Prosta drożdżówka

78 Komentarzy
Prosta drożdżówka

Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 50g świeżych drożdży
  • 200g cukru ( 1 szklanka)
  • 230ml oleju (1 szklanka)
  • 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 750g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)

Dodatkowo:

  • 250- 300g gotowej masy makowej
  • ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
  2. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  3. Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
  4. Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Prosta drożdżówka Prosta drożdżówkaProsta drożdżówka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Rewelacja! Piekę już 3 raz i za każdym razem z innym dodatkiem. Zawsze myślałam, że pieczenie drożdżówki to jakiś wielki wyczyn, ale ten przepis jest dla każdego, nie trzeba mieć wielkich umiejętności cukierniczych. Przepis troszkę zmieniłam, ale minimalnie, dodaje cukier wanilinowy oraz mieszam wszystko w robocie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maniek · 1 lat temu
    Nie mam zwyczaju komentować... ale w tym przypadku zrobię wyjątek :) Dodam, że nieznacznie zmodyfikowałem przepis i zamiast samego oleju robię drożdżówkę z olejem i masłem z przewagą masła :) Nigdy nie daję suszonych śliwek ale sezonowe owoce... truskawki, świeże śliwki, jabłka, gruszki... nie robię kruszonki a wszystko posypuję cynamonem i cukrem, do ciasta dodaję cukier waniliowy... pycha, nie ma nic lepszego jak świeża drożdżówka według tego przepisu ze szklanką mleka... dziękuję za ten przepis... jest naprawdę uniwersalny i co ważne wybacza błędy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 lat temu
    Mega przepis prosty polecam każdemu .Ja nie umiem piec ciast a te wyszło idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina 1984 · 2 lat temu
    Robilam ta drożdżówkę z 20 razy, dodaje to na co mam ochotę owoce, kruszonkę, migdały, masło..zawsze wychodzi super!!! Trzeba tylko uważać żeby za długo nie piec bo sucha wychodzi. Bardzo dziękuję za ten przepis, i wszystkie inne! Korzystam praktycznie tylko z tej strony przy wypiekach i to od wielu lat. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Czy po tych 4 godzinach to ciasto ma być wyrośnięte? Moje nie jest, trochę podrosło, ale mało. Dałam lekko ciepłe mleko, prędzej za zimne niż za ciepłe. Czekać dalej? Może mam za zimno w domu- pewnie 20-21 stopni. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina 1984 · 2 lat temu
      Trzeba zagnieść i lekko poprószyc maka, to zaraz wyrośnie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 2 lat temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 2 lat temu
    Witam robię już 7 raz i za każdym razem Super Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 2 lat temu
    Wczoraj upieczone, dzisiaj już zjedzone. Pierwszy raz piekłam z tego przepisu. Rewelacja!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lilla · 3 lat temu
    Uwielbiam drożdżówki. Często je piekę ale jeszcze nigdy nie wyszła mi taka piękna wysoka delikatna wilgotna drożdżówka. Przepis jest fenomenalny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy mozna zrobic z drozdzami sypkimi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Całą rodziną uwielbiamy to ciasto, robiłam kilkadziesiąt razy z różnymi owocami, z dżemem, najsmaczniejsze jest chyba z masą makową. Ciasto zawsze wychodzi, jest proste i tanie. U mnie rośnie tylko 1.5h,ale pilnuję żeby miało bardzo ciepło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Asiu, przepis jest całkiem fajny. Wyszło bardzo ładnie, dzieci zajadały się. Mąż trochę marudził bo wyobrażał sobie drożdżowe jak u mamy na maśle, a ciasta na oleju są trochę inne. Mój piec trochę chyba przypala bo 180 było ciut za dużo albo mogłam wcześniej wyjąć i w efekcie wyszło troszkę od dołu za mocno przypieczone ale bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mikolaj Oska · 4 lat temu
    Poprostu bajka :) , przepis rewelacja !!!!! Pierwszy raz robiona drożdżówka przezemnie i obłędna wyszła , a tyle podejść było ....polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Właśnie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 5 lat temu
    Czy trzeba czekac az 4 godziny? Czy mozna troche krocej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 5 lat temu
    Witam,A jeśli dodam twaróg zamiast owoców? Wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    witam, a moge dac suche drozdze?I ile? Nie mam normalnych, a tak bym zjadla drozdzowke..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, należy użyć 14 g drożdży instant.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 5 lat temu
    Pierwszy raz robilam ciasto drozdzowe. Wyszlo super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 5 lat temu
    Witam
    Robiłam ta drożdżówka ale szybko po upieczeniu stała się twarda ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Feniks popiół · 5 lat temu
    Witam , czy wyjdzie też bez jajek? Jeśli tak, to jakie wtedy proporcje?