Ciasto- deser lodowy

8 Komentarzy
Ciasto- deser lodowy

Zamiast samych lodów z bitą śmietaną, można zaserwować je w bardziej eleganckiej formie - w formie ciasta. Pieczemy biszkopt, układamy na nim lody i przykrywamy bitą śmietaną osłodzoną bezami. Pyszne, proste i eleganckie.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 łyżka wody

Dodatkowo:

  • 1000ml ulubionych lodów
  • parę bez (kupnych lub domowych)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem. (Dobrze jest przesiać przez sitko. Proszek do pieczenia można pominąć). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Na chłodny biszkopt wyłożyć lody, robiąc kleksy łyżką.
  6. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać parę pokruszonych bez. (Dałam 4 większe). Wyłożyć śmietanę na lody. Posypać pokruszonymi bezami.
  7. Ciasto zjeść od razu lub zamrozić*.

Uwaga:

  • Osobiście ciasto smakuje mi najlepiej ze świeżo przygotowaną śmietaną. Jeśli nie planujecie rozkrojenia i zjedzenia ciasta od razu, to możecie je zamrozić. Przed podaniem należy ciasto wyciągnąć na blat, odczekać chwilę i dopiero pokroić. Gdy śmietana lekko zmięknie, będzie się ją łatwiej kroić. Lody miękną szybciej niż śmietana, więc śmietana nie będzie całkowicie rozmrożona.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto- deser lodowy Ciasto- deser lodowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    pysznie wygląda w przekroju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 14 lat temu
    Czegoś takiego szukałam od dawna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    rety, rety!
    obłędny deser ;]
    pomysł pierwsza klasa!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 14 lat temu
    Pomysłowy deserek. Trochę kaloryczny, ale co tam czasami można zaszaleć:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Piękny deser! Bardzo mi się podoba:) Idealny na imprezkę dla dzieci:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrijah · 14 lat temu
    poczułam na chwilę lato :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Oo bomba lodowa:)
    slicznie wyglada, jestem pewna, ze wszyscy sie zajadali
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 14 lat temu
    świetny pomysł i znakomicie wygląda... na pewno skorzystam z pomysłu..;)