Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez żadnego ciasta na spodzie. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
500 g suchego maku (może być już zmielony)
300 g cukru pudru
800 g jabłek (waga przed obraniem)
12 łyżek kaszy manny (ok. 180 g)
12 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast migdałowy (opcjonalnie)
mleko do sparzenia maku (ok. 1 litra)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Mak zalać gorącym mlekiem (więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
Oddzielić białka od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia.
Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać szpatułką do masy makowej.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.
Rewelacja.Przepyszny,wilgotny.Ja daje mniej cukru ok 200 g i 10 jaj,plus bakalie-skórka kandyzowana daje świąteczny twist. POLECAM i dziękuje za przepis:)WESOŁYCH ŚWIAT
Makowiec klasa! (clap)Niemniej w przepisie jest za dużo cukru, co zauważyły też inne osoby. Ja dodałam 200 g i był słodki. Myślę, że 250 g to maximum. Zredukujcie ilość cukru, a Wasza trzustka Wam za to podziękuje.
Dlaczego dodajemy za dużo cukru do makowca? Bo mak, nawet jeśli jest świeży i niezjełczały, to i tak ma lekką goryczkę. Boimy się, że będzie ona dominować w cieście i dlatego dosypujemy kolejną szklankę cukru. A to nie tak! Goryczkę w maku redukujemy poprzez: 1) Właściwą obróbkę termiczną, tzn. gotowanie (a nie tylko zaparzanie) w MLEKU (nigdy w wodzie). Mak zalewamy wrzącym mlekiem (tak ze 3-5 cm ponad mak) i gotujemy. Mleko, w którym jest mak, jest gorzkie, ale nie przejmujemy się tym, tylko gotujemy do zredukowania płynu, ciągle mieszając. Dzięki temu unikniemy potem odciskania maku, a ciasto będzie miało właściwą konsystencję.2) DODANIE CYTRYNY. Słodkie jest przeciwieństwem gorzkiego tylko w poetyckiej metaforze ;-)) W kuchni przeciwieństwem smaku gorzkiego jest smak kwaśny. Musztarda (zrobiona przecież z gorzkiej gorczycy) jest zjadliwa, bo zakwasza się ją octem,a nie słodzi bez umiaru. Tak samo z makowcem. Jeśli wydaje się Wam, że surowe ciasto nadal ma gorzkawy posmak, to zanim wsypiecie kolejne 100 g cukru - spróbujcie dodać sok z jednej cytryny. Inny sposób na goryczkę w tym konkretnym przepisie to dodanie bardzo kwaśnych jabłek (reneta, boskop), które dodatkowo mają mało wody, więc nie zepsują konsystencji makowca. Jabłek można dać więcej niż w przepisie. Ja daję jakieś 1300 gram i dlatego dorzucam jeszcze asekuracyjnie 2 łyżki kaszy.3) Surowe ciasto zawsze jest lekko gorzkie (nawet biszkopt), dlatego dosmakowywanie surowego makowca i dodawanie cukru - to nie jest dobry pomysł. Po upieczeniu każde ciasto jest słodsze.
I jeszcze jedno! Ten makowiec wychodzi także na zwykłym cukrze, nie tylko na pudrze.Smacznego (nod)
Hej. Upiekłam dziś to ciasto z połowy składników w formie okrągłej 26 cm. Smak ok, konsystencja też, ale wyrosło tylko na ok. 3 cm. Liczylam na wiecej. Pozdrawiam!
Robię ten makowiec od 20 lat. Nie znudził mi się ani trochę. Maku nigdy nie moczę, tylko mielę w młynku do kawy, i taki zmielony na sucho wrzucam do utartego z żółtkami masła. Nigdy nie miałam problemu z żadnymi zanieczyszczeniami. Zawsze wychodzi wspaniałe ciacho, od którego nie sposób się oderwać.
Jest w Lidlu w opakowaniu jak kasza manna o kolorze fioletowym jedynie go zaparzam wrzątkiem ,choć jest czysciusieñki. przepyszny,czysty,pachnący,słodki.
Mak czesto bywa zanieczyszczony,szczegolnie ten tani, wyplywa na wierzch wszystko co jest lzejsze od nasion maku,min. czesc nasion chwastow. jesli jest ich duzo moga powodowac gorzki smak maku. Nartomiast piasek nigdy nie wyplynie,a potem zgrzyta w zebach.
Piekłam ten makowiec w ubiegłym roku-pychota udał się ! w tym roku ze względu na stan odmienny mam odmóżdżenie i nie pamiętam jak robiłam: waga 500g jest maku suchego czy wcześniej opłukanego- mokrego?
Witam.Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? prosze podac z jakiej firmy i co pominac z przepisu,bo na pewno cukier.Bede wdzieczna za podpowiedz.k
Witam
Mam zamiar upiec makowczyk ale mam pytanie:
Po pierwsze czy do gotowej masy makowej(z puszki) dodawać wszystkie składniki tak jak do zwykłego maku(jajka,kasza manna itp.),czy raczej wystarczy zawartość masy, czy odcedzić troche syropu z puszki.
Drugie moje pytanie :jaki wysoki wychodzi makowiec.
Osobiście nie polecam mas makowych z puszki. One są różne i mogą być za wodniste do tego przepisu. Viola w komentarzu poniżej pisała, że robiła na takiej masie, ale nie podała jak. Możesz kombinować, ale nie odpowiadam za efekt końcowy ;)
Witam.Czy mozna uzyc juz zmielonego gotowego maku?Jesli tak to mam go zalac goracym mlekiem,czy to pominac?No drugie pytanie,tu gdzie mieszkam (Wlochy pld.) kasza manna jest nie do kupienia,czym ja zastapic?
W zeszłym tygodniu znów piekłam tego makowniczka-z na specjalne zamówienie Mamy, która go uwielbia. Tym razem kupiłam mak w biedronce, był on dość tani, jednak po upieczeniu coś bardzo chrupalo i zgrzytalo pod zębami. Moja Mama mówiła, że mak przed sparzeniem należy zalać wodą i wtedy na wierzch wypływają wszystkie zanieczyszczenia z maku. Robiłaś tak kiedyś Joanno? Poza tym ten makowiec to nasz hit i piekę go bardzo często, jest też bardzo szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam.
Moniko nie płuczę maku, ale Twoja mama ma rację. Można zalać mak wodą i go wypłukać. Ewentualne zanieczyszczenia powinny wypłynąc na powierzchnię. Następnie odsącz mak na drobnym sitku.
Witam. Zaintrygował mnie ten przepis, jestem ciekawa czy ten makowiec można upiec na kruchym spodzie, miałoby to być cisto na wesele i chciałabym by było stabilne :) Pozdrawiam gorąco :)
Dziekuje Za dodanie tego przepisu. Tak go bardzo szukalam az znalazlam. 30 lat temu jadlam ulubiony makowiec z jablkami. Mama polewala polewa z kakao posypujac leciutko kokosem pychotka