Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez żadnego ciasta na spodzie. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
500 g suchego maku (może być już zmielony)
300 g cukru pudru
800 g jabłek (waga przed obraniem)
12 łyżek kaszy manny (ok. 180 g)
12 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast migdałowy (opcjonalnie)
mleko do sparzenia maku (ok. 1 litra)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Mak zalać gorącym mlekiem (więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
Oddzielić białka od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia.
Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać szpatułką do masy makowej.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna·
6 lat temu
Zrobiłam ciasto rewelacja!!! Mięciutkie wilgotne i takie wysokie Ja polałam gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałów Dziękuję za przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lola·
6 dni temu
Czy jeśli będę pięć makowiec z połowy składników w formie 24x24 cm czas pieczenia jest taki sam czy powinnam go skrócić? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 dni temu
Taki sam, już tak piekłam😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
7 miesięcy temu
Witam serdecznie, teraz jest kupny mak zmielony zaopatrzony , ktoś już taki używał do wypieku ? Dodaje się bezpośrednio suchy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 miesięcy temu
Ja mielony używam najczęściej, bo mniej pracy z nim. W przepisie jest podane, że może być mielony. Postępuje się z nim tak samo jak z makiem w ziarenkach tylko już nie trzeba mielić. Proszę robić według przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
7 miesięcy temu
Dziękuję. Chodziło mi o to, że ten mak jest również parzony, ale już gdzieś doczytałam, że też należy go przed użyciem na nowo namoczyć, sparzyć żeby nie był suchy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
1 lat temu
W sklepach, tych lepszych jest mak mielony bez cukru i dodatków. Doskonały. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
2 lat temu
Makowiec japonski prosty a zarazem pyszny. Wyszedł. Wszystko ok. Polecamy!😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Czy można nie dodawać żółtek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
2 lat temu
Zamiast kaszy można dodać mąki ziemniaczanej, cukru można nie dawać wcale, dodać posiekane bakalie typu, śliwki suszone, daktyle, morele, rodzynki, wybrać słodką odmianę jabłek. Ja nie daję wcale proszku do pieczenia. Wystarczy ubitą piana z białek jaj i tak makowiec opadnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
3 lat temu
Upiekłam pierwszy raz. Wygląda jak na zdjęciu. Ciasto rewelacyjne - wilgotne, pulchne, smaczne, oryginalne. Łatwo je pokroić. Na pewno zagości w moim domu na dłużej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena·
3 lat temu
Ja osobiście na 10 minut przed końcem pieczenia ubijamy biszkopt z 3-4 jajek i wylewam go na gorącą masę makową. Piekę jeszcze ok 15-20 minut w temperaturze 180*C. Ciasto zostawiam do ostygnięcia najlepiej na noc i fiku myku odwracam całość na drugi dzień i polewam czekoladą. Goście zawsze zastanawiają się jak ten lekki biszkopt wszedł pod spód 🙂🙃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
3 lat temu
Kolejny rok piekę to ciacho. Uwielbiam je bo jest wilgotne, bez mąki i ma dużo maku. Nadaje się do zamrożenie, jeśli przypadkiem coś zostanie po świętach 😉💖
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta·
3 lat temu
Czy ktos piekl ten makowiec z masytej gotowej z puszki bo innych nie ma u nas.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena·
3 lat temu
Oczywiście, że można zastosować masę z puszki zamiast parzyć mak i go mielić. Wychodzi równie pyszny. To bardzo stary przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
3 lat temu
Robie ten makowiec ale czasami mi peka z gory o co chodzi prosze moze mi ktos odpowie czy robie cos nie tak pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek·
2 lat temu
Prawdopodobnie przez proszek do pieczenia. Ciasto mocno wyrasta i powstają pęknięcia. Do ciast ciężkich nie dodajemy proszku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
4 lat temu
Pyszny. Najlepszy przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Przepis super. Ciasto wyszło rewelacyjne, dając 30 dag cukru i wyszło w sam raz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Rewelacja! Jest tak.pyszne.....wilgotne,miękkie.....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Mam pytanie jesli użyje masy makowej z puszki to cukru ile dac?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
Tez jestem ciekawa!!! (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie wiem czy taki makowiec wyjdzie na gotowej masie. One są różne, rzadkie i z niezdrowymi dodatkami. Wiem, że ułatwienie, ale można użyć maku już zmielonego i mieć pewność, że makowiec wyjdzie fajny. On jest tak wilgotny, że bałabym się próbować z gotową masą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jarka·
4 lat temu
Ja wcale już nie dodawałam,bo mak w puszce już jest dosyć słodki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena·
3 lat temu
Ja dodaję 3/4 szklanki cukru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
4 lat temu
Czy można go zrobić z kruszonką? 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Co dać zamiast kaszy manny, niestety nie mogę jej jeść
można dodać kaszę kukurydzianą, ja dodaję jeszcze wiórki kokosowe i płatki orzechów migdałowych
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena·
3 lat temu
Kaszkę kukurydziana można dodać
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka Olszak·
4 lat temu
uwielbiam to ciasto i lubię eksperymenty tydzień temu piekłam z mega dojrzałymi bananami i wszyscy mówia , że wyszedł jeszcze ciekawszy . A dziś siedzi w piecu z domową marmoladą truskawkową .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
4 lat temu
Zamiast jablek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta·
3 lat temu
Witam czy zmniejsza pani cukier
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
4 lat temu
Czy mogę dodać jablka tarte ze słoika? Nie były smażone, były tylko starte i zapasteryzowane, są całe kawałeczki i soku też trochę jest.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Sok musisz odcisnąć. Ja używam świeżych jabłek, wiec nie mogę zapewnić jak wyjdzie. Na pewno bym je odcisnęła dobrze z soku.