Sernik na kruchym cieście, z lekko kokosową, chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym budyniem przygotowanym z malin.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g masła (lub margaryny), schłodzonego
70 g cukru
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
100 g masła, temperatura pokojowa
150 g cukru
500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Budyń malinowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
400 g malin, świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
120 g masła (lub margaryny), schłodzonego
2 kopiate łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować budyń malinowy: Świeże maliny zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone maliny przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny zmiękną. Garnek ściągnąć z pieca, maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek). Odlać troszkę zmiksowanych malin do miseczki i wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych malin zagotować. Do gotujących się malin dodać rozmieszane maliny z proszkiem budyniowym, mieszając cały czas trzepaczką. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, jajko, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania kruszonki i masy serowej.
Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier i wiórki kokosowe. Zagnieść, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na jasną, kremową masę (ok. 7 minut). Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, miksując krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy. Na niej rozłożyć chłodny budyń malinowy, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Wierzch posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli kruszonka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Gosiu[/b] tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosia·
10 lat temu
Czy moge zamrozic to ciasto po upieczeniu i czy bedzie tak samo dobre po rozmrozeniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
basia·
12 lat temu
Dzieki za szybka odpowiedz. :oops:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Basiu[/b] po zdaniu "Przygotować budyń malinowy" jest dalej napisane jak go przygotować ;-) Maliny miksujesz i na nich gotujesz budyń zamiast na mleku. Mleka nie używasz. Część zmiksowanych malin mieszasz z budyniem (proszkiem), a resztę zagotowujesz z cukrem i dodajesz wymieszany budyń z malinami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
basia·
12 lat temu
punkt 3, przygotowac budyn malinowy, czy gotuje budyn z mlekiem i potem dodaje do gotujacych malin?dziekuje za odpowiedz !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Megann[/b] jeśli potrzebujesz zrobić ciasto na większą formę to nie ma problemu. Mam przelicznik składników na stronie na dowolną formę. Znajdziesz go po lewej stronie w menu: "Przydatne linki" i tam jest "Przelicznik form do pieczenia".
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Megann·
14 lat temu
No świetny sernik, ale czemu na taka mała tortownicę? Wszyscy pisza na takie małe blaszki i to mnie boli, bo moja rodzinka jak sie dosiądzie to lubi zjeśc porządny kawałek :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszkaww·
14 lat temu
Ten serniczek robię już od dwóch tygodni prawie co drugi dzień . Jest fantastyczny na ciepło - nie za słodki i maliny super smakują w takiej kompozycji . Dzieciaki uwielbiają to ciasto !!!Często to i inne fantastyczne pani serniki robię na desero-kolację - tak to nazywają moje dzieci, podając je z bitą śmietaną, mixami z owosów, lodami czy ozdobione dookoła śwoeżymi np. malinami lub innymi owocami !! Polecam - robi sie go łatwo i szybko a efekt zachwycający podniebienie !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka.·
15 lat temu
wspaniały.
niezwykle kuszący.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
majka·
15 lat temu
Wyglada rewelacyjnie. Ser, maliny, kruszonka...to musi byc pysznosc nad pysznosciami :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Jaki ładny! Malinki w serniku i kokos, to jest to:))