Tort egipski

79 Komentarzy
Tort egipski

Wspaniały tort. Jeden z moich ulubionych. Składa się z orzechowych blatów przełożonych masą budyniową i bitą śmietaną z podpieczonymi orzechami i karmelem. Jest mięciutki tak, że rozpływa się w ustach. Chrupiący jest tylko karmel, który na 3 dzień mięknie w masie i już nie jest chrupiący, ale smak tortu w dalszym ciągu jest idealny.

Składniki:

Ciasto (składniki na 3 blaty):

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych

Masa budyniowa:

  • 10 żółtek
  • 10 płaskich łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 340 ml mleka
  • 170g masła

Bita śmietana:

  • 340 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200 g + 2 łyżki cukru
  • 120 g orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe lub posiekane migdały bez skórki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować blaty orzechowe. 2 białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 2 łyżki cukru. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką ½ łyżki mąki i 40 g orzechów.
  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170°C, aż ciasto się przyrumieni.
  3. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. W garnku zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem na gładką masę. Całość zagotować i na małej mocy palnika gotować, mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  5. Przygotować warstwę z bitej śmietany. Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku ok. 5- 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać na małe kawałki.
  6. 200 g cukru wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, wylać go szybko na papier do pieczenia i rozsmarować. (Karmel zastyga szybko). Gdy stwardnieje, połamać na małe kawałki. (Najłatwiej zrobić to wałkiem. Należy uważać, aby nie rozdrobnić karmelu na proszek).

2

  1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do ubitej śmietany wmieszać kawałki orzechów i karmelu, odkładając trochę karmelu do dekoracji.
  2. Na paterze ułożyć pierwszy blat orzechowy. Trochę masy budyniowej odłożyć do posmarowania boków tortu. Blat posmarować 1/3 masy budyniowej. Na nią wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem. Nałożyć połowę pozostałej masy budyniowej i połowę bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem i rozłożyć pozostałą masę budyniową i na górę wyłożyć resztę bitej śmietany. Boki tortu posmarować odłożoną masą budyniową i posypać podprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi (lub posiekanymi migdałami). Wierzch tortu udekorować odłożonymi kawałkami karmelu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Tort egipski Tort egipski Tort egipski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 1 lat temu
    Tort zrobiłam wczoraj. Moje zmiany to : bez karmelu, upiekłam 1 blat i przekroiłam bez problemu na 3 części. Ogólnie jestem zawiedziona bo tort jest za mdły, za słodki /jak dla mnie/ i trochę drogi. Brak mi czegoś kwaskowatego np kwaskowy dżem . Spróbowałam raz i ........wystarczy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Szkoda, że nie zrobiłaś karmelu, bo według mnie on odgrywa kluczową rolę. Ta chrupkość, ten karmelowy smak, wtedy tort jest wyjątkowy. Zgadzam się jest to tort słodki, ale tu akurat nie przełamywałabym tej słodyczy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Czy spody nie nalezy skropic? i czy  nie mozna upiec jednego biszkopta i przeciac na 3 spody?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie trzeba. Spody są wilgotne. Do tego spora ilość kremu je nawilża. Proszę piec spody osobno. Całości nie da się przeciąć na 3 blaty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 2 lat temu
    Czy ktoś robił ten tort o średnicy 26 cm i mógłby podać mi zmienione proporcje składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    najlepszy. . .i najlepiej nic nie zmieniać w przepisie ,bo jest pysznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MałgosiaT · 3 lat temu
    Dzień dobry, czy śmietana bez żelatyny długo utrzyma się na cieście? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    czy zamiast orzechów mogą być migdały :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Dzień dobry, na jak drobno trzeba zmielić orzechy do blatów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Na mąkę. Ja używam kupnych. Jeśli mielisz sama, to na mąkę, tylko proszę też nie za długo, aby nie wytrącił się z orzechów tłuszcz i nie poszło w kierunki masła orzechowego ;) Zmielona masa powinna być sucha, ale drobna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Czy blaty mogę upiec np. dwa dni wcześniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Czy do kremu można dołożyć owoców np. Borówek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 lat temu
    Chciałabym tort pokryć różami z jakiejś masy - jaki rodzaj masy by do niego pasował?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Proponuję masę maślaną lub prawdziwe róże. (Przy prawdziwych różach przyciąć łodygę, owinąć w folię spożywczą i wbić w tort).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 7 lat temu
    Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie orzechów - czy zamiast laskowych mogą być włoskie? Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 8 lat temu
    Czy ten tort mógłby zostać pokryty lukrem plastycznym? Czy może lepiej nie ryzykować ze względu na śmietanę, która podobno lukier może rozpuścić? Jeśli nie można to bardzo proszę o podpowiedź jaką masę mogłabym wykorzystać. Zaznaczę tylko, że ma to być tort urodzinowy dla dziecka, jednakże chciałabym żeby nie był banalnym "budyniem" z biszkoptem...
    Pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Racja, lepiej nie ryzykować. Pomiń śmietanę z wierzchu i wtedy możesz obłożyć tort masą cukrową. Tort nie będzie banalny. To nie biszkopt tylko blaty bezowe, a bita śmietana z karmelem i orzechami jest pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 8 lat temu
    Witam, mam pytanie odnośnie blatów. A dokładniej czy jeśli nie są chrupkie jak beza tylko miękkie będą dobre? Jeśli nie to mam piec jeszcze raz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 8 lat temu
    Tort jest wspaniały! Zrobiłam go dla mamy... Jest po prostu fenomenalny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 9 lat temu
    Zdecydowanie na podium mojej ulubionej trójki tortowej! Jest PRZEPYSZNY!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Maria · 9 lat temu
    Zawsze mam z tym problem, czy lyzki odmierzac zwykla lyzka i takie czubate porcje czy miarka i wtedy to bedzie np 5,5 plaskich miarek? Moze smieszne ale nie chcialabym zepsuc tego kremu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja · 9 lat temu
    Czy można oblozyc ten tort masa marcepanowa,po wcześniejszym wysmarowaniu masa budyniowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcela · 9 lat temu
    Witam! Bardzo się cieszę że trafiłam na Pani stronę. Wszystkie przepisy które przerobiłam wyszły wspaniale! Dziękuję za poświęcony czas i serce. Co do tego tortu mam pytanie gdyż nigdy nie robiłam tego typu ciasta. Zatem czy każdy blat trzeba zrobić osobno? Czy nie można zrobić za jednym razem i potem podzielić na trzy części lub upiec i przekroić na dwa razy? Pozdrawiam serdecznie i proszę o szybką odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Należy przygotować za każdym razem świeże ciasto, bo inaczej piana opadnie. Chyba, że masz 3 formy i zmieszczą się naraz w piekarniku. Wtedy możesz upiec trzy blaty jednocześnie, piekąc z termoobiegiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 10 lat temu
    Czy piekarnik przed włożeniem blatów powinien być już nagrzany do 170*C czy możne być lekko ciepły?
    Dziękuję za wskazówkę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Graża · 10 lat temu
    Tort wyszedł rewelacyjny! Blaty i karmel, mimo obaw nie sprawiły mi problemu, natomiast budyń tak (myślałam, że się nie zagęści), natomiast po dodaniu masła, koniaku i schłodzeniu by wyśmienity.Dziękuje i pozdrawiam GK