Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez żadnego ciasta na spodzie. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
500 g suchego maku (może być już zmielony)
300 g cukru pudru
800 g jabłek (waga przed obraniem)
12 łyżek kaszy manny (ok. 180 g)
12 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast migdałowy (opcjonalnie)
mleko do sparzenia maku (ok. 1 litra)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Mak zalać gorącym mlekiem (więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
Oddzielić białka od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, kilka kropli aromatu i proszek do pieczenia.
Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać szpatułką do masy makowej.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.
Zamiast kaszy można dodać mąki ziemniaczanej, cukru można nie dawać wcale, dodać posiekane bakalie typu, śliwki suszone, daktyle, morele, rodzynki, wybrać słodką odmianę jabłek. Ja nie daję wcale proszku do pieczenia. Wystarczy ubitą piana z białek jaj i tak makowiec opadnie.
Upiekłam pierwszy raz. Wygląda jak na zdjęciu. Ciasto rewelacyjne - wilgotne, pulchne, smaczne, oryginalne. Łatwo je pokroić. Na pewno zagości w moim domu na dłużej.
Ja osobiście na 10 minut przed końcem pieczenia ubijamy biszkopt z 3-4 jajek i wylewam go na gorącą masę makową. Piekę jeszcze ok 15-20 minut w temperaturze 180*C. Ciasto zostawiam do ostygnięcia najlepiej na noc i fiku myku odwracam całość na drugi dzień i polewam czekoladą. Goście zawsze zastanawiają się jak ten lekki biszkopt wszedł pod spód 🙂🙃
Kolejny rok piekę to ciacho. Uwielbiam je bo jest wilgotne, bez mąki i ma dużo maku. Nadaje się do zamrożenie, jeśli przypadkiem coś zostanie po świętach 😉💖
Nie wiem czy taki makowiec wyjdzie na gotowej masie. One są różne, rzadkie i z niezdrowymi dodatkami. Wiem, że ułatwienie, ale można użyć maku już zmielonego i mieć pewność, że makowiec wyjdzie fajny. On jest tak wilgotny, że bałabym się próbować z gotową masą.
uwielbiam to ciasto i lubię eksperymenty tydzień temu piekłam z mega dojrzałymi bananami i wszyscy mówia , że wyszedł jeszcze ciekawszy . A dziś siedzi w piecu z domową marmoladą truskawkową .