Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

22 Komentarzy
Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Aromatyczna kandyzowana skórka czy to pomarańczowa, czy cytrynowa jest idealna do świątecznych wypieków. Jest nieodłącznym elementem dekoracyjnym wielu mazurków i bab wielkanocnych. Przyda się również przy wypiekach bożonarodzeniowych, do keksów, serników, makowców, a także pierników.

Skórka kandyzowana jest łatwa w przygotowaniu, a zapach unoszący się w kuchni podczas jej przygotowania jest po prostu cudowny.

Kandyzowana skórka pomarańczowa:

Składniki:

  • 2 pomarańcze (niewoskowane i bez konserwantów)
  • 250 ml wody (lub sok wyciśnięty z pomarańczy i uzupełniony wodą do 250ml)
  • 200 g cukru

Kandyzowana skórka cytrynowa:

Składniki:

  • 2 duże cytryny (niewoskowane i bez konserwantów)
  • 250 ml wody
  • 200 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze (cytryny) umyć i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu). Jeśli pomarańcza ma grubą skórę, to ściągnać nożykiem trochę białej części, jak na zdjęciu poniżej, a jeśli nie jest gruba to tego nie robić. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. (Jedną ćwiartkę skóry z pomarańczy kroję na 4 paski, a z cytryny na 3. Nie kroję od razu w kostkę, bo paski jest później łatwiej osuszyć).

1

  1. Tak przygotowane paski zalać wodą. (Ilość wody dowolna, co najmniej aby przykryć skórki. Tę wodę wylejemy). Gotować przez ok. 10 minut. (Oczywiście, jeśli przygotowujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową jednocześnie, gotujemy skórki oddzielnie w dwóch garnkach). Wodę wylać.

2

  1. Skórki zalać po 250 ml wody i dodać cukier. (Skórki z pomarańczy można zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy uzupełnionym o wodę tak, aby razem było 250 ml płynu). Gotować na małej mocy palnika, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. (Trwa to ok. 40- 60 minut).

3

  1. Skórki rozłożyć pojedynczo na kratce kuchennej. Pozostawić na całą noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. Można je również jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Syrop można zużyć np. do słodzenia herbaty.

4

  1. Na drugi dzień można pokroić skórki w kostkę.
  2. Przechowywać w lodówce, zamknięte w słoiku (nawet przez kilka miesięcy).
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

z dwóch pomarańczy/ cytryn ok. 140 g (orientacyjnie, zależy od wielkości owoców. Miałam małe pomarańcze, a duże cytryny.)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 miesięcy temu
    Najlepszy przepis, skórka z tego przepisu jest elastyczna, miękka  cudownie  aromatyczna, trzeba przestrzegać przepisu i z pewnością pełne zadowolenie gwarantowane, gotowałam na bardzo wolnym ogniu 60 minut, pozostawiłam cienką warstwę aldebo, wszystko tak jak w przepisie, który pozostaje już w mojej rodzinie na stałe.dziękuję za przepis, pozdrawiam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Widziałam taki sam przepis w wiem co jem ale moja mama i ja też tak robie z jej przykładu poprostu kroi skórkę pomarańczy w kosteczki dość drobne i zasypuje cukrem wystarczy odstawić do szafki i czekać nie pamietam jak długo wyatarczy zaglądać ale wiem że jest bardzo trwała robiłam z pomarańczy w czasie Bożego Narodzenia a użyłam do ciasta na następne Boże Narodzenie więc po roku nadawało sie do jedzenia i pachniało cudownie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Nie wiem jak skórka może nie wyjść... Robiłam ją wczoraj szykując się na tlustłusty czwartek, i wyszła super:) Będzie piękną ozdobą do pączków
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 10 lat temu
    Ja też robiłem według przepisu, ale skórka wyszła raz, że twarda jak diabeł, a dwa, że syrop po ostygnięciu tak stwardniał, że był zupełnie twardy. Nie było mowy o słodzeniu nim np. herbaty.

    Nie rozumiem tego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata S. · 3 lat temu
      Za długo gotowana i za wysoka temperatura. Prawdopodobnie też za dużo cukru. Cukier po karmelizacji robi się gęsty i twardy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Witam,
    wczoraj przyrządziłam w ten sposób skórkę, ale cytrynowa po wyschnięciu okazała się być twarda. Jednak podgotowałam ją jeszcze w wodzie z dodatkiem cukru i jest ok! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Po kilku próbach w końcu sukces! Skórka doskonała, szczególnie w gorzkiej czekoladzie. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anet · 11 lat temu
    Dzięki za przepis! wyszła mi wspaniała skórka pomarańczowa i cytrynowa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    D. · 11 lat temu
    Świetny przepis. Robię już kolejny raz, są kruche i bardzo aromatyczne i ładnie się przechowują, a trzymam je już w lodówce ponad miesiąc;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Monikaa z 2 pomarańczy wyjdzie ok 200 g. Ja robiłam innym sposobem (nie suszylam) i 100g zuzylam do placków i zostało mi jeszcze tyle samo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monikaaa · 12 lat temu
    ile gramów kandyzowanych skórek wychodzi z dwóch cytryn/pomarańczy? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edat · 12 lat temu
    skórka pomarańczowa przepyszna aż trudno się oprzeć żeby nie zjeść wszystkiego na raz - mąż stwierdził, że lepsze niż cukierki....PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agataaaa · 12 lat temu
    jarobie od zawsze skórke w ten sposób. kroje na kostke skorke z pomaranczy czy cytryny zasypuje cukrem zamykam w słoiczku wkładam do szafy i gotowe nie wiem jak długo trzeba to trzymac bo nie zwracam na to uwagi ale jak potrzebuje to zawsze mam w szafie stoi słoik juz 2 lata i zero plesni piekny kolor i smak nawet nie pomyslała bym ze ktos kombinuje z gotowaniem potem suszeniem i trzymaniem w lodówce
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kada · 12 lat temu
    Niestety nie wyszła mi skorka cytrynowa z tego przepisu. Może wypróbuje innego. Po wystudzeniu skórka jest twarda.... nie można pokrajać ani ugryźć....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Najprawdopodobniej za cienka skórka. Próbowałam zrobić kandyzowaną skórkę z limonki, która była cienka, praktycznie bez białej części i też wyszła twarda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kromka · 13 lat temu
    [quote]Jak długo takie skórki mogą stać w słoiczku?[/quote]
    Jak są bardzo słodkie i suche to możesz trzymać nawet rok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 13 lat temu
    Jak długo takie skórki mogą stać w słoiczku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    chyba sobie taką zrobię :) Taka zgrabna i równiutka ta kosteczka. Może i mi się tak uda ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Chyba się na nią skuszę, bo już nie mam czasu na przygotowanie swojej według przepisu mojej babci.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    dziękuję za przepis, wypróbuję niebawem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Jak kandyzowana skórka to tylko własnej roboty!:) Ta najlepsza:) Twoja wygląda pysznie i dzięki Tobie zrobię cytrynową, bo jeszcze nie robiłam:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Lubię takie pyszności:) :-)