Prosta drożdżówka

77 Komentarzy
Prosta drożdżówka

Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 50g świeżych drożdży
  • 200g cukru ( 1 szklanka)
  • 230ml oleju (1 szklanka)
  • 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 750g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)

Dodatkowo:

  • 250- 300g gotowej masy makowej
  • ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
  2. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  3. Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
  4. Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Prosta drożdżówka Prosta drożdżówkaProsta drożdżówka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pola · 5 lat temu
    Przepis super. Daje masło i ma bardziej maślany smak. Daje owoce, które mam pod ręką. Raz zamieszam mocniej, raz mniej. Superrr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mim · 5 lat temu
    Przepis ekstra! robię właśnie po raz enty tylko proponuję zmienić opis ilosci szklanek mąki powinno byc ze 3 szkl prawda? (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Czy jeśli jednak pomieszalam składniki to nie wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 6 lat temu
    Czy zamiast oleju mogę dać olej kokosowy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Czy zamiast oleju mogę dać roztopione masło? Bardziej odpowiada mi maślany smak ciasta drożdżowego. Przepis genialny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 7 lat temu
    Drożdżówka wychodzi świetna! Świetnie rośnie i wyśmienicie smakuje! Dziewczyny bierzcie sie do pracy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    barBa · 7 lat temu
    Bardzo proste do zrobienia i bardzo dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 8 lat temu
    Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kowi · 8 lat temu
    Rewelacyjny przepis, najprostsze ciasto z możliwych, nawet za bardzo mieszać nie trzeba! Właśnie wyjełam z piekarnika u juz zostało częsciowo zjedzone! super :) poproszę więcej takich super przepisów!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 lat temu
    Witam serdecznie, czy można mrozić ciasto drożdżowe z jabłkami ? :) z góry dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lusia · 9 lat temu
    witam przepis rewelacyjny wlasnie upieklam pychota:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Przepis rewelacyjny, moja pierwsza w życiu drożdżówka z rabarbarem i truskawkami i jest czad! rewelacja! zajadam się na ciepło!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    baba · 9 lat temu
    Witam. Jeżeli dodaję owoce typu truskawki, jagody, rabarbar, to czy należy e docisnąć do ciasta, czy tylko położyć na nim?
    Dziękuję za odp :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    andrzej · 9 lat temu
    wypiekałem drożdżówki już kilka ładnych lat wstecz, ale jestem pod wrażeniem!!! FANTZJA....pięknie wyrosła, spód brązowy zarumieniona z konfiturą wiśniową(własny wyrób)i kruszonką .Pulchna ,sprężysta ,chrupiąca cieniuteńka powłoczka ,środek delikatnie wilgotny - bajka .DZIEKUJĘ i gratuluję!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    właśnie zrobiłam ciasto teraz czekam aż wyrośnie :D mam nadzieję,że wyjdzie bo obiecałam mężowi że dostanie do pracy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 9 lat temu
    Witam

    Przepis super :-) W przeciągu tygodnia piekłam drożdżówkę dwa razy, pycha ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 9 lat temu
    Świetny przepis. Ciasto zawsze się udaje. Wypróbowałam je już chyba z wszystkimi rodzimymi owocami. Pyszności ☺ dziękuję ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    @nia · 10 lat temu
    do końca nie mogłam uwierzyć, że coś wyjdzie... a wyszło, i to wyszło pysznie! :) polecam przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Radosława · 10 lat temu
    Witam serdecznie! Jestem nowa i mam dwie lewe ręce do ciast, szczególnie do drożdzowych. Ale przeczytałam komentarze dziewczyn i stwierdziłam że jeżeli to ciasto mi się nie uda...to już nigdy nie spróbuje:). Więc....czekam te 4 godziny...:). Napiszę co mi wyszło;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    A więc, piekę dość dużo i już od dawna ale do drożdżowych nigdy nie miałam "ręki". I proszę z tego przepisu wyszło bardzo ładne i dobre ciasto :) Zrobiłam ze śliwkami. Dziękuje za przepis!