Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
50g świeżych drożdży
200g cukru ( 1 szklanka)
230ml oleju (1 szklanka)
250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
4 jajka
750g mąki pszennej (5 szklanek)
Kruszonka:
150g mąki pszennej (1 szklanka)
4 łyżki cukru
120g masła (lub margaryny)
Dodatkowo:
250- 300g gotowej masy makowej
ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
migdały
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 miesięcy temu
Rewelacja! Piekę już 3 raz i za każdym razem z innym dodatkiem. Zawsze myślałam, że pieczenie drożdżówki to jakiś wielki wyczyn, ale ten przepis jest dla każdego, nie trzeba mieć wielkich umiejętności cukierniczych. Przepis troszkę zmieniłam, ale minimalnie, dodaje cukier wanilinowy oraz mieszam wszystko w robocie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maniek·
1 lat temu
Nie mam zwyczaju komentować... ale w tym przypadku zrobię wyjątek :) Dodam, że nieznacznie zmodyfikowałem przepis i zamiast samego oleju robię drożdżówkę z olejem i masłem z przewagą masła :) Nigdy nie daję suszonych śliwek ale sezonowe owoce... truskawki, świeże śliwki, jabłka, gruszki... nie robię kruszonki a wszystko posypuję cynamonem i cukrem, do ciasta dodaję cukier waniliowy... pycha, nie ma nic lepszego jak świeża drożdżówka według tego przepisu ze szklanką mleka... dziękuję za ten przepis... jest naprawdę uniwersalny i co ważne wybacza błędy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia ·
1 lat temu
Mega przepis prosty polecam każdemu .Ja nie umiem piec ciast a te wyszło idealnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina 1984·
2 lat temu
Robilam ta drożdżówkę z 20 razy, dodaje to na co mam ochotę owoce, kruszonkę, migdały, masło..zawsze wychodzi super!!! Trzeba tylko uważać żeby za długo nie piec bo sucha wychodzi. Bardzo dziękuję za ten przepis, i wszystkie inne! Korzystam praktycznie tylko z tej strony przy wypiekach i to od wielu lat. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
2 lat temu
Czy po tych 4 godzinach to ciasto ma być wyrośnięte? Moje nie jest, trochę podrosło, ale mało. Dałam lekko ciepłe mleko, prędzej za zimne niż za ciepłe. Czekać dalej? Może mam za zimno w domu- pewnie 20-21 stopni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina 1984·
2 lat temu
Trzeba zagnieść i lekko poprószyc maka, to zaraz wyrośnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Szymon·
2 lat temu
Super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Szymon·
2 lat temu
Witam robię już 7 raz i za każdym razem Super Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
3 lat temu
Wczoraj upieczone, dzisiaj już zjedzone. Pierwszy raz piekłam z tego przepisu. Rewelacja!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lilla·
3 lat temu
Uwielbiam drożdżówki. Często je piekę ale jeszcze nigdy nie wyszła mi taka piękna wysoka delikatna wilgotna drożdżówka. Przepis jest fenomenalny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
Czy mozna zrobic z drozdzami sypkimi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Całą rodziną uwielbiamy to ciasto, robiłam kilkadziesiąt razy z różnymi owocami, z dżemem, najsmaczniejsze jest chyba z masą makową. Ciasto zawsze wychodzi, jest proste i tanie. U mnie rośnie tylko 1.5h,ale pilnuję żeby miało bardzo ciepło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
5 lat temu
Asiu, przepis jest całkiem fajny. Wyszło bardzo ładnie, dzieci zajadały się. Mąż trochę marudził bo wyobrażał sobie drożdżowe jak u mamy na maśle, a ciasta na oleju są trochę inne. Mój piec trochę chyba przypala bo 180 było ciut za dużo albo mogłam wcześniej wyjąć i w efekcie wyszło troszkę od dołu za mocno przypieczone ale bardzo smaczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mikolaj Oska·
5 lat temu
Poprostu bajka :) , przepis rewelacja !!!!! Pierwszy raz robiona drożdżówka przezemnie i obłędna wyszła , a tyle podejść było ....polecam gorąco
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
5 lat temu
Właśnie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
5 lat temu
Czy trzeba czekac az 4 godziny? Czy mozna troche krocej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia ·
5 lat temu
Witam,A jeśli dodam twaróg zamiast owoców? Wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
witam, a moge dac suche drozdze?I ile? Nie mam normalnych, a tak bym zjadla drozdzowke..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, należy użyć 14 g drożdży instant.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
5 lat temu
Pierwszy raz robilam ciasto drozdzowe. Wyszlo super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
5 lat temu
Witam
Robiłam ta drożdżówka ale szybko po upieczeniu stała się twarda ???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Feniks popiół·
5 lat temu
Witam , czy wyjdzie też bez jajek? Jeśli tak, to jakie wtedy proporcje?