
Sernik na kruchym cieście, z lekko kokosową, chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym budyniem przygotowanym z malin.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
 - 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego
 - 70 g cukru
 - 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
 - szczypta soli
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
- 100 g masła, temperatura pokojowa
 - 150 g cukru
 - 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
 - 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
 
Budyń malinowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
 - 400 g malin, świeżych lub mrożonych
 - 3 łyżki cukru
 
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
 - 4 łyżki cukru
 - 120 g masła (lub margaryny), schłodzonego
 - 2 kopiate łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
 
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
 - Przygotować budyń malinowy: Świeże maliny zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone maliny przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny zmiękną. Garnek ściągnąć z pieca, maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek). Odlać troszkę zmiksowanych malin do miseczki i wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych malin zagotować. Do gotujących się malin dodać rozmieszane maliny z proszkiem budyniowym, mieszając cały czas trzepaczką. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, jajko, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
 - Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania kruszonki i masy serowej.
 - Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier i wiórki kokosowe. Zagnieść, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
 - Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na jasną, kremową masę (ok. 7 minut). Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, miksując krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników.
 - Masę serową wylać do tortownicy. Na niej rozłożyć chłodny budyń malinowy, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Wierzch posypać kruszonką.
 - Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli kruszonka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
 - Chłodny sernik można wstawić do lodówki.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 