Makowiec z jabłkami

88 Komentarzy
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez żadnego ciasta na spodzie. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.

Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

  • 500 g suchego maku (może być już zmielony)
  • 300 g cukru pudru
  • 800 g jabłek (waga przed obraniem)
  • 12 łyżek kaszy manny (ok. 180 g)
  • 12 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciast migdałowy (opcjonalnie)
  • mleko do sparzenia maku (ok. 1 litra)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Mak zalać gorącym mlekiem (więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  4. Oddzielić białka od żółtek.
  5. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia.
  6. Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać szpatułką do masy makowej.
  7. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.

2

  1. Chłodny makowiec posypać cukrem pudrem.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkamiMakowiec z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 8 miesięcy temu
    W sklepach,  tych lepszych jest mak mielony bez cukru i dodatków. Doskonały. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 9 miesięcy temu
    Makowiec japonski prosty a zarazem pyszny. Wyszedł. Wszystko ok. Polecamy!😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 miesięcy temu
    Czy można nie  dodawać żółtek? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 miesięcy temu
    Zamiast kaszy można dodać mąki ziemniaczanej, cukru można nie dawać wcale, dodać posiekane bakalie typu, śliwki suszone, daktyle, morele, rodzynki, wybrać słodką odmianę jabłek. Ja nie daję wcale proszku do pieczenia. Wystarczy ubitą piana z białek jaj i tak makowiec opadnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 1 lat temu
    Upiekłam pierwszy raz. Wygląda jak na zdjęciu. Ciasto rewelacyjne - wilgotne, pulchne, smaczne, oryginalne. Łatwo je pokroić. Na pewno zagości w moim domu na dłużej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 1 lat temu
    Ja osobiście na 10 minut przed końcem pieczenia ubijamy biszkopt z 3-4 jajek i wylewam go na gorącą masę makową. Piekę jeszcze ok 15-20 minut w temperaturze 180*C. Ciasto zostawiam do ostygnięcia najlepiej na noc i fiku myku odwracam całość na drugi dzień i polewam czekoladą. Goście zawsze zastanawiają się jak ten lekki biszkopt wszedł pod spód 🙂🙃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 1 lat temu
    Kolejny rok piekę to ciacho. Uwielbiam je bo jest wilgotne, bez mąki i ma dużo maku. Nadaje się do zamrożenie, jeśli przypadkiem coś zostanie po świętach 😉💖
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 1 lat temu
    Czy ktos piekl ten makowiec z masytej gotowej z puszki bo innych nie ma u nas.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Irena · 1 lat temu
      Oczywiście, że można zastosować masę z puszki zamiast parzyć mak i go mielić. Wychodzi równie pyszny. To bardzo stary przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 2 lat temu
    Robie ten makowiec ale czasami mi peka z gory o co chodzi prosze moze mi ktos odpowie czy robie cos nie tak pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marek · 1 lat temu
      Prawdopodobnie przez proszek do pieczenia. Ciasto mocno wyrasta i powstają pęknięcia. Do ciast ciężkich nie dodajemy proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Pyszny. Najlepszy przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Przepis super. Ciasto wyszło rewelacyjne, dając 30 dag cukru i wyszło w sam raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Rewelacja! Jest tak.pyszne.....wilgotne,miękkie.....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Mam pytanie jesli użyje masy makowej z puszki to cukru ile dac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 2 lat temu
      Tez jestem ciekawa!!! (nod)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 2 lat temu
        Nie wiem czy taki makowiec wyjdzie na gotowej masie. One są różne, rzadkie i z niezdrowymi dodatkami. Wiem, że ułatwienie, ale można użyć maku już zmielonego i mieć pewność, że makowiec wyjdzie fajny. On jest tak wilgotny, że bałabym się próbować z gotową masą.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jarka · 2 lat temu
      Ja wcale już nie dodawałam,bo mak w puszce już jest dosyć słodki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Irena · 1 lat temu
      Ja dodaję 3/4 szklanki cukru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Czy można go zrobić z kruszonką? 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Co dać zamiast kaszy manny, niestety nie mogę jej jeść
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Olszak · 3 lat temu
    uwielbiam to ciasto i lubię eksperymenty tydzień temu piekłam z mega dojrzałymi bananami i wszyscy mówia , że wyszedł jeszcze ciekawszy . A dziś siedzi w piecu z domową marmoladą truskawkową .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Czy mogę dodać jablka tarte ze słoika? Nie były smażone, były tylko starte i zapasteryzowane, są całe kawałeczki i soku też trochę jest.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Sok musisz odcisnąć. Ja używam świeżych jabłek, wiec nie mogę zapewnić jak wyjdzie. Na pewno bym je odcisnęła dobrze z soku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Beata · 3 lat temu
    Ciasto osiąga pełny smak po dwóch dniach. Rozczarowaniem jest to, że jabłek w ogóle nie czuć. Ale ogólnie spoko ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorotz · 3 lat temu
    Ja uzylam masy makowej z puszki