Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować

135 Komentarzy
Marcepan / masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie w młynku do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane, ale są one znacznie droższe od tych ze skórką.

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.

2

  1. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  2. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Zmielić migdały w malakserze/ mocnym blenderze z ostrym nożem. Masa powinna być jak najbardziej gładka. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 30 g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  3. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 8- 10.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3 min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 540 g masy marcepanowej

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Marcepan / masa marcepanowa Marcepan / masa marcepanowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czarek · 14 lat temu
    Znowu ja.
    Właśnie zrobiłem ten marcepan, ale masa wyszła strasznie lepka i trochę za rzadka (da się z niej ulepić kulkę, ale po położeniu na blacie lekko się spłaszcza). Co mogłem zrobić źle (postępowałem wg instrukcji)? Da się to jeszcze odratować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stanisław · 14 lat temu
    Znakomity przepis, wielkie dzięki, bo marcepan to moja ulubiona "słodkość". Niestety, w tym przepisie szwankuje polszczyzna: "...ścisnąć migdała palcami".! Ścisnąć MIGDAŁ (co, a nie CZEG0).
    Pozdrawiam, już się oblizuję na samą myśl o wybornym smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Aniu[/b] ma być cukier puder. W składnikach jest podany cukier puder. Tylko dla wariantu w Thermomix, jest podany zwykły cukier, który w trakcie przygotowania masy jest mielony na puder.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 14 lat temu
    A ma być cukier, czy cukier puder? Bo w skadnikach jest cukier, a w krokach cukier puder.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Salvador[/b] w thermomixie to sama przyjemość. Idzie ekspresowo. Szkoda tylko, że thermomix nie obierze migdałów :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Salvador Dali · 14 lat temu
    Ha! Też mam Thermomix, więc przepis godny wykorzystania;) A, że fanką marcepanu jestem to tym bardziej.. ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalis · 14 lat temu
    super przepis dzieki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna Fadhel · 14 lat temu
    Dzieki ci kochana! na to wlasnie czekalam;) oj brakuje mi likieru amaretto lece jutro kupic!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    witaminkaa · 14 lat temu
    A ja szukałam nadzienia do pierwszych pralinek, za kilka dni moja pierwsza rocznica slubu, dziekuję za pomoc!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 14 lat temu
    wszedzie szukalam jakiegos odpowiedniego przepisu na mase marcepanowa. i prosze, juz mam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchennefascynacje · 14 lat temu
    A ja wczoraj właśnie sobie myślałam,ze dobrze byłoby zrobić marcepan domowy i zamrozić, przed świętami będzie jak znalazł.Choć u mnie w sklepach nie mam problemu z kupieniem to wolę mieć domowy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Zauberi[/b] raczej nie. Całe migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste, żeby można je było z resztą składników zagnieść. Zmielone migdały są za suche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 14 lat temu
    wow ale super pomysł, zapisuję sobie, bo jakoś nigdy nie mogę takiej masy znaleźć w sklepie :). A czy można użyć już zmielonych migdałów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mopswkuchni · 14 lat temu
    Jak bym zrobiła taki blok mojemu mężowi, byłby wniebowzięty. Myślę, że przygotuję w jakiś chłodniejszy dzień. Pozdrawiam