Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować

135 Komentarzy
Marcepan / masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie w młynku do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane, ale są one znacznie droższe od tych ze skórką.

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.

2

  1. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  2. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Zmielić migdały w malakserze/ mocnym blenderze z ostrym nożem. Masa powinna być jak najbardziej gładka. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 30 g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  3. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 8- 10.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3 min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 540 g masy marcepanowej

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Marcepan / masa marcepanowa Marcepan / masa marcepanowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Apolonia · 2 lat temu
    Proszę podawać spażenie lub lekko podgotowanie migdałów w mleku3,2 %i skórka calutka odrywa się z migdałów polecam tą radę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Czy ten marcepan smakuje tak jak kupne masy marcepanowe? Jak byłam mała kupowałam marcepanki w cukierni koło rynku krakowskiego i one jedyne w swoim rodzaju, szukam tego smaku ale nie mogę już odnaleźć. Czy taka masę można pięć jak ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Witam czy amaretto może być bezalkoholowe typowy syrop do kawy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Czy można użyć jasnego rumu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Czy mogę użyć migdałów blanszowanych w płatkach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tami · 3 lat temu
    Czy zamiast migdałów może być mąka migdałowa? :$
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie, jest za sucha.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Tami · 3 lat temu
        Ja zaryzykowałam i jednak można, mąka migdałowa jak najbardziej się nadaje, to przecież zmielone na pył migdały. Jest o wiele mniej pracy a dodatkowo dodałam ksylitol zamiast cukru (1/3 ilości) i mam zdrowy i piękny marcepan.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Super :) Fajnie, dzięki za informację. Tylko powiedz, czy dałaś mąkę migdałową, czy kupne zmielone migdały blanszowane?
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Tami · 3 lat temu
            Proszę bardzo Na opakowaniu pisze " Mąka migdałowa" Polecam też ksylitol, jak wiadomo cukier mamy wszędzie i za dużo, myślę, że, samodzielne wyroby, powinny służyć zdrowiu. Fakt, jest jeden minus a mianowicie na pewno produktu wychodzi mniej... ale coś za coś ;)
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Joanna Moderator · 3 lat temu
              Rozumiem, tylko chciałabym, aby mogli z tego skorzystać inni czytelnicy, bo boję się, że komuś może nie wyjść. Niestety w PL często myli się mąkę migdałową ze mnielonymi migdałami bez skórki i producenci piszą sobie co uważają. Niestety przekonałam się o tym sama jak część przepisów wychodziło a część np ciast była za tłusta. Po wgłębieniu się w temat okazało się, że zmielone migdały to zmielone migdały ze skórką lub bez, a mąka powinna być odtłuszczona lub częściowo odtłuszczona i taka informacja powinna być na opakowaniu. Jeśli jej nie ma to ja uznaję, że są to po prostu zmielone migdały i jeśli ktoś weźmie odtłuszczoną mąkę migdałową to boję się, że mu nie wyjdzie wiadomo z braku tłuszczu, który skleja masę ;) W każdym bądź razie cieszę się, że tobie wyszło ;)
              • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                Tami · 3 lat temu
                Być może masz rację, jak najbardziej tak może być, jednak myślę, że nawet z odtłuszczonej mąki da się uratować marcepan, dodając jakiegoś oleju lub masła Ghee (ktoś w komentarzach pisał o tym) I będzie git (giggle)
                • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                  Joanna Moderator · 3 lat temu
                  Też mam taką nadzieję. Niestety sama robiłam tylko z całych migdałów, więc dziękuję bardzo za komentarz, bo to są cenne informacje dla innych :)
                • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                  Pepo · 3 lat temu
                  Ale to nie będzie marcepan, tak jak masło w którym zamiast tłuszczu mlecznego jest olej to nie masło
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Tomek · 1 lat temu
        Oczywiście, że może być! Przecież to są zmielone migdały. A zamiast cukru (którego staram się nie spożywać) zamiennie daje erytrytol.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dariusz · 4 lat temu
    wszystko dobrze, tylko nie piszcie że dodajecie aromat migdałowy bo to trucizna. Wyłącznie alkohol a nie żadne syropy o smaku czegoś tam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 4 lat temu
      ja dodaje i się nigdy nie otrułam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tami · 3 lat temu
      To prawda, ja także zwracam uwagę na to co jem i tego typu trucizny obchodzę z daleka. Jednak istnieją już takie produkty, zdrowe i naturalne, ostatnio kupiłam aromaty: pomarańczowy, cytrynowy i migdałowy firmy Lecker's:) A w Netto niedawno był "Migdał z Maroka" Dr. Oetker, skład: olej słonecznikowy i ekstrakt z migdałów. Zdziwiłam się, bo ta firma nie ma nic wspólnego ze zdrowymi produktami, ale jednak takie aromaty mają. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Czy masę marcepanowa można zrobić z kupnych zmielonych migdałów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie, są za suche.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Krzysztof · 2 lat temu
        Z maczki migdalowej elegancka masa migdalowa wychodzi plus amaretto
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Misio · 5 lat temu
      Można. Trzeba tylko dodać trochę masła. Generalnie dobrze jest dodać masła.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta · 4 lat temu
      Ja używałam mielonych migdałów, dodałam jedynie trochę przegotowanej wody, zmielony ksylitol i aromat migdalowy i wyszla jednolita masa. Ja z tej masy zrobiłam czekoladki cos jak merci.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Ciećko · 5 lat temu
    Nietypowo. A próbowałaś robić Taką masę z innymi orzechami niż migdały? Mój jest silnie uczulony i szukam zamiennika dla marcepanu a nie chciałabym używać czystej masy cukrowej :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kocie · 6 lat temu
    nie zależy mi na białej masie marcepanowej. mogę pominąć obieranie ze skórek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 lat temu
    Podczas ugniatania masy oddzieli sie tłuszcz i masa nie jest jednolita, jak można ją uratowac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola | Mikmok blog · 8 lat temu
    Masa z tego przepisu wychodzi super, a sam przepis jest bardzo prosty :) Do swojej dzisiejszej masy użyłam trochę więcej Amaretto i pominęłam aromat migdałowy. Jestem pod wrażeniem, jak łatwo i szybko można przygotować marcepan w domu - chyba już nigdy nie kupię gotowego :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Aga[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 lat temu
    Czy można zapiec marcepan w piekarniku (mam na myśli ciasto francuskie zawijane w spiralki więc prawdopodobnie gdzieniegdzie będzie nie zakryty)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Marto[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    Witam,
    czy masa z podanych proporcji wystarczy na pokrycie tortu smoka z Twojego przepisu?
    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Tak jak zaplanowałam, marcepan zrobiony. W Thermomixie z likierem Amaretto. Jest BOSKI! Najlepszy jako robiłam, a zdecydowanie najszybszy i najłatwiejszy do zrobienia. Doskonały. Aż musiałam dorobic druga porcje, bo domownicy zaczęli wyjadac! Dziękuję za przepis i wszystkim go polecam. :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 8 lat temu
      To tak jak ja tego roku. kupilam barmanski syrop amaretto do masy marcepanowej, którą zamierzam dodac do piernika staropolskiego :) poernik pieke jutro, a marcepanu jeszcze nie zrobilam. mam nadzieje ze bedzie pysznie!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    W zeszłym roku robiłam ten marcepan z amaretto, a dzisiaj zrobiłam z syropem barmańskim o smaku amaretto i wyszedł przepyszny :) tak jak w zeszłym roku zastosuje go do Piernika Staropolskiego
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Katarzyno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 10 lat temu
    Witam mam pytanie czy po tej masie można malować barwnikami w żelu? I czy tą masą można pokryć cały tort ?