Seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej to pyszne połączenie warstw serowej, makowej i orzechowej. Ciasto jest wilgotne, pełne różnorodnych smaków, naprawdę pyszne. Przy takim deserze zapomnicie, że jesteście na diecie.
1 łyżka mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej (ewentualnie skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
40 g orzechów np. włoskich
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka (u mnie Quark 20% tłuszczu), temperatura pokojowa
70 g masła, temperatura pokojowa
90 g erytrytolu, zmielonego na puder
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
sok z ½ cytryny
1 płaska łyżka mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej (ewentualnie płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
Warstwa orzechowa:
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
100 g zmielonych migdałów ze skórką
30 g erytrytolu, zmielonego na puder
Sposób przygotowania:
Dno formy kwadratowej o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować warstwę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Orzechy posiekać drobno.
W misce wymieszać zmielony mak, posiekane orzechy i mąkę kokosową.
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć z erytrytolem (zmielonym na puder) przez kilka minut, na jasną masę. Wmieszać szpatułką mak. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
Masę makową wyłożyć do formy.
Przygotować masę serową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, miękkie masło i erytrytol w pudrze utrzeć przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg, a następnie sok z ½ cytryny i mąkę kokosową. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć ostrożnie na masę makową.
Przygotować warstwę orzechową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z erytrytolem w pudrze na jasną masę. Następnie dodać zmielone migdały i wymieszać szpatułką. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy orzechowej.
Masę orzechową rozłożyć równomiernie na masie serowej.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170- 175°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.