Seromak

19 Komentarzy
Seromak

Pyszny seromakowiec na kruchym, chrupiącym cieście. Ser i mak to idealne połączenie. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i aromatyczne. Może zostać przygotowane kilka dni przed świętami. Seromakowiec udekorowałam polewą czekoladową, ale można go również polukrować.

Poniżej przedstawiam do wyboru dwie wersje seromakowca: klasyczną i bezglutenową.

Wersja klasyczna

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (dałam 230g)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 1 żółtko

Masa makowa:

  • 350g suchego maku (może być zmielony)
  • 100g cukru pudru
  • 50g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub parę kropli aromatu migdałowego

Masa serowa:

  • 600g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 150g cukru pudru
  • 75g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10g)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa według uznania

Polewa czekoladowa:

  • 80g czekolady gorzkiej
  • 80ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół).
  3. Przygotować masę makową. Mak sparzyć wrzątkiem (trochę więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania). Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać zmielony mak, rodzynki, orzechy, bułkę tartą, ekstrakt migdałowy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  4. Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednej łyżce sera. Wmieszać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a na nią masę serową.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). (Pod koniec pieczenia można przykryć tortownicę folią aluminiową, aby sernik pozostał jasny). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
  7. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta. Udekorować według uznania (u mnie złota posypka cukrowa).

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • Informacja dla osób piekących na produktach niemieckich: Użyłam 500g Schichtkäse i 100g serka mascarpone.
  • Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Wersja bezglutenowa

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 160g mąki jaglanej (lub zmielonej na makę kaszy jaglanej)
  • 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Masa makowa:

  • 350g suchego maku (może być zmielony)
  • 100g cukru pudru
  • 50g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub parę kropli aromatu migdałowego

Masa serowa:

  • 600g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 150g cukru pudru
  • 75g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10g)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa według uznania

Polewa czekoladowa:

  • 80g czekolady gorzkiej
  • 80ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Sposób przygotowania:

  1. Jak w wersji klasycznej.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: "Moje wypieki".

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Seromak Seromak
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Mam domową masę makową, w której jest już cukier. Czy w takim razie mogę dodać same żółtka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Niestety muszę. To ciasto jest po prostu niesmaczne. Zasugerowalam się komentarzami. Niestety ciasto raczej jak ze sklepu. Lipa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 3 lat temu
    Właśnie wstawiłam do piekarnika,ale robiłam na blaszce i wykladalam na przemian mak,masa serowa. Miałam plan zrobić w kształcie szachownicy,ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Na surowo smakuje mega,jestem ciekawa po upieczeniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Czy do masy serowej można użyć sera z wiaderka np Piątnica?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 3 lat temu
    Gdybym chciała zrobić to ciasto na blaszce zamiast w tortownicy, jakie musiałyby być wymiary tej blachy do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Hej,czy można na wierzch dać pianę z białek? Chodzi mi o uzyskanie efektu rosy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Można użyć gotowej masy majowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Rewelacja! Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł MEGA PYSZNY! Kochana Asiu dziękuję za Twoje dokładne opisy i wspaniałe przepisy, którymi wzbudzam zachwyt rodziny :)
    P.S. Do maku dołożyłam pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, bo miałam za bardzo suchy mak po zmieleniu :)

    Ściskam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 12 lat temu
    Mam pytanie. Czy kruche ciasto na spód rozwałkować, jak wyłożyć nim tortownicę/blaszkę? Rozgniatać palcami? Czy podsypać denko tortownicy mąką, uprzednio natłuścić, czy wystarczy sam czysty pergamin? A jeśli zabrakło mi pergaminu do pieczenia? co wtedy? Jestem początkująca, stąd pytania.
    Pozdrawiam świątecznie. Robię ciasto 2 w jednym. Zamiast osobno makowca i sernika.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Najłatwiej jest wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia, a ciasto wykleić rękami ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Pyszne :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    czy ser nie miesza się z makiem? bo będę zmuszona użyć maku z puszki i boję się połączenia tych mas.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Aniu na ciasto kruche wykłada się masę makową i na nią serową. Nic się nie miesza. Możesz użyć gotowej masy makowej, choć ja polecam tą z przepisu ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 8 lat temu
        Wiem, że będzie lepsza robiona własnoręcznie ale niestety praca oraz studia wypełniają mi zupełnie czas przedświąteczny ;(