Prosta drożdżówka

77 Komentarzy
Prosta drożdżówka

Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 50g świeżych drożdży
  • 200g cukru ( 1 szklanka)
  • 230ml oleju (1 szklanka)
  • 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 750g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)

Dodatkowo:

  • 250- 300g gotowej masy makowej
  • ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
  2. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  3. Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
  4. Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Prosta drożdżówka Prosta drożdżówkaProsta drożdżówka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maniek · 5 miesięcy temu
    Nie mam zwyczaju komentować... ale w tym przypadku zrobię wyjątek :) Dodam, że nieznacznie zmodyfikowałem przepis i zamiast samego oleju robię drożdżówkę z olejem i masłem z przewagą masła :) Nigdy nie daję suszonych śliwek ale sezonowe owoce... truskawki, świeże śliwki, jabłka, gruszki... nie robię kruszonki a wszystko posypuję cynamonem i cukrem, do ciasta dodaję cukier waniliowy... pycha, nie ma nic lepszego jak świeża drożdżówka według tego przepisu ze szklanką mleka... dziękuję za ten przepis... jest naprawdę uniwersalny i co ważne wybacza błędy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 7 miesięcy temu
    Mega przepis prosty polecam każdemu .Ja nie umiem piec ciast a te wyszło idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina 1984 · 1 lat temu
    Robilam ta drożdżówkę z 20 razy, dodaje to na co mam ochotę owoce, kruszonkę, migdały, masło..zawsze wychodzi super!!! Trzeba tylko uważać żeby za długo nie piec bo sucha wychodzi. Bardzo dziękuję za ten przepis, i wszystkie inne! Korzystam praktycznie tylko z tej strony przy wypiekach i to od wielu lat. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Czy po tych 4 godzinach to ciasto ma być wyrośnięte? Moje nie jest, trochę podrosło, ale mało. Dałam lekko ciepłe mleko, prędzej za zimne niż za ciepłe. Czekać dalej? Może mam za zimno w domu- pewnie 20-21 stopni. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 1 lat temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 1 lat temu
    Witam robię już 7 raz i za każdym razem Super Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 1 lat temu
    Wczoraj upieczone, dzisiaj już zjedzone. Pierwszy raz piekłam z tego przepisu. Rewelacja!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lilla · 2 lat temu
    Uwielbiam drożdżówki. Często je piekę ale jeszcze nigdy nie wyszła mi taka piękna wysoka delikatna wilgotna drożdżówka. Przepis jest fenomenalny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Czy mozna zrobic z drozdzami sypkimi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Całą rodziną uwielbiamy to ciasto, robiłam kilkadziesiąt razy z różnymi owocami, z dżemem, najsmaczniejsze jest chyba z masą makową. Ciasto zawsze wychodzi, jest proste i tanie. U mnie rośnie tylko 1.5h,ale pilnuję żeby miało bardzo ciepło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Asiu, przepis jest całkiem fajny. Wyszło bardzo ładnie, dzieci zajadały się. Mąż trochę marudził bo wyobrażał sobie drożdżowe jak u mamy na maśle, a ciasta na oleju są trochę inne. Mój piec trochę chyba przypala bo 180 było ciut za dużo albo mogłam wcześniej wyjąć i w efekcie wyszło troszkę od dołu za mocno przypieczone ale bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mikolaj Oska · 3 lat temu
    Poprostu bajka :) , przepis rewelacja !!!!! Pierwszy raz robiona drożdżówka przezemnie i obłędna wyszła , a tyle podejść było ....polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Właśnie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 4 lat temu
    Czy trzeba czekac az 4 godziny? Czy mozna troche krocej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 4 lat temu
    Witam,A jeśli dodam twaróg zamiast owoców? Wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    witam, a moge dac suche drozdze?I ile? Nie mam normalnych, a tak bym zjadla drozdzowke..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 4 lat temu
    Pierwszy raz robilam ciasto drozdzowe. Wyszlo super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 lat temu
    Witam
    Robiłam ta drożdżówka ale szybko po upieczeniu stała się twarda ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Feniks popiół · 4 lat temu
    Witam , czy wyjdzie też bez jajek? Jeśli tak, to jakie wtedy proporcje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    Po przeczytaniu przepisu nie chciałam wierzyć, że wyrośnie bez zaczynu, wyrabiania itd ale wszystko super wyrosło. Po 4h kilka razy zagniotłam i do pieca. Zrobiłam tylko z kruszonką (Mąż taką lubi najbardziej;-) ). 30 min 180 st i wyrosła meeeegggaaa. Teraz stygnie. Jeśli smakuje tak jak wyglązda to to będzie mój przepis nr 1 :D