Sernik na kruchym cieście, z lekko kokosową, chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym budyniem przygotowanym z malin.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g masła (lub margaryny), schłodzonego
70 g cukru
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
100 g masła, temperatura pokojowa
150 g cukru
500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Budyń malinowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
400 g malin, świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
120 g masła (lub margaryny), schłodzonego
2 kopiate łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować budyń malinowy: Świeże maliny zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone maliny przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny zmiękną. Garnek ściągnąć z pieca, maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek). Odlać troszkę zmiksowanych malin do miseczki i wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych malin zagotować. Do gotujących się malin dodać rozmieszane maliny z proszkiem budyniowym, mieszając cały czas trzepaczką. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, jajko, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania kruszonki i masy serowej.
Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier i wiórki kokosowe. Zagnieść, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na jasną, kremową masę (ok. 7 minut). Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, miksując krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy. Na niej rozłożyć chłodny budyń malinowy, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Wierzch posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli kruszonka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
[b]Basiu[/b] po zdaniu "Przygotować budyń malinowy" jest dalej napisane jak go przygotować ;-) Maliny miksujesz i na nich gotujesz budyń zamiast na mleku. Mleka nie używasz. Część zmiksowanych malin mieszasz z budyniem (proszkiem), a resztę zagotowujesz z cukrem i dodajesz wymieszany budyń z malinami.
[b]Megann[/b] jeśli potrzebujesz zrobić ciasto na większą formę to nie ma problemu. Mam przelicznik składników na stronie na dowolną formę. Znajdziesz go po lewej stronie w menu: "Przydatne linki" i tam jest "Przelicznik form do pieczenia".
No świetny sernik, ale czemu na taka mała tortownicę? Wszyscy pisza na takie małe blaszki i to mnie boli, bo moja rodzinka jak sie dosiądzie to lubi zjeśc porządny kawałek :)
Ten serniczek robię już od dwóch tygodni prawie co drugi dzień . Jest fantastyczny na ciepło - nie za słodki i maliny super smakują w takiej kompozycji . Dzieciaki uwielbiają to ciasto !!!Często to i inne fantastyczne pani serniki robię na desero-kolację - tak to nazywają moje dzieci, podając je z bitą śmietaną, mixami z owosów, lodami czy ozdobione dookoła śwoeżymi np. malinami lub innymi owocami !! Polecam - robi sie go łatwo i szybko a efekt zachwycający podniebienie !!!