Tort egipski

79 Komentarzy
Tort egipski

Wspaniały tort. Jeden z moich ulubionych. Składa się z orzechowych blatów przełożonych masą budyniową i bitą śmietaną z podpieczonymi orzechami i karmelem. Jest mięciutki tak, że rozpływa się w ustach. Chrupiący jest tylko karmel, który na 3 dzień mięknie w masie i już nie jest chrupiący, ale smak tortu w dalszym ciągu jest idealny.

Składniki:

Ciasto (składniki na 3 blaty):

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych

Masa budyniowa:

  • 10 żółtek
  • 10 płaskich łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 340 ml mleka
  • 170g masła

Bita śmietana:

  • 340 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200 g + 2 łyżki cukru
  • 120 g orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe lub posiekane migdały bez skórki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować blaty orzechowe. 2 białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 2 łyżki cukru. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką ½ łyżki mąki i 40 g orzechów.
  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170°C, aż ciasto się przyrumieni.
  3. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. W garnku zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem na gładką masę. Całość zagotować i na małej mocy palnika gotować, mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  5. Przygotować warstwę z bitej śmietany. Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku ok. 5- 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać na małe kawałki.
  6. 200 g cukru wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, wylać go szybko na papier do pieczenia i rozsmarować. (Karmel zastyga szybko). Gdy stwardnieje, połamać na małe kawałki. (Najłatwiej zrobić to wałkiem. Należy uważać, aby nie rozdrobnić karmelu na proszek).

2

  1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do ubitej śmietany wmieszać kawałki orzechów i karmelu, odkładając trochę karmelu do dekoracji.
  2. Na paterze ułożyć pierwszy blat orzechowy. Trochę masy budyniowej odłożyć do posmarowania boków tortu. Blat posmarować 1/3 masy budyniowej. Na nią wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem. Nałożyć połowę pozostałej masy budyniowej i połowę bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem i rozłożyć pozostałą masę budyniową i na górę wyłożyć resztę bitej śmietany. Boki tortu posmarować odłożoną masą budyniową i posypać podprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi (lub posiekanymi migdałami). Wierzch tortu udekorować odłożonymi kawałkami karmelu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Tort egipski Tort egipski Tort egipski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 13 lat temu
    a skąd nazwa? dlaczego egipski?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 13 lat temu
    Przepyszny !!!! Trochę byłam w stresie jak go robiłam - najbardziej przerażało mnie to kruszenie karmelu , ale muszę powiedzieć ,że robiąc ciasta z pani przepisów - a wypróbowałam już naprawdę wiele , jestem zawsze pewna , ze ciasto będzie pyszne!!! Polecam bo jest boski !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 14 lat temu
    Suuuper , dzisiaj bede robic , juz liste zakupów zrobiłam , planuje pwrowadzić tylki jedną zmianę, mianowicie zamienic orzechy laskowe na włoskie....hmmmm. Mam nadzieję ze wyjdzie dobrze:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, na pewno będzie pyszny.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 7 lat temu
        Tort zrobiony , chłodzi sie w lodówce....jak wczesniej napisałam zamiast orzechów laskowych użyłam włoskich .... masa wyszła pycha :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 14 lat temu
    również robiłam ....pyszny jest
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    ja bym go raczej rajskim nazwała ;]
    wygląda bosko!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Robiłam go też , w lutym na urodziny synka. Smakował bardzo wszystkim.
    Twój wygląda bardzo okazale, piękny!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 14 lat temu
    Robiam raz - rok temu. Byl przepyszny.Chyba musze zrobic powtórkę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    chantel · 14 lat temu
    jadłam, bardzo smaczny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mikimama · 14 lat temu
    Boski! Ale kuszący, jak egipski księżyc...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    derdema · 14 lat temu
    piękny, ta masa budyniowa bardzo jeszcze bardziej mnie zachęca!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastella · 14 lat temu
    wygląda świetnie ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 14 lat temu
    Wygląda nieziemsko!!! Mam nadzieję, że znajdę chwilę czasu, by go upiec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorotus76 · 14 lat temu
    [b]Rewelacyjnie[/b] wygląda!