Miodowa fantazja sernikowo-jabłkowa


To wyjątkowe połączenie delikatnego, gotowanego sernika i lekko kwaskowej warstwy jabłek w galaretce, zamkniętych między dwoma złocistymi blatami miodowego ciasta. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Ciasto jest kremowe, lekkie, a jednocześnie sycące. Sernik rozpływa się w ustach, a orzeźwiająca warstwa jabłkowo-galaretkowa nadaje mu świeżości i lekkości – idealnie równoważy słodycz miodowych blatów. Świetnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości i święta.
To jedno z tych ciast, które nie tylko cieszą podniebienie, ale i pięknie prezentują się na stole. Gwarantuję, że zrobi wrażenie na gościach i szybko zniknie z talerzy.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto miodowe:
- 450 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g masła (lub margaryny)
- 1 jajko (rozmiar M)
- 3 łyżki płynnego miodu
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (lub chudego) dwukrotnie zmielonego
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każde opakowanie ok. 37- 40g)
Warstwa jabłkowa:
- 3 galaretki zielone (np. agrestowe)
- 1 kg jabłek
- 1 litr wody
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach ok. 35 × 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto miodowe: Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść na gładkie ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Ciasto podzielić na dwie równe części. Dno formy wylepić jedną częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 12–15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra–dół, aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia. (Podczas pieczenia pierwszego blatu, drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej). Upieczony blat ostrożnie wyjąć z formy.
- Tak samo upiec drugą połowę ciasta. Upieczone ciasto pozostawić w formie.
- Przygotować masę serową: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając trzepaczką. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła na dnie garnka). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami w proszku, szybko mieszając dalej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), chwilę gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (konsystencja będzie budyniowa). Garnek ściągnąć z pieca.
- Masę serową pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko zrobić kilka ruchów).
- Lekko ciepłą masę serową wylać na ciasto miodowe w formie. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować warstwę jabłkową: 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić i wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć.
- Podczas tężenia galaretki umyć, obrać i zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nich nadmiar soku i skropić sokiem z połowy cytryny.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać starte jabłka i wymieszać.
- Galaretkę z jabłkami wyłożyć na chłodną warstwę serową.
- Na tężejącą galaretkę wyłożyć drugi blat miodowy. (Jeśli galaretka zbytnio się rozrzedzi od jabłek, należy poczekać, aż ponownie zacznie tężeć, zanim zostanie nałożone na wierzch ciasto miodowe).
- Ciasto wstawić na noc do lodówki. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania (łącznie studzenie i tężenie): |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!