Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
50g świeżych drożdży
200g cukru ( 1 szklanka)
230ml oleju (1 szklanka)
250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
4 jajka
750g mąki pszennej (5 szklanek)
Kruszonka:
150g mąki pszennej (1 szklanka)
4 łyżki cukru
120g masła (lub margaryny)
Dodatkowo:
250- 300g gotowej masy makowej
ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
migdały
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).
Nie mam zwyczaju komentować... ale w tym przypadku zrobię wyjątek :) Dodam, że nieznacznie zmodyfikowałem przepis i zamiast samego oleju robię drożdżówkę z olejem i masłem z przewagą masła :) Nigdy nie daję suszonych śliwek ale sezonowe owoce... truskawki, świeże śliwki, jabłka, gruszki... nie robię kruszonki a wszystko posypuję cynamonem i cukrem, do ciasta dodaję cukier waniliowy... pycha, nie ma nic lepszego jak świeża drożdżówka według tego przepisu ze szklanką mleka... dziękuję za ten przepis... jest naprawdę uniwersalny i co ważne wybacza błędy :)
Robilam ta drożdżówkę z 20 razy, dodaje to na co mam ochotę owoce, kruszonkę, migdały, masło..zawsze wychodzi super!!! Trzeba tylko uważać żeby za długo nie piec bo sucha wychodzi. Bardzo dziękuję za ten przepis, i wszystkie inne! Korzystam praktycznie tylko z tej strony przy wypiekach i to od wielu lat. Pozdrawiam
Czy po tych 4 godzinach to ciasto ma być wyrośnięte? Moje nie jest, trochę podrosło, ale mało. Dałam lekko ciepłe mleko, prędzej za zimne niż za ciepłe. Czekać dalej? Może mam za zimno w domu- pewnie 20-21 stopni.
Całą rodziną uwielbiamy to ciasto, robiłam kilkadziesiąt razy z różnymi owocami, z dżemem, najsmaczniejsze jest chyba z masą makową. Ciasto zawsze wychodzi, jest proste i tanie. U mnie rośnie tylko 1.5h,ale pilnuję żeby miało bardzo ciepło.
Asiu, przepis jest całkiem fajny. Wyszło bardzo ładnie, dzieci zajadały się. Mąż trochę marudził bo wyobrażał sobie drożdżowe jak u mamy na maśle, a ciasta na oleju są trochę inne. Mój piec trochę chyba przypala bo 180 było ciut za dużo albo mogłam wcześniej wyjąć i w efekcie wyszło troszkę od dołu za mocno przypieczone ale bardzo smaczne.
Po przeczytaniu przepisu nie chciałam wierzyć, że wyrośnie bez zaczynu, wyrabiania itd ale wszystko super wyrosło. Po 4h kilka razy zagniotłam i do pieca. Zrobiłam tylko z kruszonką (Mąż taką lubi najbardziej;-) ). 30 min 180 st i wyrosła meeeegggaaa. Teraz stygnie. Jeśli smakuje tak jak wyglązda to to będzie mój przepis nr 1 :D