Cukier waniliowy

8 Komentarzy

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy jest powszechnym składnikiem słodkich wypieków: wszelkiego rodzaju ciast, deserów, kremów itp. Jest bardzo prosty do wykonania w domu i na pewno zdrowszy od kupnego, biorąc pod uwagę, że kupny cukier waniliowy to najczęściej cukier wanilinowy wytwarzany ze sztucznego związku waniliny lub etylowaniliny.  Laska wanilii nie jest najtańsza, ale jedna wystarczy nam spokojnie na 2 szklanki cukru. Odkąd spróbowałam domowego cukru waniliowego, zawsze robię go sama.  Jest o niebo lepszy od kupnego.

Składniki:

  • 2 szklanki cukru (400g)
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wsypać cukier.
  2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka i pustą laskę wanilii (można ją przeciąć jeszcze wszerz na pół) wymieszać z cukrem. (Pustą laskę wanilii dobrze zakopać w cukrze). Słoik zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie. Od czasu do czasu słoikiem wstrząsnąć.

Cukier waniliowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 9 lat temu
    Laski wanilii można kupić dość tanio w Lidlu - w okresach okołoświątecznych jest na nie całkiem fajna promocja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Zrobilam parę dni temu taki cukier w proporcji 600g cukru na dwie laski wanilii. I już bardzo ladnie pachnie, tylko niepokoi mnie to, że cukier się skleja. Czy to normalne? Będę wdzięczna za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Tak, trzeba potrząsać słoikiem co jakiś czas, a jak mocniej się zbije to przemieszać łyżką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krystyna Rytel · 13 lat temu
    Witam.Robię cukier waniliowy sama od czasu odkrycia laski waniliowej.Bita śmietana cudownie pachnie z takim cukrem.Koniecznie spróbujcie .Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 13 lat temu
    tego jeszcze nie widziałam,to dowód że człowiek wciąż się uczy :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    estyka · 13 lat temu
    a ja jeszcze nie robiam ale mam zamiar :) Dzieki serdeczne za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    duśka · 13 lat temu
    nie ma to jak takie domowe wyroby
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasandraa6 · 13 lat temu
    piękne zdjęcia, też robię sama cukier jak i ekstrakt :-)