. Sernik rozpływa się w ustach, a orzeźwiająca warstwa jabłkowo-galaretkowa nadaje mu świeżości i lekkości – idealnie równoważy słodycz miodowych blatów. Świetnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości i święta.

To jedno z tych ciast, które nie tylko cieszą podniebienie, ale i pięknie prezentują się na stole. Gwarantuję, że zrobi wrażenie na gościach i szybko zniknie z talerzy.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto miodowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 3 łyżki płynnego miodu

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (lub chudego) dwukrotnie zmielonego
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każde opakowanie ok. 37- 40g)

Warstwa jabłkowa:

  • 3 galaretki zielone (np. agrestowe)
  • 1 kg jabłek
  • 1 litr wody
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 35 × 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto miodowe: Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść na gładkie ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Ciasto podzielić na dwie równe części. Dno formy wylepić jedną częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 12–15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra–dół, aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia. (Podczas pieczenia pierwszego blatu, drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej). Upieczony blat ostrożnie wyjąć z formy.
  3. Tak samo upiec drugą połowę ciasta. Upieczone ciasto pozostawić w formie.
  4. Przygotować masę serową: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając trzepaczką. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła na dnie garnka). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami w proszku, szybko mieszając dalej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), chwilę gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (konsystencja będzie budyniowa). Garnek ściągnąć z pieca.

2

  1. Masę serową pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko zrobić kilka ruchów).
  2. Lekko ciepłą masę serową wylać na ciasto miodowe w formie. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować warstwę jabłkową: 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić i wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć.
  4. Podczas tężenia galaretki umyć, obrać i zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nich nadmiar soku i skropić sokiem z połowy cytryny.
  5. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać starte jabłka i wymieszać.
  6. Galaretkę z jabłkami wyłożyć na chłodną warstwę serową.

3

  1. Na tężejącą galaretkę wyłożyć drugi blat miodowy. (Jeśli galaretka zbytnio się rozrzedzi od jabłek, należy poczekać, aż ponownie zacznie tężeć, zanim zostanie nałożone na wierzch ciasto miodowe).
  2. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Czas

Całkowity czas przygotowania (łącznie studzenie i tężenie):

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Miodowa fantazja sernikowo-jabłkowa Miodowa fantazja sernikowo-jabłkowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!