Prosta drożdżówka

77 Komentarzy
Prosta drożdżówka

Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 50g świeżych drożdży
  • 200g cukru ( 1 szklanka)
  • 230ml oleju (1 szklanka)
  • 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 750g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)

Dodatkowo:

  • 250- 300g gotowej masy makowej
  • ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
  2. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  3. Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
  4. Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Prosta drożdżówka Prosta drożdżówkaProsta drożdżówka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    drożdżówka pycha, wszystkim smakowało, robi się łatwo, szybko i bezboleśnie, bardzo dziękuję za super przepis:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 10 lat temu
    Kapitalna drożdżóweczka! Kiedyś robiłam drożdżówki wg przepisów typu *wyrabiać ciasto 1000 razy ręką* i dlatego robiłam je rzadko. Ostatnio coś mnie wzięło i znalazłam ten przepis-rewelacja! Prosty, bez męczarni nabijania powietrza w ciasto, kwestia rozpoczęcia rano i upieczenia koło południa. Przesadziłam tylko z ilością jabłek i kruszonki na wierzchu i musiałam dopiekać jeszcze ok.25 min ale i tak jest pyyyyyyyyyszne!!! Dzięki i polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Mój hit! Od tygodnia codziennie eksperymentuje z tym ciastem- robiłam już z truskawkami, gruszkami i czereśniami. Zdecydowanie z gruszkami najlepszy. Uwielbiam sposób jego wykonania i cudowną jego puszystość :D szczerze polecam wypróbować na pewno się nie zawiedziecie! A jutro w końcu slonecznikowiec po tygodniu drozdzowego :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 11 lat temu
    wyszlo! było przepyszne. odtąd bede robic drożdzowe tylko wg tego przepisu!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bella · 11 lat temu
    Przepis rewelacja!!! Bardzo łatwa i pyszna drożdżówka!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Przepis rewelka ! Pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tonia · 11 lat temu
    ten przepis przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Niemożliwe stało się faktem i to bez żadnego wysiłku. Nadal tego nie rozumiem. Ciasto wyrośnięte, puszyste i przepyszne. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Bardzo łatwe i pyszne ciasto, zrobiłam na Sylwestra, połowę z dodatkami a 2 połowę tylko z kruszonką. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izma · 11 lat temu
    Witam skorzystałam z twojego przepisu i muszę przyznać jest rewelacyjny udaje się za każdym razem.Rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    Ciasto wyszło rewelacyjnie ,bez kruszonki dodałam tylko troszkę dżemu i wiśnie.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 11 lat temu
    Robiłam to ciasto mając miesiączkę, musi być to niesamowity przepis że się udało !!!!!! Na ciasto ułożyłam mrożone truskawki, ciasto znikło w 2 dni, dziś robię z jagodami...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Upiekłam ze świeżymi śliwkami, wyszło pyszne! Zniknęło tak szybko, że chyba upiekę kolejne jeszcze w tym tygodniu. Dziękuję za świetny przepis :-) .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 11 lat temu
    Pierwszy raz w życiu podjęlam się upieczenia ciasta drożdżowego i ... udalo się! Ciasto: PYCHA!!! Dziękuję za świetny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    Bardzo polecam ten przepis łatwy szybki i smacznyyy... :D dziekuje autorce za ten przepisik :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    piekłam je kilkakrotnie, parę razy z truskawkami - mrożonymi, trzeba piec trochę dłużej, nieraz z surowym jabłkiem, a dziś próbuję z rabarbarem
    wychodzi zawsze extra
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 12 lat temu
    Ten przepis powala-niezwykle prosty,zawsze się udaje,nie opada i smakuje jak klasyczna drożdżówka. To chyba najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z jakim się spotkałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    a czy to ciasto mozna zrobic wedlug Twojego przepisu ale bez dodawania owocow??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 12 lat temu
    Genialny prosty przepis a ciacho pyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 12 lat temu
    Naprawde super przepis latwy i chyba kazdemu by wyszlo skoro mi wyszlo pieklam pierwszy raz ciasto drozdzowe sukces dzieki za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 12 lat temu
    Ja mam pytanie. A czy ten prosty przepis na zrobienie ciasta mozna tez wykorzystac do zrobienia ciasta drozdzowego ze sliwkami?