Seromakowiec z orzechową nutą
Ciasto serowo-makowo-orzechowe bez spodu. Pyszne, wilgotne ciasto, które jest dodatkowo bezglutenowe ߘࠂardzo smaczny seromakowiec z cienką warstwą orzechową na górze. Ciasto nie jest skomplikowane, ale trzeba się przy nim uwijać, ponieważ każda warstwa wymaga ubicia osobno białek. Jeśli mak jest już wcześniej przygotowany (tj. sparzony, odciśnięty i zmielony), to samo przygotowania wszystkich warstw zajmie godzinę.
Zmodyfikowałam przepis siostry Anastazji (z książki "Wielka księga ciast siostry Anastazji" ciasto pod nazwą: "Trójkolorowy"), zmniejszając mocno ilość użytego cukru, wyrzucając całkowicie proszek do pieczenia (który nie jest potrzebny w żadnej warstwie) oraz zamieniając mąkę pszenną na skrobię, aby ciasto było bezglutenowe.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Warstwa makowa:
- 300 g suchego maku (może być zmielony)
- 100 g cukru pudru
- ½ łyżki miodu
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 1 ½ łyżki mąki pszennej)
- 60 g orzechów (dowolnych, u mnie: laskowe, włoskie i nerkowce)
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka (u mnie Quark 20% tłuszczu), temperatura pokojowa
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 130 g cukru pudru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- sok z ½ cytryny
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 30 g rodzynek
Warstwa orzechowa:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (ze skórką)
- 50 g cukru pudru
Do posypania (opcjonalnie):
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować warstwę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Orzechy posiekać drobno.
- W misce wymieszać zmielony mak, posiekane orzechy, rodzynki i skrobię.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i miodem przez kilka minut, na jasną masę. Wmieszać szpatułką mak z bakaliami. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
- Masę makową wyłożyć do formy.
- Przygotować masę serową: Oddzielić białka od żółtek. Rodzynki wymieszać ze skrobią.
- Żółtka, miękkie masło i cukier puder utrzeć przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg, a następnie sok z ½ cytryny. Wmieszać szpatułką rodzynki obtoczone w skrobi. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć ostrożnie na masę makową.
- Przygotować warstwę orzechową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Następnie dodać zmielone orzechy i wymieszać szpatułką. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy orzechowej.
- Masę orzechową rozłożyć równomiernie na masie serowej.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170- 175°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Przed podaniem można schłodzić w lodówce i oprószyć cukrem pudrem.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |