Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
50g świeżych drożdży
200g cukru ( 1 szklanka)
230ml oleju (1 szklanka)
250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
4 jajka
750g mąki pszennej (5 szklanek)
Kruszonka:
150g mąki pszennej (1 szklanka)
4 łyżki cukru
120g masła (lub margaryny)
Dodatkowo:
250- 300g gotowej masy makowej
ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
migdały
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).
Kapitalna drożdżóweczka! Kiedyś robiłam drożdżówki wg przepisów typu *wyrabiać ciasto 1000 razy ręką* i dlatego robiłam je rzadko. Ostatnio coś mnie wzięło i znalazłam ten przepis-rewelacja! Prosty, bez męczarni nabijania powietrza w ciasto, kwestia rozpoczęcia rano i upieczenia koło południa. Przesadziłam tylko z ilością jabłek i kruszonki na wierzchu i musiałam dopiekać jeszcze ok.25 min ale i tak jest pyyyyyyyyyszne!!! Dzięki i polecam!!!
Mój hit! Od tygodnia codziennie eksperymentuje z tym ciastem- robiłam już z truskawkami, gruszkami i czereśniami. Zdecydowanie z gruszkami najlepszy. Uwielbiam sposób jego wykonania i cudowną jego puszystość :D szczerze polecam wypróbować na pewno się nie zawiedziecie! A jutro w końcu slonecznikowiec po tygodniu drozdzowego :D
ten przepis przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Niemożliwe stało się faktem i to bez żadnego wysiłku. Nadal tego nie rozumiem. Ciasto wyrośnięte, puszyste i przepyszne. Dziękuję.
Robiłam to ciasto mając miesiączkę, musi być to niesamowity przepis że się udało !!!!!! Na ciasto ułożyłam mrożone truskawki, ciasto znikło w 2 dni, dziś robię z jagodami...
piekłam je kilkakrotnie, parę razy z truskawkami - mrożonymi, trzeba piec trochę dłużej, nieraz z surowym jabłkiem, a dziś próbuję z rabarbarem
wychodzi zawsze extra
Ten przepis powala-niezwykle prosty,zawsze się udaje,nie opada i smakuje jak klasyczna drożdżówka. To chyba najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z jakim się spotkałam.