Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować

135 Komentarzy
Marcepan / masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie w młynku do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane, ale są one znacznie droższe od tych ze skórką.

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.

2

  1. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  2. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Zmielić migdały w malakserze/ mocnym blenderze z ostrym nożem. Masa powinna być jak najbardziej gładka. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 30 g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  3. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 8- 10.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3 min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 540 g masy marcepanowej

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Marcepan / masa marcepanowa Marcepan / masa marcepanowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Beato[/b] nie za bardzo rozumiem o jakiej reszcie składników mówisz :roll: Barwnik dodajesz do gotowej masy i całość zagniatasz do uzyskania jednolitego koloru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 12 lat temu
    Naprawdę bardzo dobry marcepan:D Ja osobiście dodałam więcej olejku migdałowego ,ale ogółem jest pyszny Pozdrawiam i polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 12 lat temu
    Wlasnie dzis zrobilam ta mase i wyszla pieknie :) jest taka pyszna!! Mysle czy nie oblozyc ja tortem :)
    Czy barwiniki mam dodac razem z reszta skladnikow??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aneto[/b] tak, najlepiej dać chociażby cienką warstwę, aby masa marcepanowa miała się do czego przykleić. Może być nawet dżem. Jeśli nic nie dasz, też się nic nie stanie, ale przy krojeniu może marcepan odchodzić od ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Mam pytanie czy pod masę marcepanową, na tort trzeba położyć krem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 13 lat temu
    marcepan jest przepyszny mój mąż z synem sie nim zajadaja:)nawet nie umywa sie do tego ze sklepu a nawet rózyczki robiłam i kładłam marcepan na tort zamiast masy cukrowej nic sie działo.Dziekuje Wam za inspiracje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ryba · 13 lat temu
    Mam pytanie do osoby robiącej te cuda;) czy można by po prostu kupić coś takiego?Zamówić??? :@ Bo mi jakoś w kuchni za bardzo nic nie wychodzi... Choć dziś robię ciastka bez pieczenia z patków... Mam nadzieję, że rozpuści się czekoladka... Pozdrawiam Wszystkich wypieknisiów!!! Szacun!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Roksano[/b] tak, możesz zafarbować masę marcepanową sokiem z buraków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 13 lat temu
    witam , mam takie pytanie , kiedys jak przygotowywalam mase cukrowa zafarbilam ja sokiem z buraka i wyszedl bardzo ladny roz , czy moge zrobic to samo z ta masa ? od razu mowie , ze masa ktora zrobilam nie miala smaku buraka hehe chodzilo mi tylko o kolor bo nigdzie nie moglam znalezc barwnoikow spozywczych . Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Sylwio[/b] to jest gotowa masa, którą można od razy jeść, farbować, dekorować nią ciasta. W niektórych przepisach marcepan jest jednym ze składników ciasta, wtedy jest pieczony razem z nim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 13 lat temu
    Czy masę marcepanową się piecze czy dodaje do ciast tylko na surowo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Administrator · 13 lat temu
    [b]Zimorodko[/b] tak, można :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zimorodka · 13 lat temu
    witam :) czy można tą masą pokryć tort tak jak masą cukrową ? i czy można ją " farbować" ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    abbra · 13 lat temu
    Dziękuję za przepis ! Bardzo się przydał :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Renato[/b] nie nada się. Jest za sucha. Masa migdałowa musi być tłusta, dlatego też należy zmielić całe migdały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    renata · 13 lat temu
    Ciekawi mnie , czy można wykorzystać gotową mąkę migdalową, jest do kupienia na allegro.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    andzia · 13 lat temu
    przepis super... waśnie suszę obrane migday... mam nadzieje, że wyjdzie super, bo mam zamiar zrobić kartofelki na prezent ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Ewelino[/b] Dla Thermomixu powinno wystarczyć 20s. U mnie po 20s. wyglądały jak na zdjęciu. Może to zależy od jakości migdałów, a może noże już nie tak ostre ;-) . Dobrze, że robiłaś na wyczucie i sprawdziłaś konsystencję, bo migdały nie mogą być za suche ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 13 lat temu
    Sprawdziłam przepis z termomixem. troszke trzeba dłuzje mielic migdały, bo niestety po 20 sekundach tylko je rozdrabinia. ja e rozwieracałam około minuty i wtedy były takie " oleiste" ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Dodaj jeszcze cukru pudru i wstaw masę do lodówki to będzie trwardsza. Podejrzewam,że za długo mieliłeś migdały i wytworzyło się za dużo tłuszczu.