Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować

135 Komentarzy
Marcepan / masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie w młynku do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane, ale są one znacznie droższe od tych ze skórką.

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.

2

  1. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  2. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Zmielić migdały w malakserze/ mocnym blenderze z ostrym nożem. Masa powinna być jak najbardziej gładka. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 30 g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  3. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 8- 10.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3 min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 540 g masy marcepanowej

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Marcepan / masa marcepanowa Marcepan / masa marcepanowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Ale super, że jest wersja na Thermomix. Na pewno wypróbuję ten przepis na Święta. W zeszłym roku robiłam według przepisu z innego bloga, ale smak był mocno średni. W tym roku wypróbuję ten przepis i dodam Amaretto, czuję, że będzie super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 10 lat temu
    Muszę jeszcze dodać, że ten marcepan świetnie nadaje się do nadziewania ciasteczek. Właśnie wczoraj upiekłam takie ciasteczka z marcepanem i są pyszne.Kiedyś dawałam do takich ciasteczek tzw. sztuczny marcepan, ale podczas pieczenia wyciekał, natomiast z tym marcepanem nic się nie dzieje, jeszcze raz dzięki za wspaniały przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 10 lat temu
    Przepis super, smak niebo w gębie, robi się migiem. Zrobiłam z 1/3 porcji i wyszedł pyszniutki marcepan, lepszy niż w sklepie. Mam pytanie i bardzo proszę o odpowiedź, czy może ktoś próbował z tego marcepanu robić ozdoby na tort, albo obłożyć nim cały tort? czy jest to możliwe? bo wydaje mi się że marcepan jest za kruchy, ale być może się mylę?, dzięki za ten wspaniały przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pedro · 11 lat temu
    Ja jak mielę orzechy czy parzę wrzątkiem do łuskania to powierzchnia orzecha robi się gumowa i lepiąca. Totalnie nie nadaje się to do uzyskania masy marcepanowej. O co chodzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Waldek · 11 lat temu
    Przepis BOMBA!!!
    U nas wszyscy lubią marcepan dlatego jak znalazłem ten przepis to się ucieszyłem...
    Wszystko udało się jak najlepiej - marcepan wyszedł i smakuje lepiej niż ze sklepu.
    Użyłem zamiast normalnego cukru od razu puder, zamiast wody różanej Amaretto...
    Migdały zmieliłem w Młynku do Kawy - żadnych grudek czy kawałków, super miazga.
    Zrobiłem go w formie Schluckwerder Marsepein Brood - foremka chlebka polanego czekolada...
    POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Zuzanno[/b] tak, np. Amaretto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 11 lat temu
    Czy można dodać coś zamiast wody różanej,likieru itp? A właśnie zielony barwnik można uzyskać z naparu ze stewi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Mileno[/b] marcepan bardzo ładnie można zafarbować na brązowo kakao. Kurkumę możesz dodać, aby uzyskać kolor żółty. Sok z buraka da kolor różowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milena · 11 lat temu
    witam mam pytanie jak mogę zabarwić masę marcepanową nie mając barwnika proszę o radę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Angeliko[/b] proszę tutaj jest przepis: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-masy/295-masa-cukrowa-lukier-plastyczny"]Kliknij na ten link[/url]
    Masa wychodzi biała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    angelika · 11 lat temu
    witam

    robiłam ale pytałam w cukierni i masy na tortach to masy marcepanowe cukrowa nie wyglada tak ładnie ale moze miałam zły przepis jak posiada Pani dobry przepis to bardzo prosze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Angeliko[/b] jeśli chcesz mieć białą masę to zrób masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    angelika · 11 lat temu
    witam

    mam pytanie w jaki sposób zrobic ta mase aby była bielutka ?? czy barwnik spozywczy zabarwi ja na biało??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Ponieważ mój blender nie jest zbyt dobry ułatwiłam mu trochę robotę i najpierw migdały włożyłam do woreczka i rozdrobniłam je tłuczkiem, dopiero potem użyłam blendera. Masa zaczęła się dobrze kleić, ale niestety zostały kawałeczki migdałów, dodałam cukier puder, amaretto i zagniotłam, wyszło pyszne choć nie tak gładkie jak Pani, ale do przełożenia piernika staropolskiego będzie się raczej nadawać, gorzej gdybym miała nim wyłożyć z wierzchu tort :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 11 lat temu
    Witam,
    Dodałam do marcepanu wody różanej jednak za bardzo mi przebija jej smak (smak marcepanu jest teraz zbyt "perfumowany") czy można go jakoś zniwelować czy nie da się już nic zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 11 lat temu
    Poproszę o odpowiedź, po wyrobieniu masy oddzielio mi się bardzo sużo tuszczu z migdaów, czy to normalne czy zrobiam coś nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] może lepiej soku. Odsyłam do komentarza np. 39.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Czy zamiast wody różanej można użyć normalnej wody?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 12 lat temu
    To zrobie na brazowo :) dziekuje bardzo za pomoc mam nadzieje ze mi sie uda :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Beciu[/b] czy "zwykły krem" to maślany? Powinien być właśnie z dodatkiem masła. Marcepan najlepiej jest rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Czarnego koloru nie uzyskasz bez barwnika. Jedynie brązowy po zagnieceniu masy marcepanowej z kakao.