Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować
Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie w młynku do kawy, ale osobiście nie próbowałam).
Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane, ale są one znacznie droższe od tych ze skórką.
Składniki na 540 g masy marcepanowej:
- 250 g migdałów
- 250 g cukru pudru
- 30 ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
- Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
- Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.
- Zmielić migdały w malakserze/ mocnym blenderze z ostrym nożem. Masa powinna być jak najbardziej gładka. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.
- Zmielone migdały należy ponownie zmiksować z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
- Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.
Uwaga:
- Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).
Wariant Thermomix:
Składniki na 540 g masy marcepanowej:
- 250 g migdałów
- 250 g cukru
- 30 g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
- Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
- Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.
- Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
- Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 8- 10.
- Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3 min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.
Uwaga:
- Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 540 g masy marcepanowej |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |