Tort kakaowy z frużeliną malinową i kremem mascarpone

10 Komentarzy
Tort kakaowy z frużeliną malinową i kremem mascarpone

Prosty tort składający się z ciemnych biszkoptowych blatów, przełożony lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki, a także owocową frużeliną malinową. Całość udekorowana najprościej, podprażonymi, aromatycznymi wiórkami kokosowymi. Tort jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki.

Tort można zrobić również w wersji bezglutenowej, dlatego poniżej podaję przepis na klasyczny biszkopt oraz bezglutenowy. Wybierzcie jeden z nich ߙ⦬t;/p>

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 20 g kakao
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Dla osób na diecie bezglutenowej: Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące bezglutenowej:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 40 g kakao
  • 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej

Frużelina malinowa:

  • 500 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 35 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 60 ml wody

Poncz*:

  • ok. 250 ml wody
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Krem mascarpone:

  • 500 g mascarpone, schłodzonego
  • 600 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Upiec biszkopt klasyczny według przepisu: "Biszkopt uniwersalny" lub biszkopt bezglutenowy według przepisu: "Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej".
  2. Przygotować frużelinę malinową: Do rondelka przełożyć maliny i zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny. Podgrzewać na średniej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny zmiękną. Następnie zagotować.
  3. W międzyczasie wymieszać w miseczce trzepaczką skrobię z wodą. Dodać do malin i zagotować, mieszając łyżką. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu.
  4. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Chłodny biszkopt oddzielić nożem od formy, wyciągnąć z formy i przekroić na 3 blaty.
  6. Przygotować poncz: Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  7. Przygotować krem z mascarpone: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietanka jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder.
  8. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć ⅓ ponczu. Wyłożyć ok. ¼- ⅓ kremu, dając na brzegach trochę więcej kremu (robiąc małe wgłębienie w środku na frużelinę). Na kremie rozłożyć połowę frużeliny, pozostawiając spory odstęp od brzegu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ⅓ ponczu, wyłożyć ¼- ⅓ kremu i rozłożyć resztę frużeliny, zachowując odstęp od brzegu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
  9. Tort posmarować resztą kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. (Chcąc obsypać bok tortu wiórkami kokosowymi, należy nabrać wiórki do ręki i rękę przyłożyć do boku tortu. Tak postępować, aż cały bok tortu będzie pokryty wiórkami).
  10. Tort wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

Uwaga:

*W przypadku biszkoptu bezglutenowego używam tylko połowy ponczu, bo biszkopt jest delikatniejszy niż klasyczny.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort kakaowy z frużeliną malinową i kremem mascarpone Tort kakaowy z frużeliną malinową i kremem mascarpone Tort kakaowy z frużeliną malinową i kremem mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kl · 1 miesięcy temu
    Czy fruzeline można od razu kłaść na biszkopt czy czekać aż ostygnie ?😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Musi ostygnąć, bo kładziemy ją na kremie. "Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabella · 5 miesięcy temu
    Czy mogą być truskawki zamiast malin? I jak są mrożone to trzeba je wcześniej rozmrozić i odcisnąć sok 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Tak, mogą być truskawki. Mrożonych nie trzeba rozmrażać. Można zrobić jak w przepisie. Podgrzewać powoli. Truskawki są większe od malin i dłużej się rozmrażają, więc trzeba cierpliwie mieszać, jak zaczną mięknąć można je rozdrabniać łyżką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 5 miesięcy temu
    Czy maliny mogą być mrożone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 miesięcy temu
    Tort z tego przepisu wyszedł bardzo dobry. Każdy jadł ze smakiem, nie był zbyt słodki. Dla nas idealny! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 miesięcy temu
    Tort  jest mega !nie za słodki,delikatny w smaku .bardzo polecam. I dziękuję za przepis Piekłam go już dwa razy 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 miesięcy temu
    Tort jest przepyszny .bardzo delikatny .wyszedł mi jak na zdjęciu.Bardzo dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 miesięcy temu
    Polecam, tort jest smaczny, nieprzesłodzony, podzielny; zamierzam jeszcze kiedyś powtórzyć ten wypiek.