Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować

135 Komentarzy
Marcepan / masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie w młynku do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane, ale są one znacznie droższe od tych ze skórką.

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.

2

  1. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  2. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Zmielić migdały w malakserze/ mocnym blenderze z ostrym nożem. Masa powinna być jak najbardziej gładka. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 30 g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  3. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 8- 10.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3 min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 540 g masy marcepanowej

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Marcepan / masa marcepanowa Marcepan / masa marcepanowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Rafale[/b] z chęcią, jeśli tylko nie mieszkasz za daleko :P ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Marcepan wykonany według tego przepisu jest FENOMENALNY!!! I pomyśleć, że jeszcze do wczoraj byłam przekonana, że tego cuda nie można zrobić samemu w domu, a jedynie kupić... :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 11 lat temu
    Joanno czy mogła byś przyjechać do mnie i zrobić mi w domu taką masę marcepanową, chętnie bym skosztował. W Twoim wykonaniu na pewno będzie o niebo lepsza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzik · 11 lat temu
    Świetny przepis - masa wychodzi rewelacyjnie!
    Potwierdzam, że do zmielenia migdałów można użyć młynka do kawy - idzie to bardzo sprawnie i bezproblemowo.
    Dziękuję serdecznie za ten przepis!
    pozdrawiam
    :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 11 lat temu
    Witam czy nadaje sie na ozdobienie tortu ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Iwono[/b] daję kupny, gotowy likier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 12 lat temu
    Cudowny marcepan! Uwielbiam. Chciałabym go przygotować dla rodziny na te święta. Niestety nie znalazłam wody różanej ale chcę przygotować z likieru ale nie wiem czy dodajesz gotowy likier Amaretto czy "zaprawę" Amaretto, którą się rozrabia potem z wódką?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] prawdopodobnie można mrozić. Nigdy tego nie robiłam, bo marcepan trzyma się naprawdę długo w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 12 lat temu
    A czy można go zamrozić? Jeśli tak to jak długo trzymać go w zamrażarce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi w kuchni · 12 lat temu
    Cudny jest ten marcepan, dzięku za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Joanno[/b] kupne, zmielone migdały się nie nadają. Są za suche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Witam! czy zamiast mielic migdały mogę użyć już zmielonych, ktore można kupić w sklepie i jeśli tatk, to jaką ilość mielonych migdałow nalezy dodać? dzięki za odp.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Karolino[/b] mak mielę w maszynce do mielenia mięsa, natomiast migdały w Thermomixie. Do zmielenia migdałów potrzebny jest dobry robot kuchenny, malakser czy blender (mocna maszyna z ostrzem). Czytałam, że można również mielić w młynku do kawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Super prześlicznie dziękuję za szybką odpowiedz spróbuję chyba wariant 1 ewentualnie 3. Ale ten smak ananasa pasował by w torcie dla dzieci.....

    Aha ... jeszcze jedno rozumiem że te migdały mielisz tak jak mak do makowca?.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Karolino[/b] najczęciej daje się właśnie wodę różaną, a w jej zastępstwie alkohol.
    Jeśli chcesz alkohol ominąć to mam dla Ciebie parę propozycji, które mogłabyś przetestować:
    1. Możesz spróbować zastąpić wodę różaną sokiem. Na jednej stronie wyczytałam, że można dodać sok ananasowy lub inny.
    2. Niektóre osoby zastępują cukier puder miodem (jasnym, który nie ma dominującego smaku). Miód jest klejący i wtedy można by było pominąć całkowicie wodę różaną. Miód musiałabyś dodawać stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    3. Jeśli zmieliłabyś migdały trochę dłużej (niź przepis podaje) i otrzymałabyś jeszcze bardziej tłustą masę, to marcepan powinien wyjść pomijając w ogóle wodę różaną (czy alkohol).
    Życzę powodzenia i napisz jak się udało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Nareszcie znalazłam super przepis masę marcepanową :)
    Natomiast prosiła bym o podpowiedz czym mogła bym zamienić wodę różaną u mnie w mieście nie ma, przez internet z nieznanych mi źródeł nie chcę zamawiać zwłaszcza że tort z masą chcę zrobić dla 2 letnich bliźniaków więc amaretto i rum też odpada.
    I nie wiem co mogła bym dodać???
    Z góry dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 12 lat temu
    Super ;) Dziekuje bardzo ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Beciu[/b] jeśli chcesz rozwałkować sporą ilość marcepanu np. na obłożenie tortu to polecam włożyć go między dwa kawałki papieru do pieczenia, przenieść całość na podłogę i wałkować. (To jest mój sposób. Robię zawsze na podłodze, bo z góry łatwiej się naciska i rozwałkowuje się łatwiej).
    Mniejsze kawałki marcepanu możesz rozwałkowywać tak samo między papierami lub na posypanym cukrem pudrem blacie. Jak Ci będzie łatwiej.
    Ozdoby możesz przygotować wcześniej. Gotowe włóż do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 12 lat temu
    Niech mi Pani powie jak mam rozwalkowac ten marcepan tak jak mase cukrowa??? i czy moge juz dzien predzej zrobic ozdoby ??