„Piernik domowy”

38 Komentarzy
Piernik domowy

Powiedziałabym, że jest to zwyczajny, szybki piernik. Mięciutki, puszysty, aromatyczny, ale nie wilgotny i nie zbity. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. To przypis dla tych, którzy szukają zwykłego, szybkiego i niewydziwianego piernika. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie: 450g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 1 szklanka kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
  • 1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (u mnie: 330g)
  • ¾ szklanki oleju (150g)
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • migdały w płatkach lub posiekane (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
  4. Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  5. Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 25cm) wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  7. Ciasto można polać lukrem. (Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę). Lukier można posypać podprażonymi na sychej patelni migdałami w płatkach lub siekanymi.

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250ml
  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis nieznanego pochodzenia. Niestety dostałam już wycięty przepis.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Piernik domowy Piernik domowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    A ja właśnie skończyłam piec ten piernik, tak jak szybciej pisalam bede go mrozic, niemniej pikusilam sie o kawałeczek :-* ciasto mięciutkie i aromatyczne,robi się je dosłownie w kilkanascie minut. Polecam, jesli postepuje sie zgodnie ze wskazówkami Joanny to na pewno wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 11 lat temu
    Coś okropnego, po godzinnym pieczeniu surowizna i zakalec. Musiałam pokroić w kromki i zapiec by się nadawało do jedzenia. Porażka. Nie polecam!!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      W przepisie jest napisane, aby piec do suchego patyczka. Jeśli ciasto było mokre w środku należało piec dłużej. Przy niedopieczonym cieście nie dziwię się, że wyszedł zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno czy moglabym to ciasto upiec w poniedzialek,zamrozic i rozmrozic na swięta? Co o tym myslisz bo nie zdąże upiec wsztstkich ciast naraz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Fajny przepis na święta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    bo przecież domowy najlepszy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    niezwykle puszysty i wilgotny ;]
    smakowity.
    dodałabym jeszcze bakalie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastella · 14 lat temu
    wygląda wyśmienicie ;D pycha ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Piękny pierniczek!
    Oj, zaczyna się czas pierniczków:)
    Pozdrowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 14 lat temu
    Mnie by samakowal, Wyglada znakomicie. Bakalie dodalyby mu zapewne wilgotnosci.