Powiedziałabym, że jest to zwyczajny, szybki piernik. Mięciutki, puszysty, aromatyczny, ale nie wilgotny i nie zbity. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. To przypis dla tych, którzy szukają zwykłego, szybkiego i niewydziwianego piernika. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (u mnie: 450g)
3 jajka
1 szklanka cukru (200g)
1 szklanka kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (u mnie: 330g)
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 25cm) wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ciasto można polać lukrem. (Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę). Lukier można posypać podprażonymi na sychej patelni migdałami w płatkach lub siekanymi.
Uwagi:
1 szklanka = 250ml
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Przepis nieznanego pochodzenia. Niestety dostałam już wycięty przepis.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
1 lat temu
Ciasto wyszło, ale jest stanowczo za słodkie. Szklanka cukru i szklanka miodu to naprawdę za dużo. Następnym razem nie dodam cukru wogóle .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Precelek·
1 lat temu
Robiłam drugi raz, tym razem w foremce 25x30, polałam ganache. Staropolski "zjadł się" przed świętami, więc na święta mamy ten - prosty, niwydziwiany a dobry. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuba·
2 lat temu
Beznadzieja z tą temperaturą, ilość składników dokładnie odmierzona, ale oczywiście przy 180°C ciasto surowe w środku a na zewnątrz upalone
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zofia Yildirim ·
3 lat temu
Jaki olej polecasz?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Olej rzepakowy lub słonecznikowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
4 lat temu
Bardzo smaczny. 🙂 Po rozmrożeniu też pyszny jak świeży. Będę robić kolejny raz i mam pytanie, co można dać na lukier zamiast migdałów? Orzechy się nadadzą? (Wersja z migdałami jest pyszna, ale nie każdemu domownikowi te migdały odpowiadały, a jednak chciałabym dać coś na lukier)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Właściwie czym chcesz, tym co się do lukru przyklei ;) np.: posiekane orzechy, kawałki czekolady, posypka cukrowa, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, świeże plasterki pomarańczy. Możesz też zrobić polewę czekoladową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
5 lat temu
Czy ten piernik można zamrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
·
5 lat temu
"Zwykły, szybki i niewydziwiany" - właśnie taki przepis mnie interesował i już mam. :-) Mam tylko pytanie, jak długo to ciasto utrzymuje świeżość, bo chcę upiec na Boże Narodzenie, ale troszkę wcześniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Najlepiej jak najpóźniej ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janusz Jerzy Pytlewski·
6 lat temu
Po pierwsze temperatura za wysoka obniżyłem do około 160 stopni. Zastąpiłem olej masłem i dodałem orzechy, skórkę pomarańczowo , rodzynki i suszone śliwki..Piecze się..23.12.2019 godzina 23...Brązowieje...czekamy o)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
6 lat temu
Czy mozna dodac do srodka orzechy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
posiekane tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja Szczesniak·
6 lat temu
Czy kawa ma być gorąca wlewając ja do masy ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Nie, musi być ostudzona do temperatury pokojowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maniek·
11 lat temu
Przepis rewelka...
Dokonałem małej modyfikacji tzn cukier połowa brązowy połowa biały,
Oraz kawa była pół na pół z mlekiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
11 lat temu
Znów go dziś zrobiłam i jak zwykle przepyszny, w domu pachnie piernikiem... :-) polecam każdemu spróbować, tym razem zrobiłam polewą z piernika Benedykta, pychotka :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
11 lat temu
Bardzo fajny przepis, właśnie go wdrożyłam w życie i od razu skonsumowałam 2 kawałki. Prawdziwy bardzo dobry piernik. Zamiast lukru zrobiłam polewę z czekolady. Dzięki Joasiu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola·
11 lat temu
Jestem amatorką jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale ten przepis jest cudowny! za każdym razem się udaje, a co najważniejsze wszystkim bardzo smakuje :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Atlanta·
11 lat temu
Niestety coś musiałam skopać bo nie wyszedł idealny. Już po 30min. pieczenia góra ciasta zrobiła się czarna. Ale trzymałam do suchego patyczka i piernik ładnie wyrósł i przede wszystkim był bardzo smaczny. Musiałam go tylko poddać małym zabiegom kosmetycznym;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
atr·
12 lat temu
Moim zdaniem przepis dobry. Potwierdza to fakt, że jestem kompletnym amatorem jeżeli chodzi o wypieki tylko to potwierdza. Jedyne co to wydaje mi się że z tego przepisu wychodzi bardzo dużo tego ciasta. Na oko 2,5 "bochenka". Można trochę mniej wlać do form, to będą lepsze warunki do wypieczenia, a ciasto lżejsze.
Niemniej, dziękuję za przepis! To zabrzmi jak żart, ale dzięki niemu "teściowa" prosi zięcia o piernik na święta ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
12 lat temu
Tragedia! ;( Może nie wyszedł zakalec i się nie przypalił, ale jest bardzo twardy. Zęby można połamać. Dwie blaszki ciasta idą w kosz. Ponadto, w smaku "dupy nie urywa". Jestem dobrą kucharką, do tej pory z uśmiechem jadłam swoje wypieki, tym razem, niestety, jest przeciwnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Khatia·
12 lat temu
Witam serdecznie. Niestety muszę napisać, że nie jestem zadowolona z efektu wykonania owego przepisu. Ciasto trzymane w piekarniku 50 minut w temp. 180 stopni C wygląda tragicznie. Z wierzchu spalone na węgiel, a w środku surowa masa. Potrzymałam 10 minut dłużej i WYDAJE mi się że troszkę doszło, aczkolwiek cały wierzch muszę odkroić. Dodam jeszcze, że wszystko robiłam wedle przepisu, bez własnych kombinacji (ilości podanych składników odmierzane wagą, zatem nic źle nie poszło). Mam jedynie nadzieję, że po poprawkach wizualnych piernik choć troszkę będzie przypominał w smaku piernik. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
12 lat temu
Ja ucierałam ciasto ręcznie i wyszedł bardzo smaczny piernik więc warto korzystać z tego przepisu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
12 lat temu
robilam to ciasto dwa razy za każdym wyszlo wszystkim w domu smakuje wlącznie z moim czteroletnim synkiem który osobiście posypal ciasto kolorową posypką super wypróbuję jeszcze jakieś z tej strony